Ion Sturza: Demisia lui Drăguţanu a fost planificată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, trebuia să plece, iar demisia lui a fost una planificată. Declaraţia aparţine fostului premier, Ion Sturza, şi a fost făcută în  cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la postul de televiziune „PRO TV Chişinău”, transmite IPN.

„Demisia lui Drăguţanu a fost o strategie planificată, coordonată şi pregătită mediatic. Guvernatorul BNM a avut un mesaj bine structurat. În timpul apropiat cred că vor avea loc mai multe evenimente legate de această demisie”, a spus Ion Sturza.

Fostul premier l-a acuzat pe Dorin Drăguţanu pentru activitatea sa în sistemul bancar, dar şi pentru declaraţiile făcute după demisia sa. „Trebuie să recunosc că iniţial acest tânăr mi-a dat speranţe. După care a devenit atât de obraznic, a sfidat preşedinţi, şefi de guverne. Am fost surprins de tupeul lui Drăguţanu. Nimeni în ţara asta nu răspunde de nimic. Este un dezastru moral să spui cu inocenţă că nu eşti vinovat cu nimic. Cel puţin să-şi fi recunoscut greşelile”, a declarat fostul premier.

Ion Sturza a susţine că guvernatorul BNM a avut pârghii suficiente pentru a nu admite furturile de la BEM. „Declar cu toată responsabilitatea că legislaţia bancară moldovenească este una din cele mai restrictive din Europa. Cum a fost posibil ca în anii de glorie a lui Drăguţanu să fie spălate sume enorme de bani şi la fel să fie sustrase sume enorme? Declaraţiile lui Drăguţanu sunt şocante. El putea să urmărească de pe calculatorul personal toate tranzacţiile dubioase şi a avut toate pârghiile ca să intervină. Drăguţanu a dat dovadă de o obrăznicie extraordinară”, a spus Ion Sturza.

În cadrul aceleiaşi emisiuni fostul premier moldovean a adresat în direct un mesaj către Vlad Plahotniuc, vicepreşedintele PDM, şi Vlad Filat, preşedintele PLDM, în care i-a îndemnat să se retragă din politică şi să plece din ţară. 

Referindu-se la Plahotniuc, Ion Sturza a spus că acesta şi-a construit pe parcursul anilor o matrice şi conduce ţara din umbră. „Draga Vlad, ştiu că te flatează acest titlu de conducător neformal al Republicii Moldova. Ai muncit mult, însă această matrice nu funcţionează. Priviţi conducerea ţării ca pe un business personal. Aţi privatizat ştampila şi semnătura ţării şi le folosiţi în interese personale. Vă rog să vă retrageţi şi să întoarceţi oamenilor ţara. Mai bine chiar plecaţi din ţară. Aruncaţi telefonul în lacul Geneva şi plecaţi!”, a fost îndemnul fostului premier pentru Vlad Plahotniuc.

Un mesaj similar Ion Sturza l-a adresat şi liderului PLDM. „Acelaşi mesaj îl am şi pentru Vlad Filat, un politician în care am avut încredere şi l-am susţinut material în anul 2009. Poate că nu a furat atât de mult. Dar ne-a furat speranţa. E timpul să se retragă din politică şi să plece din ţară”, a declarat Sturza.

Întrebat dacă nu e mai bine ca cei doi să fie diferiţi justiţiei, Ion Sturza a declarat că în matricele create de ei sunt implicate prea multe persoane. „În tot rahatul acesta creat de ei au fost implicaţi atâţia oameni, încât nu ne-ar ajunge locuri în puşcării. Mai bine să-i lăsăm să plece. Să vină un om onest şi capabil, susţinut de popor, care împreună cu 15-20 de patrioţi va putea să facă ordine în ţară în câteva săptămâni”, a declarat Sturza.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite