Igor Boţan: CNA a fost instituit pentru a spune partenerilor de dezvoltare că Republica Moldova luptă împotriva corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, Igor Boţan, a declarat că în Republica Moldova lupta împotriva corupţiei se duce de ochii lumii, iar structuri precum Centrul Naţional Anticorupţie sau Comisia Naţională de Integritate au fost instituite pentru a arunca praf în ochi.

Boţan susţine că în pofida activităţii acestor instituţii, finanţate din bugetul de stat, s-a furat miliardul, iar Republica Moldova este cea mai coruptă ţară din Europa.

El afirmă că instituţiile de drept şi de reglementare sunt politizate.

„Legea a fost adoptată în decembrie 2011, a intrat în vigoare abia în martie 2013, le-a trebuit un an şi jumătate, după adoptarea legii, doar ca să găsească persoanele potrivite, să împartă între fracţiunile parlamentare cei care vor face parte din această comisie, iar ulterior să ne spună că nu au pârghii”, a subliniat analistul politic.

Referitor la declaraţiile pe venit şi interese, Igor Boţan e de părere că şi aici lucrurile stau prost. 

„De fapt, înalţii demnitari din Republica Moldova din 2002 erau obligaţi să depună declaraţii, deputaţii trebuiau să o facă în Parlament. Şi ştim cum această comisie specială de colectare şi verificare a declaraţiilor a funcţionat – în fiecare an la termenul prevăzut, în luna februarie, anunţau că în starea materială şi în veniturile deputaţilor nu s-a schimbat nimic”, a adăugat Boţan.

Igor Boţan a oferit un interviu pentru Radio Europa Liberă, marţi, 16 august.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite