„Hoţul invizibil”, care a furat anul trecut 1,8% din PIB-ul Republicii Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costul direct al creșterii preţurilor pentru anul 2010 este estimat la circa 1,3 miliarde de lei, sau peste 100 milioane de dolari, potrivit unui studiu al centrului analitic „Expert-Grup"

Anul trecut preţurile în ţara noastră au crescut cu 7,4%. Economiştii de la „Expert-Grup" au calculat şi care este impactul creşterii preţurilor asupra Produsului Intern Brut.

Conform unei analize publicate pe site-ul www.expert-grup.org, „costurile directe generate de creșterea prețurilor sunt specifice păstrării banilor în numerar sau în depozitele la vedere. Acestea ţin de diminuarea puterii de cumpărare (sărăcirea populației) şi creşterea costurilor de oportunitate (păstrarea banilor lichizi în schimbul investirii sau plasării sub forma depozitelor la termen)".

Luând în calcul faptul că la finele anului 2010 volumul total al banilor în circulaţie şi a depozitelor la vedere a constituit 15.720,2 milioane de lei, rata anuală a inflaţiei de 7,4%, iar rata nominală medie a depozitelor atrase în moneda națională de 7,56%, economiştii au calculat că „costul direct al creșterii preţurilor pentru anul 2010 a constituit aproximativ 1257,6 milioane de lei, sau peste 100 milioane de dolari. Altfel spus inflaţia, care mai este numită şi "hoţul invizibil", ne-a furat de aproximativ de 1,8% din PIB.
Dar acestea sunt doar costurile directe. Mai sunt şi cele indirecte.
De exemplu potrivit economiştilor de la Expert-Grup, creșterea preţurilor este una din principalele cauze ale costului înalt al creditelor bancare, o altă problemă cronică a economiei moldovenești. În mediu, creșterea preţurilor cu un punct procentual contribuie la creşterea ratei reale medii a dobânzii a creditelor cu 0,6 puncte procentuale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite