Moldova a ratificat Convenţia de la Istanbul. Dodon: Cinismul guvernării nu are limite. Documentul legitimează perversiunea sexuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul R. Moldova
Parlamentul R. Moldova

Parlamentul a ratificat Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Convenţia de la Istanbul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părţi asigură prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor şi adoptarea politicilor integrate.

Potrivit unui comunicat emis de Parlament, vor fi alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenţei, linii telefonice de urgenţă, disponibile 24/24 ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar şi alte măsuri în acest sens. Fiecare autoritate publică va analiza, estima şi planifica resursele necesare în vederea asigurării implementării Convenţiei.

Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea împotriva femeilor şi a violenţei domestice a fost semnată de Republica Moldova la 6 februarie 2017. Pentru orice stat care aderă, Convenţia intră în vigoare în prima zi a lunii următoare expirării perioadei de trei luni de la data transmiterii documentului pentru păstrare către Secretarul general al Consiliului Europei.

Convenţia a fost susţinută de 54 deputaţi ai Fracţiunii parlamentare ”Partidul Acţiune şi Solidaritate”.

În semn de protest faţă de respingerea amendamentului propus de către deputatul Grigore Novac pentru cea de-a doua lectură, deputaţii Fracţiunii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au părăsit sala de şedinţe plenare şi nu au participat la procedura de vot.

La rândul său, liderul Socialiştilor, deputatul Igor Dodon, a criticat dur votul din Parlament. El a declarat că cinismul actualei guvernări nu are limite. Potrivit lui Dodon, Convenţia de la Istanbul „legitimează perversiunea sexuală” şi „subminează fundamentele morale ale poporului nostru”. Dodon consideră că nu era necesar de adoptat un nou document care să protejeze femeile împotriva violenţei, deoarece această problemă este deja prevăzută în legislaţia naţională.

Pe de altă parte, raportorii APCE au felicitat Parlamentul Republicii Moldova pentru adoptarea legii de ratificare a Convenţiei de la Istanbul.

Raportorii de monitorizare ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Inese Lībiņa-Egnere (Letonia, PPE / CD) şi Pierre-Alain Fridez (Elveţia, SOC), care efectuează o vizită de cercetare la Chişinău au declarat următoarele: „Felicităm Republica Moldova pentru progresele realizate în ratificarea Convenţiei de la Istanbul: Parlamentul moldovean a făcut astăzi un pas istoric şi decisiv pentru a proteja mai bine femeile, a combate violenţa în familie şi a construi o societate care preţuieşte respectarea drepturilor fundamentale ale omului în toate sferele vieţii. Acesta este un prim pas important şi încurajăm autorităţile să sensibilizeze acum publicul cu privire la Convenţie şi să ne reamintim scopul de bază, care este în primul rând prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor. Republica Moldova se va alătura celor 34 de state membre ale Consiliului Europei care, prin ratificarea acestei Convenţii de referinţă, s-au angajat împreună să asigure mai multe drepturi pentru societăţile lor şanse mai mari de a trăi fără frică”.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite