Igor Dodon, supărat că diaspora a votat cu Maia Sandu: „Este un electorat paralel”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Igor Dodon s-a arătat indignat că diaspora a votat-o masiv pe Maia Sandu în alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie. Actualul preşedinte în exerciţiu a subliniat că diaspora este un electoral paralel, care are viziuni şi preferinţe total diferite de cele ale majorităţii moldovenilor care locuiesc în ţară.

„Cu toţii am remarcat că diaspora a fost foarte activă la aceste alegeri. Putem spune că diaspora reprezintă în mod real un electoral paralel al R. Moldova. Acest electoral are propria viziune şi propriile preferinţe politice. În mare parte, aceste preferinţe ale diasporei se află în disonanţă cu preferinţele populaţiei majoritare care munceşte şi locuieşte acasă, în Moldova. Dar aceasta este realitatea democraţiei”, a declarat Igor Dodon, într-un briefing de presă.

Candidata PAS în alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie, Maia Sandu, a învins categoric şi la secţiile de votare din afara ţării, acolo unde a obţinut 70,12% din voturi. Astfel, pentru Maia Sandu şi-au dat votul nu mai puţin de 104.605 de cetăţeni stabiliţi în străinătate.

Pe locul doi s-a clasat în diasporă Renato Usatîi, care a fost votat de 17,25% din alegători, adică 25.737 de voturi. Igor Dodon a luat un scor ruşinos în străinătate, fiind votat doar de 3,65%, adică de 5.439 de persoane.

În total, în diasporă au votat 149.840 de moldoveni, ceea ce reprezintă o cifră record în raport cu scrutinele anterioare.

Amintim că Maia Sandu şi preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, se vor întâlni în turul doi în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Asta după ce cei doi concurenţi electorali au obţinut cele mai multe voturi în scrutinul din 1 noiembrie.

Ca şi în alegerile din 2016, şi de această dată marea bătălie s-a dat între candidatul proeuropean Maia Sandu, care a obţinut 36,16% din voturi, şi candidatul prorus Igor Dodon, care a acumulat 32,61% din voturi. Prin urmare, şi în alegerile din 15 noiembrie moldovenii vor trebui să aleagă între Vest şi Est.

Marea surpriză a acestor alegeri a fost primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care a obţinut circa 16.9% din voturi, fiind urmată de Violeta Ivanov, candidată din Partidului Şor, condus de deputatul fugar Ilan Şor - 6,49%. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a fost votat de 3,26% din alegători, iar liderul PUN, Octavian Ţîcu, de 2%, urmat de candidatul PLDM, Tudor Deliu, care a luat 1,37%, Dorin Chirtoacă - 1,2%.

Prezenţa la vot a fost mai scăzută comparativ cu anul 2016. În total au votat 42,76% din alegători - 1.214.757 de voturi exprimate. Prezenţa la vot a femeilor a fost mai mare - 53.9%, iar cea a bărbaţilor de 46,1%. Prin comparaţie, în 2016, în primul tur au votat 50,95% din alegători, adică 1.418.518 de alegători.

În cursa electorală pentru prezidenţiale au fost înscrişi opt candidaţi: Renato Usatîi - Partidul Nostru, actual primar de Bălţi; Andrei Năstase - Platforma DA, fost ministru de Interne; Maia Sandu - Partidul Acţiune şi Solidaritate, ex-premier; Igor Dodon - candidat independent, sprijinit de Partidul Socialiştilor; Octavian Ţîcu - PUN, deputat în Parlament; Dorin Chirtoacă - Mişcarea Politică Unirea, ex-primar de Chişinău; Violeta Ivanov - Partidul Şor, deputată în Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite