Maratonul BITEI a ajuns la linia de sosire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Gaiţele“
lui Alexandru Dabija, cu Pavel Bartoş, Carmen Tănase şi Elvira Deatcu în
distribuţie FOTO: tei.md
„Gaiţele“ lui Alexandru Dabija, cu Pavel Bartoş, Carmen Tănase şi Elvira Deatcu în distribuţie FOTO: tei.md

Festivalul Internaţional al Artelor Scenice Bienala Teatrului „Eugene Ionesco“ (BITEI) şi-a coborât cortina duminică. Regalul de teatru, muzică şi dans a fost încheiat de comedia „Titanis Vals“, semnată de marele regizor român Alexandru Dabija.

De altfel, Alexandru Dabija a fost protagonistul secţiunii „Personalităţi notorii ale teatrului românesc“, lansată în acest an, iar publicul de la Chişinău a avut ocazia să se delecteze cu cinci spectacole în regia lui, foarte diferite, dar toate comedii-parodii-satire. „La Dabija există aşa ceva să zici: «Aaa! Am fost la o glumiţă din aia bună de-a lui Dabija! Ele sunt nişte glumiţe, dar care, puse unele peste altele, provoacă o formă de înţelegere foarte interesantă, de aceea suntem datori să le luăm cât se poate de în serios“, a apreciat prezentatorul TV Cătălin Ştefănescu, invitat la festival să vorbească despre Alexandru Dabija.

Printre numele notorii din programul acestei ediţii s-au mai numărat teatrul Shakespeare’s Globe din Londra, care a adus la Chişinău o versiune inedită din „Hamlet“; cântăreaţa Ada Milea, care a susţinut un „Concert cu bucăţi din concerte“; fetele din compania  Orly Portal din Israel, care au dansat senzual pe ritmuri orientale, elogiind dragostea ş.a.

De asemenea, a avut loc premiera spectacolului „Oscar şi tanti Roz“, realizat de Teatrul „Eugene Ionesco“ în parteneriat cu Hospice Angelus pentru a susţine copiii cu boli incurabile.

Ridicat în ajun la rang de festival de importanţă naţională, evenimentul a purtat sloganul „Faceţi teatru, nu război“. „A fost un maraton teatral în preajma (geografică) a unui război-maraton. Un eveniment de o asemenea anvergură obligă toată lumea - şi pe organizatori, şi pe spectatori - să înţeleagă că bubuitul armelor poate fi estompat cu vocea artei, a culturii, a muzelor“, a declarat Val Butnaru, directorul BITEI şi al Teatrului „Eugene Ionesco“.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite