Teatrul „Eugene Ionesco” şi Hospice Angelus au lansat un parteneriat pentru susţinerea copiilor care suferă de boli incurabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afişul spectacolului „Oscar şi tanti Roz” montat de Teatrul „Eugene Ionesco”
Afişul spectacolului „Oscar şi tanti Roz” montat de Teatrul „Eugene Ionesco”

Spectacolul „Oscar şi tanti Roz”, care a deschis Bienala Teatrului „Eugene Ionesco” din acest an, este prima acţiune din cadrul parteneriatului dintre instituţia teatrală şi Hospice Angelus şi urmăreşte să sensibilizeze opinia publică despre necesitatea îngrijirilor paliative în cazul copiilor.

Parteneriatul dintre Teatrul „Eugene Ionesco” şi Hospice Angelus a fost anunţat la reprezentaţia de aseară a piesei „Oscar şi tanti Roz”, montată cu susţinerea financiară a Primăriei municipiului Chişinău. Dincolo de actul artistic în sine, spectacolul are şi o dimensiune socială. Acţiunea are ca scop sensibilizarea opiniei publice despre necesitatea şi complexitatea îngrijirilor paliative în cazurile pedriatice în Republica Moldova.

În cadrul evenimentului de aseară, Hospice Angelus a lansat, cu ocazia Zilei Internaţionale a copiilor, campania HOPE FOR ANGELS – TUNE MY JUNE (Personalizează-mi luna iunie), care se va desfasura pe tot parcursul lunii iunie, fiind dedicată copiilor care se află în îngrijire hospice şi care beneficiază de servicii gratuite de îngrijire paliativă.

Donaţii pentru copiii bolnavi de cancer

Spectatorii au fost îndemnaţi să se implice şi să contribui în mod direct la susţinerea acestor copii, pentru a le face ultimile zile mai frumoase şi mai senine, la fel cum a făcut şi tanti Roz pentru Oscar. Spectacolul „Oscar şi tanti Roz” va fi jucat şi în această seară, iar cei care au cumpărat bilete pentu 30 şi 31 mai fac automat câte o mică donaţie, la fiecare bilet cumpărat, 10 lei fiind direcţionaţi în fondurile Hospice Angelus pentru copiii bolnavi de cancer în fază terminală, în cadrul campaniei HOPE FOR ANGELS – TUNE MY JUNE.

„Pentru copiii care suferă de boli incurabile, anul acesta poate fi ultima dată când vor serba Ziua Copiilor. Doar împreună le putem face zilele rămase mai luminoase!”, este îndemnul ce a răsunat de pe scena Teatrului „Eugene Ionesco”.

Implicare socială

Hospice Angelus este furnizorul principal de servicii paliative gratuite din Republica Moldova, adresate copiilor şi adulţilor care suferă de boli incurabile în stadiu avansat şi/sau terminal. Activitatea Hospice contribuie de mai bine de 13 ani la dezvoltarea serviciilor de îngrijire paliativă la nivel naţional.

În prezent, HOSPICE Angelus oferă, gratuit, îngrijiri paliative la domiciliu pentru 80 de copii bolnavi de cancer în fază avansată şi terminală. Echivalentul fiecărei vizite este de 200 de lei.

Teatrul „Eugene Ionesco” nu este la prima implicare în proiecte de importanţă socială. În stagiunea precedentă TEI a desfăşurat o altă acţiune socială în colabore cu Departamentul Instituţiilor Penitenciare, în cadrul căreia deţinuţii au prezentat un spectacol pe scena „Eugene Ionesco” pentru rudele şi prietenii lor, iar în continuarea proiectului TEI urmează să monteze un alt spectacol cu implicarea deţinuţilor.

O poveste tulburătoare

Spectacolul „Oscar şi tanti Roz”, în regia lui Petru Vutcărău, după cunoscutul roman de Eric Emmanuel Schmitt, ne prezintă tulburătoarea poveste a unui băiat de zece ani, Oscar, bolnav de leucemie, care îşi petrece în spital ultimele 12 zile din viaţa sa. Chiar dacă nimeni nu are curajul să i-o spună în faţă, băiatul ştie că va muri, iar războiul lui împotriva tuturor izbucneşte inocent, pătimaş şi deznădăjduit. Singura care-i intră în voie este tanti Roz, o infirmieră bătrână, neîntrecută în născocit poveşti moderne, adevărate lecţii de viaţă. Ea îi dă copilului ideea să trăiască fiecare zi ca şi cum ar fi zece ani şi-l învaţă să-i scrie epistole lui

Dumnezeu ca să se simtă mai puţin singur. Aceste epistole sunt scrise într-un stil amuzant, copilaresc, insa deloc naiv. Sub expresiile jucăuşe se ascunde drama, iar durerea se revarsă printre rânduri. Întregul spectacol este un vârtej de emoţii amestecate: revoltă şi resemnare în acelaşi timp, regret, iubire, speranţă, durere, furie şi înţelegere. Toate acestea se manifestă de multe ori asupra persoanelor din jurul lui Oscar, însă adevaratul destinatar este, de fapt, destinul. (Sursa: tei.md)

Rolul lui Oscar este interpretat de tânărul actor Ştefan Bouroşu, iar în rolul lui tanti Roz e cunoscuta actriţă Ala Mnşicov.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri