În frigiderele din R. Moldova sunt 120 mii de tone de mere. Se caută pieţe de desfacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mere dgaspc

Circa 120 de mii de tone de mere se păstrează în frigiderele din R. Moldova, conform datelor Moldova Fruct. Pentru comercializarea acestor fructe este important să se identifice piaţă de desfacere cât mai curând posibil. De ceva timp, merele moldoveneşti sunt exportate în România, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, ministrul agriculturii, Viorel Gherciu, a spus că au fost organizate şedinţe cu reprezentanţii reţelelor comerciale din România, iar unele dintre acestea au confirmat că primele tiruri cu mere din Republica Moldova au ajuns la ei. Acum se poartă negocieri să fie extins asortimentul de mere exportat. Iniţial s-a optat pentru soiurile galbene, acum se poartă discuţii şi pentru cele roşii.

Săptămâna viitoare, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Nicu Popescu, va merge în Egipt, unde va discuta cu omologul său aspectele semnării Acordului de Liber Schimb, care prevede inclusiv şi exportul de mere pe această piaţă, a comunicat Viorel Gherciu.

Ministrul mai spune că pentru merele din Republica Moldova este deschisă piaţa din India, dar nu se poate vorbi despre o intrare imediată cu stocurile existente, deoarece cantităţile în această privinţă sunt stabilite din timp. Oficialul a mai spus că va avea o întrevedere cu ambasadorul Chinei în Republica Moldova, cu care la fel va discuta diversificarea produselor agro-alimentare exportate pe piaţa chineză.

În altă ordine de idei, Viorel Gherciu, a comunicat că a discutat cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii al României ca să fie asigurat un coridor verde la transportul de mărfuri uşor alterabile, cât şi la mărfurile agro-alimentare. Oficialul li-a exprimat speranţa  că în viitorul apropiat nu doar pe la Galaţi, dar şi pe la Ungheni va fi asigurat exportul pe cale feroviară, care este mai ieftin decât transportul rutier. La fel se discută despre transportul de mărfuri pe calea apei, care este cel mai rentabil din punct de vedere al cheltuielilor suportate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite