ISW: Kremlinul își intensifică retorica pentru o posibilă operațiune hibridă în Republica Moldova

0
Publicat:

Kremlinul desfășoară operațiuni informaționale împotriva Republicii Moldova foarte similare cu cele utilizate înainte de invadarea Ucrainei în februarie/martie 2014 și în februarie 2022, atrage atenția Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Soldați ruși în Transnistria FOTO Arhivă
Soldați ruși în Transnistria FOTO Arhivă

„Oficialii și propagandiștii Kremlinului încearcă să creeze condiții informaționale pentru a-și justifica eforturile” ulterioare „de destabilizare a Republicii Moldova și de a preveni integrarea acesteia în Occident”, semnalează ISW în ultimul său buletin asupra evoluției războiului din Ucraina.

Ca argumente, analiștii de la ISW semnalează în principal o serie de insinuări făcute miercuri de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, într-o intervenție în Duma de Stat. Sosit în fața deputaților ruși, Lavrov a susținut că „Guvernul moldovean este controlat de Statele Unite și Uniunea Europeană” și a acuzat, fără nicio dovadă, că „Occidentul a blocat procesul de negocieri în formatul 5+2 privind conflictul transnistrean”.

Formatul 5+2 include Rusia, Ucraina, regimul separatist pro-rus de la Tiraspol, Republica Moldova și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) ca mediatori, plus UE și SUA ca observatori. Criticat constant din cauza obstacolelor puse de Rusia în acest format și din cauza prezenței separatiștilor de la Tiraspol, acest format a devenit imposibil de organizat după lansarea invaziei ruse din Ucraina.

Lavrov a mai susținut că în Transnistria, teritoriu separatist din estul Republicii Moldova, trăiesc aproximativ 200.000 de cetățeni ruși și că Moscova este „îngrijorată de soarta lor”.

În plus, el a acuzat că UE emite „ultimatumuri” asupra Republicii Moldova pe tema integrării așa cum ar fi făcut în 2013 în cazul președintelui ucrainean de la acea vreme, pro-rusul Viktor Ianukovici.

În afară de Lavrov, un blogger militar rus a preluat recent problema Transnistriei pentru a promova narativele Kremlinului precum că Republica Moldova „se înarmează pentru a reintegra cu forța” această regiune. Bloggerul respectiv a cerut ca Rusia să se pregătească pentru un astfel de scenariu. Rusia a promovat un astfel de discurs și în cazul Ucrainei cu referire la Donbass.

Kremlinul a utilizat aceeași tactică narativă în cazul Ucrainei, lansând acuzații nefondate și diverse insinuări pentru a se arăta apoi „preocupat” și nevoit să intervină, chiar și cu forța.

„Faptul că Lavrov a promovat aceste narative și a adus acuzații suplimentare oferă motive să se creadă că Kremlinul își intensifică eforturile în spațiul informațional. Termenii unei posibile operațiuni hibride a Rusiei în Republica Moldova nu sunt clari, dar Kremlinul creează condiții informaționale pentru a o face posibilă în viitorul apropiat”, conchide ISW.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite