Igor Dodon: Summitul Parteneriatului Estic a confirmat că dosarul Republica Moldova se află în cel mai jos sertar al preocupărilor Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă nu a fost prezent la eveniment, Igor Dodon a făcut luni, 27 noiembrie, totalurile celui de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic. Potrivit şefului statului, la Bruxelles a fost confirmat caracterul iluzoriu al integrării europene. El susţine că Summitul a confirmat că dosarul Republica Moldova se află în cel mai jos sertar al preocupărilor Europei.

„Dezamăgirea europenilor faţă de Chişinău e constantă, iar şansele Moldovei de a se integra în UE sunt aproape egale cu zero pentru următoarele decenii. Se adevereşte că pînă acum guvernările pro-europene au promovat o geopolitică a iluziilor”, se arată într-o Declaraţie semnată de către Igor Dodon.

Preşedintele ţării a declarat că, dacă perspectivele integrării în UE lipsesc, asta ar însemna că guvernarea de la Chişinău utilizează retorica geopolitică antirusească nu atât pentru a deveni atractivă pentru Occident, dar pentru a-şi crea un fundal ideologic favorabil pe intern, din considerente politice şi electorale.

„Retorica şi geopolitica antirusească este nu doar nejustificată, ci şi complet inutilă pentru relaţiile cu Occidentul. Şi este extrem de nocivă pentru dezvoltarea socială şi economică a Republicii Moldova, deoarece creează dezbinare etnică şi socială internă, prejudiciază bunele relaţii cu partenerii din Est, în special cu Federaţia Rusă”, a menţionat Dodon.

Potrivit lui, în ultimii ani, cetăţenii Republicii Moldova au fost supuşi unei campanii de manipulare masive, scopul căreia era şi este de a demonstra că aderarea la Uniunea Europeană este nu doar un obiectiv realizabil, ci şi că se va produce într-un viitor apropiat. 

„Şi aceste manipulări se făceau şi se fac pe fondul gravelor probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană, dar şi a mesajelor clare venite de la Bruxelles că UE nu intenţionează să se extindă. Mai mult ca atât, printr-o retorică pro-europeană falsă, cei ce au condus şi mai conduc încă Republica Moldova încercau să ascundă o realitate tristă - că starea de lucruri degrada şi degradează continuu, că în fiecare zi Moldova se îndepărtează tot mai mult de standardele spre care oficial înaintează, iar factorii de decizie de la Bruxelles atenţionau şi atenţionează constant asupra acestei situaţii deplorabile”, a subliniat şeful statului.

Acesta consideră că este evident „că isteria proeuropeană a avut un singur scop - de a crea un paravan perfect în spatele căruia se întâmplau lucruri foarte şi foarte urâte. Astfel, acoperiţi de lozinca integrării europene, guvernările care au venit după puciul din 2009 au furat un miliard din sistemul bancar, au distrus tot ce mai rămăsese în economie, au capturat în totalitate instituţiile statului pe care le-au pus în serviciul propriilor interese, au închis şcoli, grădiniţe, au alungat din ţară sute de mii de oameni, au îngrădit, prin bariere administrative, accesul investitorilor la piaţa locală, au distrus şi acele locuri de muncă care mai erau etc”.

„Şi mai grav este că, făcând-o pe proeuropenii, cei de la putere au distrus relaţiile de parteneriat strategic cu Federaţia Rusă, au provocat artificial conflicte şi scandaluri care ne-au îndepărtat de partenerii noştri estici, care au jucat tot timpul un rol important în dezvoltarea economiei ţării noastre”, a precizat Dodon.

Igor Dodon a notat că inclusiv al cincilea Summit al Parteneriatului Estic a scos încă o dată în evidenţă faptul că Moldova este departe de UE, că la Bruxelles este conştientizată esenţa guvernării ce conduce ţara la moment şi că Republica Moldova nu are nicio şansă de a adera la UE. 

„În situaţia creată, guvernarea ar trebui să fie sinceră cu cetăţenii RM şi să renunţe la lozinci false cu caracter geopolitic. Sarcina primordială trebuie să fie îmbunătăţarea calităţi vieţii oamenilor, dar nu jocurile cu invocarea lozincilor geopolitice care creează iluzii şi apoi dezamăgiri”, a specificat preşedintele.

În acest context, Dodon e de părere că guvernarea este obligată să renunţe la pronunţata sa retorică antirusească. 

„Revenirea la parteneriatul strategic real cu Rusia este o necesitate dictată de moment, acest lucru îl conştientizează oamenii şi trebuie să îl conştientizeze şi cei care la moment controlează Parlamentul şi Guvernul. Din cauza lozincilor, a pistelor false, a intereselor partinice şi personale ale celor ce au reprezentat şi reprezintă puterea în ultimii ani, am pierdut mult timp şi multe oportunităţi pentru dezvoltarea ţării şi pentru sporirea nivelului calităţii vieţii. Nu ne mai putem permite acest lucru şi de acum încolo”, a adăugat şeful statului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite