Incredibil, dar adevărat! Chişinăul se află în topul celor mai ieftine oraşe din lume
0Statisticile internaţionale arată că, în comparaţie cu alte capitale din regiune, preţurile din Chişinău sunt printre cele mai mici. În acelaşi timp, suntem la coada clasamentului şi la salarii
Cifrele publicate de portalul numbeo.com, una dintre cele mai importante baze de date din lume referitoare la nivelul de trai (preţuri, calitatea mediului, criminalitate, venituri etc.), arată că locuitorii Chişinăului cheltuiesc puţin pe cumpărături, dar au şi lefuri mizere.
Am ales zece capitale (Bucureşti, Moscova, Kiev, Minsk, Bratislava, Sofia, Paris, Beijing şi Viena) şi am comparat preţurile la 13 produse şi un serviciu, transportul public. Astfel, am constatat că în capitala Republicii Moldova sunt cele mai mici preţuri.
Acest fapt nu poate fi însă o consolare, pentru că avem şi cel mai mic salariu mediu, doar 224 de euro pe lună. Pentru comparaţie, locuitorii din Minsk au venituri lunare de 345 de euro per capita, cei din Kiev ridică un salariu de 424 de euro, bucureştenii au o leafă de două ori mai mare decât moldovenii - 450 de euro, iar chinezii din Beijing - de trei ori mai mare. Cel mai bine plătiţi sunt moscoviţii (1.091 de euro), vienezii (1.900) şi parizienii, care primesc circa 2.400 de euro pe lună.
Mâncare şi vinuri ieftine
La nivelul regiunii, cea mai ieftină masă compusă din trei feluri, pentru două persoane, la un restaurant de clasă medie, poate fi luată la Bratislava cu circa 18 euro. În Chişinău şi la Bucureşti te costă ceva mai mult, circa 18,3-18,4 euro. Aceeaşi masă costă dublu la Moscova şi Viena şi aproape triplu la Paris.
Chiar dacă unele produse alimentare, precum pâinea, carnea de pui sau ouăle, sunt mai ieftine la Chişinău, puterea de cumpărare a oamenilor este sub nivelul celorlalte oraşe. În timp ce un chişinăuian îşi poate permite să cumpere, dintr-un salariu, 875 de franzele, cei din Kiev pot lua 1.110 bucăţi. În capitala Franţei, o pâine costă echivalentul a 24 de lei, de şase ori mai mult decât la noi, parizienii permiţându-şi să cumpere cu o leafă 1.600 de pâini.
Nu constituie o surpriză nici faptul că şi vinurile sunt la noi printre puţinele produse accesibile. Astfel, preţul unei sticle de vin autohton este de la 42,5 lei. La Minsk,
Bratislava şi Viena, bunăoară, vinul costă de două ori mai scump. În capitala Rusiei preţul este de trei ori mai mare, iar la Beijing tariful ajunge la 195 de lei, dacă ar fi să convertim în valuta noastră.
Transport prost la tarife mici
Şi călătoria în transportul public este printre cele mai ieftine la Chişinău. Doar locuitorii din Minsk achită mai puţin, echivalentul a circa 2,4 lei. În schimb, bucureştenii plătesc de două ori mai mult, moscoviţii - de trei ori şi ceva, parizienii - de nouă ori, iar vienezii - de aproape 11 ori mai mult.
Viciile sunt la fel de accesibile. De exemplu, un pachet de ţigări Marlboro costă 18 lei, în timp ce la Moscova e cu trei lei mai scump, la Bucureşti - cu 30 de lei, la Viena - de patru ori, iar la Paris - de circa şase ori mai scump decât în magazinele din Chişinău.
Percepţie îndreptăţită
Experţii au o explicaţie.
„Pâinea este mai ieftină pentru că statul continuă să aloce subvenţii la unele tipuri. Ţigările costă mai puţin pentru că accizele sunt foarte mici, comparativ cu statele Uniunii Europene, iar la vinuri avem preţuri mici pentru că nu avem unde le exporta“, spune economistul Viorel Chivriga.
„Percepţia noastră că totul este scump se datorează faptului că avem cele mai mici salarii şi pensii din regiune“, adaugă specialistul.
Muncim trei luni pentru un metru pătrat
Relativ mici sunt şi preţurile la spaţiul locativ. Totuşi, pentru a putea cumpăra un metru pătrat dintr-o locuinţă din centrul Capitalei, trebuie să punem deoparte salariul câştigat în patru luni şi jumătate, adică 1.000 de euro. În casele din alte zone ale Chişinăului, un metru pătrat costă circa 610 euro, bani pentru care trebuie să muncim trei luni.
Cel mai luxos oraş în această privinţă este Beijingul, unde un metru pătrat dintr-o apartament din centru ajunge la 5.925 de euro, adică opt lefe medii ale unui chinez. La periferii, preţul este de aproape 3.500 de euro. Urmează Moscova unde spaţiul locativ în afara centrului costă 3.400 de euro per metru pătrat, Parisul - cu 2.850 de euro şi Viena - cu 2.750 de euro. Locuinţe mai ieftine găseşti la Kiev, cu 1.082 de euro metrul pătrat, la Minsk - 1.000 de euro, la Bucureşti - 920 de euro, iar la Sofia este de 662 de euro.