Medicii rezidenţi din Moldova au lefuri de la stat doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 ianuarie, medicii rezidenţi urmau să fie incluşi pe statele de personal din spitale, conform unui ordin al ministrului Sănătăţii. Cei mai mulţi fac, însă, muncă voluntară şi se mulţumesc cu bursele.

Alexandru Rusu, din Glodeni, este în primul an de rezidenţiat la Spitalul de Urgenţă. Primeşte o bursă lunară de 900 de lei de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, pe care-i dă pe mâncare. Celelalte cheltuieli sunt suportate de părinţi. „Colegii mei au mers săptămâna trecută la conducerea spitalului şi li s-a spus că aşteaptă veşti de la minister. Acum n-am contract cu spitalul. Îmi doresc să rămân aici, fiindcă fac parte dintr-o echipă de medici foarte buni“, spune tânărul.

Ca să câştige un ban în plus, Olga Vornic, rezidentă în anul III la Anestezie şi Terapie Intensivă, face ture de noapte la Spitalul de Urgenţă. „Trăiesc la cămin, pentru că din bursă şi cei 1.100 de lei pe care îi primesc de la spital nu-mi permit să mă mut cu soţul meu într-un apartament. Suntem adulţi, dar încă depindem de părinţi“, mărturiseşte tânăra.

Vânează oferte în străinătate

Rezident în anul II la Terapie Intensivă,  Ion Darancuţa (25 de ani), e de dimineaţă până la 15.00 pe secţie, unde activează fără contract. În loc să fie plătit cu un salariu de medic rezident, e angajat ca asistent medical, funcţie pentru care primeşte 800 de lei pe lună. „Cu banii pe care îi iau îmi permit să-mi plătesc facturile, transportul şi câte un ceai pe zi. Fără geanta de-acasă nu mă descurc“, recunoaşte el, adăugând că va pleca în Germania sau îbn Belgia, cu prima ocazie.

Gând de ducă are şi Nina Cojocaru, din primul an de rezidenţiat la Anestezie şi Terapie Intensivă. Primeşte aceeaşi bursă de 900 de lei, din care în jur de 400 de lei dă pe chirie, la căminul studenţesc. „Mai lucrez aici până luni. Îmi susţin examenele şi-apoi plec la Boston, unde vreau să-mi continui rezidenţiatul“, declară aceasta.

Banii, blocaţi de şefii spitalelor

De cealaltă parte, vicedirectorul Spitalului de Urgenţă, Gheorghe Şova, susţine că o parte din aceşti tineri ar lua lefurile ce li se cuvin. „Avem circa 150 de rezidenţi, dar nu ştiu câţi primesc salarii. Conform ordinului Ministerului Sănătăţii, rezidenţii iau câte 1.444 de lei pe lună. Pentru aceşti bani, nu li se cere să facă nicio gardă“, explică managerul. Şi asta cu toate că aproape toţi rezidenţii intervievaţi de noi au spus că trebuie să facă trei sau patru ture de noapte sau în weekend, lunar, în secţia unde-s repartizaţi.

Nici directorii spitalelor municipale din Chişinău nu vor să-i angajeze pe rezidenţi, pe motiv că n-au banii necesari. Şeful Direcţiei de Sănătate a Primăriei susţine că aceştia nu pot fi incluşi în statele de personal fiindcă nu-s licenţiaţi. „Noi vrem să-i angajăm pe aceşti tineri, dar nu putem face acest lucru. Ordinul emis de minister vine în contradicţie cu mai multe legi“, a spus Mihai Moldovanu pentru E-Sanatate.md.

„Conform ordinului Ministerului Sănătăţii, toţi conducătorii de spitale trebuiau să-i includă în statele de plată pe medicii rezidenţi, din 1 ianuarie. Avem semnale că în anumite spitale nu li se achită salarii. Vom verifica aceste instituţii şi vom stabili ulterior, ce măsuri vor fi luate în privinţa acestora“, precizează şeful Direcţiei Finanţe a Ministerului Sănătăţii, Denis Valah.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite