Mandatul preşedintelui Comisiei Electorale Centrale expiră. Cine l-ar putea înlocui pe Iurie Ciocan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, ar putea fi înlocuit cu o persoană numită de opoziţia parlamentară. Deputatul democrat Sergiu Sârbu a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că opoziţia nu va deţine majoritatea în CEC, dar nu exclude faptul că cea mai importantă funcţie, cea de preşedinte, va reveni anume unui membru al opoziţiei.

 „Experţii ne recomandă ca, obligatoriu, în această Comisie să fie exponenţi ai opoziţiei parlamentare. Poate opoziţia nu va deţine majoritatea în CEC, dar nu exclud că preşedinţia CEC-ului va reveni opoziţiei şi vreau să spun că aceasta este o funcţie foarte importantă, cu pârghii destul de importante în această instituţie. Acest lucru va compensa pe deplin faptul că opoziţia nu va avea o majoritate”, a declarat Sergiu Sârbu.

Precizăm că din cei nouă membri ai CEC, unul este numit de preşedintele Republicii Moldova, alţi opt membri sunt desemnaţi de Parlament, reprezentând proporţional atât majoritatea, cât şi opoziţia. „Reieşind din calculele matematice, cinci membri trebuie să fie desemnaţi de majoritate şi trei de opoziţie. Aceştia urmează să treacă de toate etapele conform Legii cu privire la verificarea titularilor de funcţii publice”, a notat parlamentarul.

Astfel, noul preşedinte al CEC ar putea fi numit de PSRM, PCRM sau PLDM (cu excepţia celor opt deputaţi care fac parte din noua majoritate parlametnară - n.r.), fracţiunile parlamentare care s-au declarat în opoziţie.

Amintim că Iurie Ciocan ocupă funcţia de preşedinte al Comisiei Electorale Centrale din anul 2011. Mandatul actualei componenţe a CEC expiră pe 11 februarie 2016.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite