În luna septembrie, Banca Naţională a Moldovei a cumpărat de pe piaţă circa 80 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ultimele luni leul s-a depreciat semnificativ faţă de toate valutele FOTO Tudor Iovu
În ultimele luni leul s-a depreciat semnificativ faţă de toate valutele FOTO Tudor Iovu

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a redus intervenţiile pe piaţa valutară a Republicii Moldova şi cumpărat, în luna septembrie 77,8 milioane de dolari, cu 50% mai puţin ca în luna august  arată date făcute publice de instituţia financiară.

În acelaşi timp în luna august, BNM a cumpărat 129 milioane de dolari, intervenţie record în acest an pe piaţa valutară.
Pentru comparaţie în primele şapte luni banca centrală a făcut cumpărări în sumă de aproape 90 milioane de dolari. În total de la începutul anului BNM a intervenit pe piaţă cu cumpărări de circa 300 de milioane de dolari.

Datele BNM mai relevă că rezervele valutare au atins la 30 septembrie valoarea de 2,722 miliarde de dolari şi au crescut de la începutul anului cu 207 milioane de dolari,
Activele oficiale de rezervă au crescut anul 2012 cu 538 milioane de dolari, o creştere dublă faţă de anul precedent. Astfel, în 2011 rezervele valutare s-au majorat cu 248 milioane de dolari, până la 1.965,3 milioane de dolari.

Intervenţiile BNM pe piaţa valutară au dus la deprecierea leului moldovenesc cu 9-12% faţă de principalele valute pe parcursul acestui an.

Banca centrală îşi argumentează intervenţiile pe piaţa valutară prin necesitatea stimulării exporturilor şi a cererii interne în condiţiile în care în perioada de vară a fost înregistrată o deflaţie, iar BNM are ca ţintă o inflaţie anuală de 5% plus minus 1,5 puncte procentuale.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, declara recent că Banca Naţională nu a intervenit în ultimele două săptămâni pe piaţa valutară internă.

Prognozele experţilor financiari privind atingerea unui curs de 13,10 lei pentru un dolar şi 17,65 lei pentru un euro au fost depăşite. Banca Naţională a anunţat pentru marţi 15 octombrie un curs de 13,157 lei pentru un dolar şi 17,85 lei pentru un euro, cele mai înalte cotaţii din acest an.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite