James Pettit: Holdingurile media din Moldova rămân concentrate în mâinile liderilor politici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, a declarat joi, 14 septembrie, că holdingurile media din Republica Moldova rămân concentrate în mâinile unor lideri politici. Potrivit diplomatului, respectivele instituţii media reflectă interesele proprietarilor şi nu informează populaţia despre cele mai importante evenimente, iar presa din Republica Moldova este finanţată din exterior şi nu neapărat reprezintă interesele cetăţenilor moldoveni.

Pentru a schimba lucrurile, autorităţile trebuie să pună accentul pe dezvoltarea conţinutului mediatic local şi să dezvolte rezistenţă în faţa manipulării din exterior, spune diplomatul. 

„Democraţia are nevoie de o presă independentă, iar pluralitatea surselor să nu fie afectată de interesele de business personale. Trebuie să fie permis ca toate vocile să fie ascultate, inclusiv acele voci care nu sunt pe placul unora. Acesta este un indiciu al unei democraţii sănătoase”, a declarat James Pettit la conferinţa internaţională „Mass-media din Moldova, audienţă şi pluralism”, transmite IPN.

Silvio Gonzato, director pentru afaceri generale al Serviciului European de Acţiune Externă, a spus că fenomenul dezinformării cetăţenilor este o problemă la nivel internaţional. S-au înregistrat multe cazuri de dezinformare în interesul Federaţiei Ruse, unele din ele au vizat Acordul de Asociere al UE cu Republica Moldova.

Nadine Gogu, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, a precizat că în Republica Moldova fenomenul dezinformării a luat amploare în 2014. De atunci au fost organizate mai multe forumuri pentru a lua măsurile de rigoare, dar fără prea mare succes. „Astăzi avem mult mai multe instituţii media propagandistice. De la ecranele televizoarelor ni se oferă zilnic conţinut mediatic produs în Federaţia Rusă. Numărul populaţiei care crede în ceea ce vede la televizor, aude la radio sau citeşte în presă şi pe online este mare”, menţionează Nadine Gogu. Ea a amintit că au fost realizate mai multe rapoarte de monitorizare care au arătat că posturile de televiziune ruseşti retransmise în Republica Moldova fac propagandă, incită la ură.

Corina Cepoi, reprezentantul organizaţiei Internews Moldova, a spus că este util pentru Republica Moldova să înveţe din experienţa ţărilor baltice cum să combată propaganda mediatică. Ea s-a referit şi la exemplul Ucrainei, care a introdus în şcoli disciplina „educaţia mediatică”. „Este o investiţie de lungă durată, care dă roade în timp: lucrul în şcoli, cu profesorii, prin organizaţii de tineret şi alte iniţiative. Trebuie să luăm şi noi aşa măsuri”, a spus Corina Cepoi.

Dumitru Lazăr, ofiţer de proiecte al Consiliului Europei în Moldova, a comunicat că se lucrează asupra mai multe iniţiative legislative de îmbunătăţire a situaţiei în sectorul mediatic şi că este important ca acestea să ajungă în Parlament. „Parlamentul are puterea de a adopta noi legi sau modificări la legi până anul viitor, lunile iunie sau iulie, după care se va intra în campania electorală şi va fi mai complicat. Trebuie să se lucreze rapid”, a spus Dumitru Lazăr.

Conferinţa internaţională „Mass-media din Moldova, audienţă şi pluralism” a fost organizată de către Parlament în parteneriat cu Freedom House, Internews, cu suportul USAID. Evenimentul a avut drept scop identificarea unor recomandări practice pentru modificarea legislaţiei şi instrumente de gestionare conforme practicii şi standardelor europene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite