Ministrul de Externe al R. Moldova a discutat la Baku despre sporirea rezilienţei energetice a Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Popescu, şeful MAE
Nicu Popescu, şeful MAE

În timpul apropiat, Chişinăul va găzdui o delegaţie a Agenţiei pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii din Azerbaidjan, care va semna un acord de cooperare cu instituţia similară din Moldova, a declarat minisrul azer de externe, Jeyhun Bayramov, după întâlnirea pe care a avut-o la Baku cu omologul său moldovean, Nicu Popescu.

La rândul său, şeful diplomaţiei moldoveneşti a specificat că spectrul subiectelor abordate ar echivala cu o foaie de parcurs dedicată relansării relaţiilor moldo-azere, în special, în sfera energiei, investiţilor şi agriculturii, cu accent pe procesarea fructelor şi legumelor.

Nicu Popescu a relevat disponibilitatea părţilor de a relua în timpul apropiat activitatea Comisiei interguvernamentale moldo-azere pentru cooperare economică, precum şi a desfăşurării unui Forum bilateral al oamenilor de afaceri în marja acestei comisii, care a nu a funcţionat aproape10 ani.

În contextul disponibilităţii Azerbaijanului de a spori livrările de gaze pe piaţa europeană, Nicu Popescu a opinat despre „importanţa strategică a Coridorului sudic al gazelor pentru diversificarea surselor şi căilor de import al gazelor naturale, precum şi sporirea rezilienţei energetice a ţării noastre”.

S-a convenit că în perioada următoare va avea loc o rundă de consultări politice bilaterale la nivel de secretari de stat. Răspunzând solicitării azere, partea moldovevească a exprimat disponibilitatea sa de a oferi expertiză privind lucrările de deminare.

Un subiect important al dialogului a fost interacţiunea Republicii Moldova şi Azerbaijanului în cadrul organizaţiilor internaţionale şi regionale, printre care şi GUAM, prezidată anul acesta de Republica Moldova, având în vedere inclusiv susţinerea reciprocă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ambelor ţări.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite