Investiţiile străine directe în scădere dramatică în primele nouă luni ale anului 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Economia Republicii Moldova are nevoie stringentă de investiţii străine FOTO Adevărul
Economia Republicii Moldova are nevoie stringentă de investiţii străine FOTO Adevărul

În primele nouă luni ale anului 2012 valoarea investiţiilor străije directe nete a crescut cu doar 58,47 milioane de dolari, volum ce este de 3,5 ori mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului 2011, arată balanţa de plăţi pentru trimestrul III publicată de Banca Naţională a Moldovei (BNM).

Potrivit datelor BNM la finele lunii septembrie 2012, stocul investiţiilor străine directe în Republica Moldova era de 3.224,5 milioane de dolari, în creştere cu doar 28 de milioane de dolari faţă de 30 iunie 2012 şi cu 58,5 milioane de dolari faţă de începutul anului.

Raportul arată că cifrele pentru trimestrul II au fost revizuite radical şi în loc de 32 de milioane de dolari, în această perioadă în ţara noastră au fost investitite doar 0,84 milioane de dolari, adică volumul ieşirilor de capital practic la egalat pe cel al intrărilor de capital.

Datele BNM denotă că acesta este cel mai prost rezultat înregistrat din ultimii 10 ani la capitolul atragerea investiţiilor străine.
Potrivit specialiştilor evoluţiile negative în atragerea banilor străini se datorează atât conjuncturii internaţionale şi regionale nefavorabile, cât şi calităţii mediului de afaceri din Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite