Ministerul Economiei prognozează un curs de 13,10 lei pentru un dolar la finele anului 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până la finele anului dolarul s-ar putea aprecia din nou
Până la finele anului dolarul s-ar putea aprecia din nou

Ministerul Economiei a revizuit prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anii 2014 - 2016 şi estimează că în acest an economia Republicii Moldova va creşte cu 5,5%, iar la finele anului cursul de schimb va fi de 13,10 lei pentru un dolar american.

Vicepremierul Valeriu Lazăr a apreciat în cadrul unei şedinţe că economia Republicii Moldova s-a recuperat după scăderea din anul 2012 şi a revenit pe trendul stabil de creştere de 4-5% în următorii ani.

„Astfel, în prima jumătate a anului curent, PIB-ul a crescut cu 4,9%, prognoza revizuită pentru anul 2013 fiind de 5,5%, în creştere cu 1,5% în raport cu scenariul anterior. Structura creşterii economice este, de asemenea, în proces de îmbunătăţire, astfel ponderea industriei în Produsul Intern Brut este în continuă creştere după anul 2010 – până la 14,6% în anul curent, investiţiile în capital fix s-au ridicat la 22,6% din PIB, cu 3,7% mai mult decât în anul trecut, iar investiţiile străine directe au crescut de 1,5 ori, ajungând la 123 milioane de dolari şi o cotă de 3,5% în PIB“, a declarat ministrul Economiei.

Conform estimărilor făcute de specialiştii ministerului aproape jumătate din creşterea economică din  acest an va fi asigurată de agricultură. Totodată se estimează că cursul de schimb mediu anual al monedei naţionale se estimează la nivel de circa 12,6 lei pentru un dolar american, iar la finele anului va fi de 13,10 lei.

Principalii factori care vor influenţa asupra modificării cursului de schimb sunt intrările valutare de peste hotare, dezvoltarea comerţului exterior şi fluctuaţiile dolarului pe pieţele valutare internaţionale, precum şi intervenţia Băncii Naţionale a Moldovei pe piaţa valutară în scopul menţinerii inflaţiei la nivelul planificat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite