Haute couture cu rădăcini în Basarabia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diane von Furstenberg, una dintre cele mai de succes creatoare de modă din America
Diane von Furstenberg, una dintre cele mai de succes creatoare de modă din America

Diane von Furstenberg, una dintre cele mai de succes creatoare de modă din America, autoarea celebrei rochii petrecute (n.r. - wrap dress, în engleză) provine din Chişinău. Tatăl designerului, Leon Halfin, a fost un negustor evreu de electrocasnice, care a emigrat în Belgia în anul 1929.

Diane von Furstenberg, pe care presa americană o numeşte „cel mai vandabil designer de la Coco Chanel încoace", a pătruns în lumea modei în 1972, cu deja celebra ei rochie din jerseu imprimat, asemănătoare cu un capot.

Belgiana cu rădăcini basarabene s-a căsătorit cu prinţul german Egon of Furstenberg, pe care l-a cunoscut la facultate. La 24 de ani, tânăra avea deja doi copii. Când a aflat prima dată că e însărcinată lucra într-un atelier de haine şi, cu toate că urma să plece la New York, şi-a rugat şeful să o lase să înveţe cum se coase o rochie. A fost debutul ei în lumea modei.

PESTE 15.000 DE ROCHII PE SĂPTĂMÂNĂ

Cu o investiţie de 30.000 de dolari, bani împrumutaţi de la tatăl ei, creatoarea începea să deseneze haine pentru femei. Încurajată de designerii Bill Blass şi Kenny Lane şi de către Diane Vreeland, redactorul revistei „Vogue", Diane von Furstenberg a pus la punct o colecţie de rochii pe care a prezentat-o pentru prima dată la un hotel din New York. Preţurile articolelor oscilau între 25 şi 100 de dolari americani. În anul lansării piesei sale iconice, casa de producţie a lucrat la capacitate maximă - peste 15.000 de rochii pe săptămână.

Până în 1976, Diane vânduse deja milioane de piese, ajungând să simbolizeze puterea feminină şi libertatea unei întregi generaţii. „Nu am ştiut cu precizie ce voiam să fac, dar am ştiut întotdeauna ce tip de femeie îmi doream să fiu. Şi am devenit: şic şi independentă", declara Diane unei reviste fanceze, după divorţul de soţul ei, în 1983. Diane von Furstenberg era aşteptată peste tot. Lua cina cu Salvador Dali, cu designeri celebri, cocheta cu bărbaţii şi cu viaţa.

IDILĂ SECRETĂ CU RICHARD GERE

S-a scris şi despre idila secretă dintre ea şi Richard Gere, cu care s-a iubit o vreme. În 1978 piaţa este suprasaturată de rochiile ei şi cele mai bune magazine vor să scape de ele. Diane reuşeşte totuşi să salveze compania de la faliment. „Creaţia mea a devenit o piesă vestimentară clasică fără să realizez asta. Fiecare generaţie se îndrăgosteşte de ea. E simplă, dar te face foarte frumoasă", mărturisea Diane von Furstenberg în revista „People".

În prezent are 65 de ani, iar brandul pe care l-a creat este unul dintre cel mai bine vândute în lume. Diane se implică în acţiuni de susţinere a femeilor cu iniţiative manageriale şi în programe umanitare. Este căsătorită cu un miliardar american de 68 de ani, Barry Diller. Cei doi alcătuiesc unul dintre cele mai bogate cupluri ale Americii, chiar dacă locuiesc separat. În timp ce presa de bulevard îi condamnă pentru relaţia noncomformistă pe care o au, creatoarea se declară împlinită. „Am făcut bani, am făcut copii, am devenit faimoasă şi am îmbrăcat o Americă întreagă", completează designerul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite