Mişcarea Unirea: Dodon vrea să oblige toată lumea să participe la mitingul de 9 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Reprezentanţii Mişcării politice Unirea susţin că preşedintele Igor Dodon şi PSRM „realizează o ofensivă agresivă împotriva valorilor naţionale româneşti din Republica Moldova”. Aceştia critică acţiunile pe care le pregătesc autorităţile cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a Zilei Victoriei.

Liderii celor cinci partide membre ale Mişcării afirmă că vor cere în instanţă anularea hotărârii de Guvern cu privire la desfăşurarea acţiunilor menţionate, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, preşedintele Partidului Uniunea Salvaţi Basarabia, Valeriu Munteanu, a declarat că „la câteva luni de când Igor Dodon şi-a instalat propriul guvern, se vede o avalanşă de iniţiative otrăvitoare împotriva cuceririlor realizate de Mişcarea de Eliberarea Naţională, acestea fiind scopul Federaţiei Ruse prin intermediul interpuşilor săi”. Potrivit lui Munteanu, „ultimul cel mai amplu atac al lui Igor Dodon” este adoptarea, în data de 5 februarie, a unei hotărâri de Guvern pentru desfăşurarea acţiunilor consacrate celei de-a 75-a aniversări a Zilei Victoriei.

Vitalia Pavlicenco, de la Partidul Naţional Liberal, a spus că, întrucât este un an electoral, asemenea hotărâri „au menirea să creeze condiţii pentru repromovarea exponentului intereselor geo-strategice ale Rusiei la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova”. „Aş dori să adresez un mesaj oamenilor de curaj, oamenilor cu demnitate din sfera educaţiei, culturii, administraţiei publice locale, să se opună acestor încercări. Să găsească modalitatea de a sprijini poziţiile şi abordările corecte, pro-europene, pro-democratice, pro-naţionale româneşti în această situaţie”, a declarat politiciana.

Vasile Costiuc, liderul Partidului Politic Democraţia Acasă, a menţionat că „cei de la guvernare vor obliga funcţionarii de stat, cei din administraţia publică locală, să participe la acţiunile din 9 mai, astfel pentru a demonstra că sunt o forţă”. În opinia sa, oamenii, chiar dacă nu-i susţin, vor veni cu capul plecat, pentru că nu are cine să-i apere. Politicianul a mai spus că în Parlament există suficiente voturi pro-europene pentru a iniţia o moţiune de cenzură, iar apoi să instaleze un guvern pro-european, care ar anula hotărârile ilegale.

Reprezentanţii Mişcării afirmă că printre persoanele responsabile de organizarea manifestărilor se regăseşte şi preşedinta companiei publice „Teleradio Moldova”. Corina Fusu, de la Partidul Liberal, a menţionat că acest fapt reprezintă o acţiune total ilegală, pentru că libertatea editorială e prevăzută de legislaţie. „Din punctul meu de vedere, compania „Teleradio Moldova trebuie să vină cu o reacţie la hotărârea de Guvern prin care e obligată să creeze emisiuni şi să transmită în direct manifestările care vor avea loc la data de 9 mai”, a mai spus liberala.

Solicitată de IPN, Carmena Sterpu, consultant principal al Serviciului de presă al Preşedinţiei, a declarat că instituţia prezidenţială nu comentează „acţiunile şi declaraţiile ordinare ale diferitor formaţiuni politice”.

https://www.ipn.md/ro/miscarea-unirea-igor-dodon-vrea-sa-oblige-toata-lumea-7965_1071341.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite