MAE, despre vlogul lui Igor Dodon la ambasadă: Spaţiile nu pot fi folosite în scop politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon a filmat una din emisiunile sale online în Ambasada de la Moscova, fapt ce a stârnit mai multe critici, inclusiv reacţia MAE.
Igor Dodon a filmat una din emisiunile sale online în Ambasada de la Moscova, fapt ce a stârnit mai multe critici, inclusiv reacţia MAE.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) a emis o circulară în care a indicat că sediile misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare nu pot fi folosite în scopuri politice.

Spaţiile misiunilor nu pot fi puse la dispoziţia (chirie, comodat sau altfel) politicienilor pentru întâlniri cu alegătorii, iar delegaţiile oficiale, aflate în misiuni de serviciu peste hotare, vor putea beneficia de asistenţa misiunilor diplomatice în limitele programului oficial şi cu respectarea cadrului normativ în vigoare. Precizarea vine după ce ex-preşedintele Igor Dodon şi-a filmat vlogul său tradiţional la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă.

Într-un comunicat de presă, MAEIE menţionează că spaţiile misiunilor diplomatice nu pot fi puse la dispoziţia persoanelor terţe pentru înregistrarea sau transmiterea în direct a reportajelor sau a emisiunilor de autor. Interviurile sau alte modalităţi de comunicare publică cu mass-media naţională sau din statul de reşedinţă şi cele în scop de promovare a imaginii Republicii Moldova pot fi realizate cu autorizarea şefului misiunii şi în coordonare cu Biroul de presă al Ministerului.

„În spiritul protejării şi promovării intereselor naţionale ale Republicii Moldova, precum şi al Codului de conduită al funcţionarilor publici, care impune exercitarea funcţiei în baza principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, profesionalismului şi al loialităţii, personalul diplomatic se abţine de la exprimarea şi promovarea opţiunilor politice personale”, se mai arată în reacţia MAEIE.

Liderul PSRM, Igor Dodon, şi-a filmat la 2 martie tradiţionala emisiune online în incinta misiunii diplomatice de la Moscova, acolo unde ambasador este fostul deputat socialist, Vladimir Golovatiuc. Mai târziu, într-o altă emisiune, Igor Dodon a declarat că atât timp cât are paşaport diplomatic poate să se adreseze la orice ambasadă, iar aceasta este obligată să îl ajute atunci când are nevoie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite