Irina Vlah face apel către partide să nu politizeze proiectele care vizează UTA Găgăuzia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Başcanul Irina Vlah a făcut apel către partidele politice, în numele cetăţenilor care locuiesc în UTA Găgăuzia, să nu politizeze discuţiile asupra proiectelor legislative care vizează statutul special al Găgăuziei. Ea spune că aceste proiecte (votate de plen în primă lectură la 3 decembrie, n.r.) au fost finalizate încă în anul 2016, dar dezbaterile politice au stopat adoptarea lor, transmite IPN.

Declaraţiile au fost făcute la şedinţa grupului de lucru privind Găgăuzia, întrunit marţi, 15 decembrie, la Parlament.

Irina Vlah a menţionat că acum, când Republica Moldova a ales preşedintele pentru următorii patru an, şi există un parlament cu mandat, UTA Găgăuzia mizează pe un suport larg la votarea acestor proiecte. „Suntem siguri că aceste proiecte merită să fie examinate cu mare atenţie şi puse în discuţie. Avem asistenţa experţilor, care pot explica cu detalii sensul fiecărei prevederi şi ce aşteptări avem de la ele”, a mai spus başcanul.

Prezentă la eveniment, preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a remarcat succesele obţinute în activitatea Grupului de lucru pentru Găgăuzia şi le-a mulţumit membrilor acestuia pentru realizările anului 2020. În acelaşi timp, oficiala a subliniat că este important ca toate fracţiunile să ajungă la un consens larg privind adoptarea, în lectură finală, a celor trei proiecte de lege elaborate de membrii Grupului comun de lucru al Parlamentului Republicii Moldova şi Adunării Populare a UTA Găgăuzia.

Ambasadoarea Suediei în Moldova, Anna Lyberg, a declarat că Suedia susţine acest proces de dialog încă din 2015 şi va continua să depună eforturi ca această platformă sustenabilă să progreseze. Potrivit diplomatei, acest lucru poate fi atins pas cu pas, între instituţii la nivel central şi în unitatea administrativ teritorială, lucrând împreună pentru a identifica cele mai bune soluţii şi a construi un mecanism eficient şi funcţional. acest mecanism trebuie să fie bazat pe încredere, profesionalism şi dialog.

Agenda şedinţei Grupului de lucru a inclus mai multe audieri pe subiecte precum realizarea Planului de Acţiuni privind dezvoltarea social-economică a unităţii teritoriale autonome Găgăuzia pentru perioada 2016-2019. De asemenea, s-au discutat acţiunile întreprinse de către Institutul Naţional de Justiţie pentru integrarea minorităţilor, inclusiv din UTA Găgăuzia, în domeniul justiţiei, dar şi legislaţia din domeniul protejării patrimoniului cultural naţional mobil, cu privire la teatre, circuri şi organizaţii concertistice etc.

Pe 3 decembrie, deputaţii din Partidul Socialiştilor şi cei din Platforma Pentru Moldova, din care fac parte şi deputaţii Partidului Şor, au votat în primă lectură, un pachet de legi ce vizează UTA Găgăuzia. Unul dintre proiecte prevede că orice modificare la Lega cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei poate fi adoptată de Parlament numai după avizarea pozitivă de către Adunarea Populară de la Comrat. O altă iniţiativă legislativă a PSRM vine să modifice şi să completeze Legea privind administraţia publica locală şi Legea privind descentralizarea administrativă, astfel încât în cadrul legal naţional să fie introdus termenul de „Autorităţi ale administraţiei publice locale de nivel special”. Încă un proiect de lege prevede modificarea şi completarea Legii cu privire la organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova. Se propune ca în legislaţie, cuvintele „raioane, oraşe şi sate” să fie substituie cu cuvintele prevăzute de norma constituţională: ,,sate, oraşe, raioane şi unitatea teritorială autonomă Găgăuzia”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite