MAE moldovean: alertă de călătorie în Grecia în contextul incendiilor devastatoare din ultimele zile

0
Publicat:

Ministerul moldovean al Afacerilor Externe a emis alertă de călătorie în Grecia pe fondul incendiilor de vegetație din regiunea Attica, orașul istoric Marathon, zona Kallitechnoupoli și satul Grammatiko din Grecia, avertizând moldovenii să evite călătoriile în acest stat. 

MAE moldovean a emis alertă de călătorie în Grecia. FOTO: Facebook
MAE moldovean a emis alertă de călătorie în Grecia. FOTO: Facebook

,,În acest context, MAE(Ambasada) recomandă cetățenilor Republicii Moldova:-să verifice condițiile meteorologice și atenționările oficiale emise de autorități, înainte de planificarea deplasării-să manifeste precauție în zonele afectate-să monitorizeze îndeaproape mass-media locală și să-și anunțe prezența în zonele de risc prin contactarea misiuni diplomatice a Republicii Moldova din Grecia să se asigure că dețin suficiente resurse de combustibil, apă, alimente și să mențină în stare de funcționare mijloacele mobile de comunicare”, au informat angajații Ministerului Afacerilor Externe (MAE). 

Iar în cazul în care se află în zonele afectate de flăcări, acestora le este recomandat să  urmeze instrucțiunile autorităților locale, a reprezentanților hotelurilor în care sunt cazați, dar și să sune la angajații Ambasadei Republicii Moldova în Grecia pentru a primi ajutor. 

 ,,Pentru asistență consulară, contactați:Ambasada Republicii Moldova în Grecia: telefon: (+30)210699-03-72, email: atena@mfa.gov.mdconsulat.atena@mfa.gov.md, site-ul Ministerului Protecției Civile și Crizelor Climatice: https://civilprotection.gov.gr/en”, au punctat reprezentanții MAE.

Risc mare de incendii

Jumătate de Grecie se află sub alertă roșie din cauza incendiilor de vegetație izbucnite în mai multe regiuni, apropiindu-se rapid de casele locuitorilor. Flăcările amenință și Atena, iar mai multe localități din preajma Capitalei sunt evacuate.

Peste 500 de pompieri, inclusiv din Republica Moldova și România, dotați cu peste 150 de vehicule și 29 de avioane sunt mobilizate în lupta cu incendiile din Grecia care au izbucnit duminică, ora locală 15:00, în apropiere de Varnavas, o localitate situată la 35 km distanță de Atena, însă care iau amploare. 

Duminică după-amiază, pompierii au controlat 33 dintre cele 40 de incendii, iar ministrul Protecției Civile a avertizat că jumătate din țară este expusă unui risc ridicat de incendiu până în data de 15 august din cauza căldurii, vântului și secetei.

Din păcate, intensitatea vânturilor va continua să fie ridicată în următoarele ore și este vital ca locuitorii să urmeze sfaturile autorităților”, a subliniat Vassilis Vathrakogiannis, purtătorul de cuvânt al forțelor de protecție civilă.

Grecia este extrem de vulnerabilă la incendiile forestiere din cauza unei ierni uscate și a lunilor iunie și iulie cu temperaturi extrem de călduroase.

Conform ONU, creșterea temperaturilor prelungește sezonul incendiilor și mărește suprafața afectată la nivel mondial.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite