Litvinenco respinge acuzaţiile lui Dodon privind fabricarea dosarului şi laudă procurorii pentru curaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco

Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, respinge toate declaraţiile opoziţiei socialiste care acuză guvernarea PAS de justiţie televizată în cazul Igor Dodon. Litivinenco laudă procurorii pentru curajul de care dau dovadă şi spune că aceştia acţionează fără a primi indicaţii din partea politicului, notează IPN.

Ministrul Justiţiei cere respectarea tuturor procedurilor în cazul Dodon şi spune că fostul preşedinte trebuie să beneficieze de prezumţia nevinovăţiei până la decizia definitivă a instanţei.

Sergiu Litvineco respinge orice aluzie că guvernarea ar fi dat indicaţii procuraturii în cazul fostului preşedinte Igor Dodon. Potrivit ministrului, procuratura are libertate totală de a iniţia dosare pe numele tuturor persoanelor asupra cărora planează suspiciuni rezonabile, chiar dacă e vorba de politicieni sau factori de decizie din ţară.

„Indiferent de statutul persoanei, în situaţia în care există bănuieli rezonabile că a săvârşit o infracţiune, ea trebuie pedepsită, cu respectarea tuturor garanţiilor. Din câte am văzut, procurorii au curajul necesar pentru a merge împotriva tuturor persoanelor în raport cu care există bănuieli rezonabile că au săvârşit fapte ilegale. Nu mai există nicio interdicţie la momentul de faţă, aşa cum era pe timpul lui Stoianoglo, cu privire la dosarele oamenilor politici. Procuratura nu-şi sincronizează agenda cu noi, cu politicul. Procuratura nu întreabă dacă să deschidă dosare lui X sau Y şi nu ne întreabă când să aibă loc această reţinere. Procurorii au independenţă”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroşie” de la postul public de televiziune.

Ministrul Justiţiei cere oamenilor legii respectarea tuturor procedurilor, astfel încât dosarul Dodon să fie unul corect, iar dacă i se va demonstra vinovăţia, acesta să fie sancţionat conform legii.

„Este important să ajungem la o finalitate. Este important să nu existe tărăgănări de dosare la procurori şi ulterior, în instanţă. Este determinant pentru credibilitatea actului de justiţie ca dosarele iniţiate să aibă finalitate. Este un dosar juridic, nu politic. În campania electorală ne-am asumat în faţa cetăţenilor să aducem dreptate şi asta vom face. Indiferent de statutul persoanei, dacă se constată vina, persoana trebuie condamnată, cu averea confiscată. Evident, procedurile trebuie respectate, până la condamnare trebuie respectat principiul prezumţiei nevinovăţiei. Pentru credibilitatea procesului este nevoie să existe suficientă comunicare pentru cetăţeni. În cazul Dodon, procurorii au comunicat destul de bine”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Ex-preşedintele Igor Dodon a fost eliberat din izolator joi, 26 mai, şi plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, după ce instanţa a respins demersul procurorilor privind eliberarea unui mandat de arestare pentru 30 de zile. Dodon a respins toate acuzaţiile şi a menţionat că dosarele penale au fost fabricate la comanda Maiei Sandu pentru a distrage atenţia cetăţenilor de la problemele actuale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite