În Republica Moldova vor fi puse în vânzare mai multe medicamente originale, dar mai scumpe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii de medicamente originale vor avea mai mare trecere în farmacii decât cei care produc medicamente generice Foto: Adevărul
Producătorii de medicamente originale vor avea mai mare trecere în farmacii decât cei care produc medicamente generice Foto: Adevărul

Un proiect de lege, ce este dezbătut la această oră în Parlament, impune noi restricţii asupra producătorilor de medicamente generice. Asta înseamnă că preţurile doctoriilor vor fi influenţate de marii jucători de pe piaţă, susţin experţii.

Astăzi deputaţii dezbat în şedinţa în plen un proiect de lege conform căruia producătorii de preparate farmaceutice generice vor avea mai mult de aşteptat şi vor trebui să facă mai multe teste de echivalenţă decât până acum, pentru fabricarea şi punerea pe piaţă a produselor derivate din cele originale.

Potrivit iniţiativei legislative, producătorii de medicamente originale, care au nevoie de autorizaţii pentru a le introduce pe piaţă, vor beneficia de o perioadă de protecţie a datelor de cinci ani şi o perioadă suplimentară de doi ani de exclusivitate pe piaţă. Asta nu e tot. Exclusivitatea poate fi extinsă până la trei ani dacă, în perioada de protecţie a datelor testării, titularul autorizaţiei de introducere pe piaţă obţine un act suplimentar pentru una sau mai multe acţiuni terapeutice noi care aduc un beneficiu clinic important în comparaţie cu tratamentele existente.

Această extindere e condiţionată însă de efectuarea studiilor preclinice sau clinice relevante pentru aceste noi efecte terapeutice. Fără teste clinice pot intra pe piaţă cei care demonstrează că medicamentul e un produs generic al unui preparat farmaceutic de referinţă care a fost autorizat oriunde în lume, de cel puţin opt ani.

Mână liberă producătorilor mari

Potrivit specialiştilor în Sănătate, acest proiect este unul care-i protejează pe marii producători farmaceutici, în detrimentul companiilor mici care produc medicamentele generice. „Parlamentul va examina proiectul de amendare a legii care va introduce exclusivitatea datelor şi câteva alte modificări, ce vor duce la scumpirea medicamentelor noi, prin acordarea unor drepturi de monopol pentru opt ani companiilor farmaceutice ce vor înregistra pe piaţa din Republica Moldova preparate medicamentoase noi. Aceste modificări vor îngrădi accesul preparatelor echivalente generice de câteva ori mai ieftine“, a notat Stela Bivol, directorul pe cercetare al Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate, într-un text de opinie pe pagina E-Sănătate.md.

În acest sens, experta a dat un exemplu din SUA, unde o companie farmaceutică a lansat un medicament pentru tratarea Hepatitei C, cu un efect curativ superior altor preparate de pe piaţă şi care se vinde cu 1.000 de dolari pentru o singură pastilă, ceea ce duce la un cost total, pentru tratamentul de 84 de pastile, de 84.000 de dolari. Singura ţară care a încercat să combată acest cost exagerat e Franţa, care a lansat o iniţiativă legislativă prin care compania e constrânsă să-şi scadă preţul, mai ales când costurile de producţie pentru tratament e de 200 de euro pentru toate cele 84 de pastile, ceea ce determină un profit nejustificat de la fiecare pacient în parte.

Iniţiativa, inclusă în Acordul de Asociere

Contactat de reporterii „Adevărul“, directorul Agenţiei Medicamentului, Alexandru Coman, a evitat să vorbească despre efectele noii legi asupra producătorilor farmaceutici, susţinând doar că prevederile ei nu le va afecta în niciun fel activitatea.

„Acest proiect este al Ministerului Economiei prin care vrea să modifice alte 48 de legi. Pe 25 iunie am întors proiectul şi am cerut să fie incluse acolo toate amendamentele de la Ministerul Sănătăţii şi de la Agenţia Medicamentului, pentru că sunt nişte chestiuni ce vizează direct sănătatea publică“, a declarat preşedintele Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, Vladimir Hotineanu.

„Acest punct privind protecţia companiilor farmaceutice care fabrică preparate originale este inclus în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi, mai devreme sau mai târziu, urma să fie implementat şi la noi“, a susţinut şi deputata PD Valentina Stratan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite