Marina Tauber rămâne în cursa electorală. Procesul în cazul candidatului Partidului „ŞOR” pentru Primăria Bălţi va continua şi după alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marina Tauber a învins categoric în primul tur al alegerilor locale noi din Bălţi, însă CEC a propus excluderea candidatului din cursa electorală pentru turul doi, pe motiv că Tauber ar fi avut cheltuieli electorale nedeclarate.
Marina Tauber a învins categoric în primul tur al alegerilor locale noi din Bălţi, însă CEC a propus excluderea candidatului din cursa electorală pentru turul doi, pe motiv că Tauber ar fi avut cheltuieli electorale nedeclarate.

Procesul privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală de la Bălţi se prelungeşte până săptămâna viitoare. Instanţa a dat câştig de cauză CEC-ului, în privinţa anulării înregistrării candidatului Partidului „ŞOR” din cursa electorală. Judecătoarea Natalia Costaş a precizat, la citirea sentinţei, că decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Bălţi, în 24 de ore, ceea ce înseamnă că recursul poate fi depus şi duminică, în ziua alegerilor.

Menţionăm că, în cazul în care şi Curtea de Apel Bălţi va emite o sentinţă similară, Partidul „ŞOR” se va putea adresa în instanţa superioară, adică la Curtea Supremă de Justiţie. Acest lucru înseamnă că este practic imposibil ca toate aceste demersuri judiciare să se încheie până în ziua alegerilor.

Solicitat să comenteze decizia Judecătoriei Bălţi, reprezentantul legal al Marinei Tauber la CEC, Vadim Banaru, a menţionat că aceasta este vădit ilegală şi va fi contestată în instanţele ierarhic superioare.

„Suntem martorii la o nouă hotărâre care are conotaţie politică. Atenţie însă, această hotărâre nu este executorie. Marina Tauber rămâne în continuare în cursă. Următoarea instanţă care urmează să pronunţe o decizie este Curtea de Apel Bălţi. Buletinele de vot au fost deja tipărite. În acestea au fost incluşi doi concurenţi electorali, inclusiv Marina Tauber”, a declarat Vadim Banaru, reprezentantul Marinei Tauber la CEC, după pronunţarea hotărârii Judecătoriei Bălţi.

Prin urmare, duminică, 5 decembrie, locuitorii din Bălţi care vor merge să voteze vor avea de ales între doi candidaţi, Marina Tauber şi Nicolae Grigorişin. Buletinele de vot au fost deja tipărite şi au fost transmise în secţiile de votare.

Sâmbătă dimineaţă, Marina Tauber a ieşit într-un live pe Facebook şi a reiterat că judecătorii sunt intimidaţi şi presaţi să adopte o decizie favorabilă CEC-ului, direct de către preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteaţă, şi şeful SIS, Alexandru Esaulenco.   

Amintim că expertul politic Dionis Cenuşa a criticat decizia Comisiei Electorale Centrale de a propune excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru turul doi al alegerilor locale noi din Bălţi.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova consideră ilegală decizia Comisiei Electorale Centrale de a cere Judecătoriei Bălţi excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru alegerile locale noi din Bălţi. PSRM „constată cu îngrijorare faptul că regimul Maiei Sandu păşeşte activ pe calea capturării statului după modelul regimului odios al lui Vladimir Plahotniuc.”

Ex-premierul Ion Chicu a condamnat decizia Comisiei Electorale Centrale de a cere Judecătoriei Bălţi excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru alegerile locale noi din Bălţi. Fostul prim-ministru e de părere că în spatele hotărârii CEC stă preşedintele Maia Sandu.

Comisia Electorală Centrală a votat, miercuri seara, pentru excluderea candidatul Partidului ŞOR pentru funcţia de primar de Bălţi, Marina Tauber, din cursa electorală pentru turul doi al alegerilor locale noi din 5 decembrie, după ce în primul tur a învins categoric, cu aproape 50%.

CEC a constatat nereguli în finanţarea campaniei electorale a candidatului Partidului Şor. Comisia a constatat utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de cel puţin 34.260 de lei.

Potrivit CEC, prin adunarea acestei sume, a cheltuielilor nedeclarate de 34.260 lei, la cheltuielile deja contabilizate şi prezentate la CEC, rezultă o sumă de cel puţin 9.514 delei care depăşeşte plafonul mijloacelor financiare ce pot fi utilizate pentru circumscripţia electorală municipală Bălţi. 

În acest sens, CEC a transmis actele necesare către Judecătoria Bălţi în vederea anulării înregistrării Marinei Tauber în alegerile locale. Instanţa are ultimul cuvânt de spus în această problemă.

Marina Tauber a declarat că membrii CEC, în frunte cu Pavel Postica, „s-au vândut”. Tauber nu recunoaşte decizia CEC şi susţine că este vorba despre o comandă politică.

„A fost un spectacol ieftin. Trebuie să vă fie ruşine”, a adăugat Tauber.

Amintim că miercuri, 1 decembrie, candidata Partidului Şor la funcţia de primar al municipiului Bălţi, Marina Tauber, a declarat că guvernarea vrea să o elimine cu orice preţ din cursa electorală.

Precizăm că Marina Tauber a câştigat detaşat primul tur al alegerilor locale noi din 21 noiembrie din Bălţi, învingându-i cu un scor zdrobitor pe ceilalţi concurenţi electorali. Mai exact, Marina Tauber a acumulat aproximativ 50 la sută din sufragii. Prin urmare, în data de 5 decembrie, va avea loc cel de-al doilea tur de scrutin, în cadrul căruia Marina Tauber va concura cu candidatul independent Nicolae Grigorişin

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite