Maia Sandu: Aflăm că Şevciuk stă într-un apartament de lux din Chişinău. Este răsplata pentru schemele economice comune din sectorul energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN Elena Covalenco
FOTO IPN Elena Covalenco

Preşedintele PAS, Maia Sandu, consideră că lipsa de dosare penale intentate de Chişinău pe numele fostului lider al regiunii transnistrene, Evghenii Şevciuk, dar şi aflarea acestuia în capitala Republicii Moldova, ca urmare a faptului că s-ar eschiva de structurile de forţă de la Tiraspol, are legătură cu schemele economice comune realizate între el şi autorităţile de pe malul drept al Nistrului.

„Astăzi aflăm că Şevciuk şi Ştanski (soţia acestuia) stau într-un apartament de lux, în inima Chişinăului, păziţi de structuri de forţă. Poate e arest la domiciliu şi noi nu ştim? Poate organele de drept s-au autosesizat şi îşi fac treaba? Mai degrabă cred că ospitalitatea autorităţilor de la Chişinău este răsplata pentru schemele economice comune din sectorul energetic, pentru votul organizat la alegerile prezidenţiale, pentru multe alte ilegalităţi comise împreună de cei care fură cetăţenii din dreapta şi din stânga Nistrului şi care şi-au subordonat statul propriilor interese”, a declarat Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

Potrivit ei, există motive suficiente ca organele de drept de la Chişinău să înceapă urmărirea penală a ex-preşedintelui nerecunoscut al regiunii transnistrene.

„Evgheni Şevciuk şi soţia lui şi-au făcut de cap în partea stângă a Nistrului timp de cinci ani. În toată această perioadă, directorii celor opt şcoli cu instruire în limba română, împreună cu profesorii, elevii şi părinţii acestora, au continuat să fie supuşi umilinţelor de tot felul. Izgonirea şcolilor din sediile proprii şi impunerea plăţilor de arendă uriaşe pentru sedii adaptate. Lipsa condiţiilor elementare pentru alimentaţie şi sport. Arestarea fondurilor salariale pe motiv că reprezintă valută străină. Împiedicarea liberei circulaţii pentru a ajunge la şcoală. Blocarea transportării alimentelor, materialelor didactice şi mobilierului şcolar. Folosirea intimidării şi manipulării pentru ca părinţii să nu-şi mai dea copiii în aceste şcoli. Ameninţări permanente, şi ziua şi noaptea, că dacă vor asculta imnul Republicii Moldova la careu şcolile vor fi închise”, a notat Sandu.

În cadrul şedinţei de miercuri, 28 iunie, a aşa-numitului Parlament de la Tiraspol, la insistenţa procurorului general din stânga Nistrului, Anatolii Gureţkii, i-a fost scoasă imunitatea fostului „preşedinte” al regiunii transnistrene, Evghenii Şevciuk. Pe numele acestuia a fost deschise mai multe dosare penale pentru furtul banilor publici în proporţii deosebit de mari.

Potrivit lui Şevciuk, el a reuşit să părăsească regiunea cu un taxi, afirmând că dosarele penale reprezintă o provocare şi că proprietarul holdingului Sheriff i-ar fi comandat asasinarea, motiv pentru care s-a refugiat la Chişinău.

Autorităţile moldoveneşti dau din umeri şi spun că nu cunosc nimic despre aflarea lui Evghenii Şevciuk la Chişinău, în timp ce publicaţia NewsMaker a scris că Şevciuk se află într-un apartament din centrul Chişinăului, unde este păzit nonstop de bodyguarzi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite