INCREDIBIL Scumpirea petrolului umple bugetul şi stimulează creşterea PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scumpirea petrolului şi a derivatelor sale are şi o serie de efecte pozitive, inclusiv pentru Republica Moldova, ţară săracă în resurse energetice. Astfel, o creştere a preţului ţiţeiului cu circa 10% poate majora cu 1% PIB-ului ţării, se menţionează într-un studiu realizat de Banca Euroasiatică pentru Dezvoltare (EABR).

Incredibil, dar adevărat! Scumpirea petrolului şi a derivatelor sale are şi o serie de efecte pozitive, inclusiv pentru Republica Moldova. Astfel, o creştere a preţului ţiţeiului cu circa 10% poate majora cu 1% PIB-ului ţării, se menţionează într-un studiu realizat de Banca Euroasiatică pentru Dezvoltare (EABR). Aceasta în condiţiile în care Republica Moldova nu dispune de rezerve importante de petrol şi importă circa 99% din carburanţi.

Potrivit studiului scumpirea carburanţilor aduce beneficii directe Rusiei, al doilea producător mondial de petrol. O creştere economică mai mare în această ţară Rusia duce şi la creşterea sumelor trimise acasă de moldovenii ce lucrează în această ţară.
Autorii studiului notează că majorarea cu 10% a preţurilor la petrol este însoţită de creşterea economiei majorităţii statelor CSI în medie cu 0,4-1,4% pe an. Pentru Republica Moldova avansul variază între 0,1% şi 1,1%.

Remitenţele din ţările CSI reprezintă 11,6% din PIB-ul Moldovei

Datele Băncii Naţionale arată că circa 65% din sumele trimise în Moldova de peste hotare provin de la concetăţenii care muncesc în fosta URSS şi doar 35% - din restul ţărilor. Potrivit „Raportului BNM asupra inflaţiei", transferurile de la moldovenii ce lucrează în CSI, în special în Rusia, reprezintă 11,6% din PIB-ul Republicii Moldova, iar cele din alte ţări, inclusiv UE, - 6,8%.

În nouă luni în Republica Moldova au venit 781 milioane de dolari din Rusia

Iată cine este cel mai mare creditor al Republicii Moldova

Şi vistieria statului are de câştigat. Majorarea cu circa 10% a preţului de import la produsele petroliere duce şi la sporirea cu circa 100 de milioane de lei a veniturilor bugetare ale ţării. De la începutul anului 2012, petrolul s-a scumpit cu circa 14%.

Partea negativă este că în urma scumpirii combustibililor creşte deficitul comercial şi se majorează şi preţul la alte produse.

De ce s-au scumpit benzina şi motorina

Benzina, motorina şi gazul lichefiat s-au scumpit! Urmează şi alte produse

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite