La Cahul a fost creat un centru de sănătate mintală conform standardelor olandeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În oraşul Cahul a fost creat Centrul Comunitar de Sănătate Mintală dotat asemănător centrelor din Olanda. Acesta dispune de o sală pentru terapie ocupaţională, o sală de tratament, două cabinete pentru psihiatri şi un cabinet pentru psiholog.

În cadrul centrului deschis la data de 18 decembrie curent îşi desfăşoară activitatea un psiholog, trei psihiatri, trei asistente medicale şi un asistent social.

Menţionăm că în raionul Cahul sunt la evidenţă 2.325 de persoane ce au nevoie de un tratament mintal. Dintre aceştia, 1.077 suferă de retard mintal, 482 suferă de tulburări mintale organice, precum demenţă, epilepsie şi tulburări posttraumatice, 363 suferă de schizofrenie şi tulburări delirante, 131 suferă de tulburări nevrotice şi somatice, iar 34 de oameni s-au adresat medicilor cu acuze de depresie.

Prezent la evenimentul de deschidere, viceministrul Sănătăţii Gheorghe Ţurcanu a declarat că acest centru va permite „depistarea precoce a maladiilor mintale şi controlul indicatorilor de sănătate mintală la nivel local, profilaxia maladiilor mintale, acordarea deplină şi calitativă la nivel local a serviciilor de sănătate mintală, scăderea fluxului de pacienţi către spitalele de psihiatrie şi evitarea instituţionalizării, tratamentul pe principii generale cu evitarea stigmatizării şi discriminării, continuitatea tratamentului, reducerea numarului de internari, apropierea de serviciile protecţie socială şi asigurarea reabilitării persoanelor cu afecţiuni mintale”.

De asemenea, directorul Centrului de Sănătate Cahul, Alexandru Hagioglo, a subliniat că noul centru are un rol important, deoarece este un serviciu medico-social la nivel de comunitate, ce oferă persoanelor cu probleme de sănătate mintală asistenţă medicală şi reabilitare psihosocială necesară.

Crearea acestui centru are loc în cadrul proiectului „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“, desfăşurat în patru raioane-pilot: Cimişlia, Cahul, Orhei şi Soroca. Implementarea proiectului va dura până în anul 2018.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite