Creştere-record a preţurilor la cartofi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La piaţă se vând acum în special cartofi de import FOTO Dumitru Goncear
La piaţă se vând acum în special cartofi de import FOTO Dumitru Goncear

De la începutul lunii aprilie, preţul cartofilor a explodat: angro, un kilogram a ajuns la şapte lei, iar cu amănuntul - la nouă lei. Seceta din 2012 e de vină şi faptul că suntem în post, explică specialiştii

Zilele trecute, Banca Naţională atenţiona asupra menţinerii riscului unor presiuni dezinflaţioniste în economia naţională. Acestea ar putea surveni ca urmare a diminuării cererii interne şi a celei externe, a preţurilor internaţionale la petrol şi produsele alimentare, precum şi a celor de pe piaţa internă la alimente.

Estimarea BNM se baza pe evoluţia preţurilor din ultimele trei luni, perioadă în care la multe produse alimentare s-au atestat ieftiniri, iar la altele scumpiri neînsemnate. De exemplu, în martie preţul la ouă a scăzut cu 13,6%, în timp ce cartofii s-au scumpit cu 2,6%.

Cartofii în topul scumpirilor

Evoluţiile de pe piaţa internă din ultimele două săptămâni oferă un alt tablou. La unele produse preţurile, practic, au explodat. Cartofii, care acum trei săptămâni se vindeau la piaţa angro cu 3,5 lei kilogramul, ieri costau cel puţin 5,0-6,50 lei. La Ungheni, considerat cel mai scump oraş din Moldova, la piaţa angro preţul ajunsese la opt lei, aproape dublu faţă de începutul anului şi cu 30% mai mare decât acum o săptămână.
O evoluţie similară au avut-o şi preţurile la morcov şi ceapă, care s-au majorat în ultimele două spătămâni cu 20-40%.

„E scump, chiar foarte scump“, se jeluie mătuşa Vera G. din Răzeni, Ialoveni, venită la piaţa agricolă „Vasile Revenco“ din Capitală, însoţită de fecior. „A fost secetă anul trecut şi recolta  mică. Nu mi-au mai rămas cartofi, aşa că am venit tocmai la Chişinău să cumpăr, căci la noi sunt foarte scumpi“, adăugă mătuşa.

Ceapă degerată de patru lei

„În ţară nu prea sunt stocuri, totul se importă“, ne explică Victor, un vânzător angro. „Ceapa este din Ucraina şi costă opt lei kilogramul, cartofii sunt din Polonia şi Germania şi îi vindem cu 7,0-7,50 lei. Morcovul îi din Polonia, îl dăm cu 10 lei kilogramul. Din Moldova n-avem nimic de vânzare“, îşi laudă vânzătorul marfa ambalată în saci de plasă a câte 10-25 de kilograme.

În mijlocul tărgului se vând şi cartofi moldoveneşti, la 4-5 lei kilogramul, dar cam mărunţi. Sunt şi la preţ de 2,80 lei kilogramul, dacă ei cel puţin un sac. Aceştia chiar sunt foarte mărunţi şi vânzătorul îi recomandă pentru plantat. Găsim şi morcovi zbârciţi cu cinci lei, ceapă degerată cu patru lei kilogramul, dar şi varză timpurie adusă din Macedonia, care se vinde cu 16 lei kilogramul.

„E Postul Paştelui!“

Pe horticultorul Irina Iliev această situaţie nu o surprinde deloc. „E deja finele lunii aprilie, când stocurile locale de legume se epuizează. Apoi e şi Postul Paştelui, când consumul de legume este în creştere. În plus, 2012 a fost un an secetos, n-ar trebui să ne surprindă faptul că nu prea sunt legume locale“, explică cercetătoarea de la Institutul de Horticultură.

„De altfel, puţine locuri din Republica Moldova sunt bune pentru cultivat cartofi. Ei au nevoie de un climat mai moderat, nu de unul uscat cum este în ţara noastră. Aşa că nu ar trebui să ne mire faptul că-i importăm. Pe de altă parte, nu avem laboratoare şi nici condiţii pentru a produce seminţe calitative de cartofi“, susţine Irina Iliev, doctor în ştiinţe.

Vasile Bâzdâga, directorul întreprinderii Bucovineanca din Trinca, Edineţ, spune că a epuizat demult stocurile de cartofi. „Anul trecut am strâns o recoltă foarte mică. Seceta a afectat nu doar cartofii pentru consum, ci şi cei pentru semănat. Din această cauză vom planta cu peste 30% mai puţine suprafeţe agricole. Am putea importa, dar e scump, mai ales că din acest an a fost impus un preţ estimativ foarte mare. Cu toate taxele, ajunge la 16 lei kilogramul. În aceste condiţii, doar cheltuielile pentru cartofii-seminţe ajung la 50.000 de lei pentru un hectar“, a menţionat Vasile Bâzdâga.

Leguma principală

Anul trecut în ţara noastră s-au strâns circa 180.000 de tone de cartofi, de două ori mai puţin decât în 2011. Aceasta a fost, de fapt, cea mai mică recoltă din ultimii 30 de ani. Recolta media în ultimii zece ani a fost de circa 300.000 de tone anual, aproape egală cu cantitatea totală a celorlalte legume. Deficitul de legume şi cartofi este acoperit din importuri. În funcţie de recoltă, anual se importă între 15 şi 50% din necesarul de legume.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite