Guvernul Republicii Moldova a fost demis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Filat are trei zile la dispoziţie pentru a-i prezenta preţedintelui Nicolae Timofti demisia Cabinetului FOTO AFP
Vlad Filat are trei zile la dispoziţie pentru a-i prezenta preţedintelui Nicolae Timofti demisia Cabinetului FOTO AFP

Executivul de la Chişinău a picat. 54 de deputaţi reprezentând grupurile parlamentare ale comuniştilor şi ale democraţilor, plus patru neafiliaţi au votat pro. "Motivul pentru care moţiunea a trecut este demisia democratului Vlad Plahotniuc din funcţia de prim-vicepreşedinte al Legislativului", a declarat premierul demisionat Vlad Filat, imediat după execiţiul de vot.

UPDATE ORA 13.00 "Motivul real al demiterii Guvernului este faptul că am spus lucrurilor pe nume, că în Republica Moldova există o putere paralelă, ilegală. Avem un personaj, care dincolo de faptul că şi-a pus interesul personal mai presus de interesul ţării, controlând mai multe companii şi sectoare ale economiei, Vlad Plahotniuc, căci despre el este vorba, şi-a subordonat instituţii ale statului, care şi-a pus în prim-plan frustrările personale", a mai spus Filat.

Lungul drum al facerii şi desfacerii Alianţei pentru Integrare Europeană

Controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, convertit politician la sfârşitul anului 2010, a fost demis pe 15 februarie, cu votul comuniştilor şi a liberal-democraţilor. Anterior, "Adevărul" Moldova a scris că oligarhul democrat are dublă identitate: una în Moldova, una în România.

Liderul democraţilor şi preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a spus că îi aşteaptă astăzi pe preşedinţii Partidului Liberal şi cel al Partidului Liberal-Democrat, începând cu ora 19.00, la negocieri. "Nu a fost un vot împotrivă cu comuniştii, ci unul împotriva deturnărilor de fonduri, a dezastrului din economie şi a corupţiei“, a comentat Lupu. Preşedintele PD a declarat, zilele trecute, că-şi va da şi el demisia din funcţia pe care o deţine, iar componentele coaliţie de guvernare o vor lua de la zero.

Primele declaraţii ale premierului Vlad Filat după demiterea Guvernului de către Parlament

UPDATE ORA 12.25 „Vă îndemn să găsim o formulă corectă pentru a nu ne dezamăgi cetăţenii. În 1999 aceiaşi oameni au votat demisia guvernului Sturza. Au urmat opt ani roşii. Mâna ridicată astăzi pentru moţiunea de cenzură înseamnă mâna ridicată asupra ţării. Treziţi-vă!”, şi-a îndemnat colegii lideral-democratul Tudor Deliu.

UPDATE 12.22 Premierul moldovean Vlad Filat a susţinut un raport în faţa deputaţilor, înainte de a supune votului moţiunea de cenzură înaintată de fracţiunea Partidului Comuniştilor. Totodată, premierul a declarat că astăzi, în cadrul plenului, se va demonstra cine susţine PCRM.

UPDATE ORA 12.20 „Nu vă lăsaţi folosiţi, veţi regreta amarnic. Această moţiune este un atac asupra integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Nu activitatea Guvernului îi interesează pe comunişti, ci ambiţiile unor persoane care au făcut averi fabuloase”, a declarat Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii PLDM din Parlament.

„Liberalii nu pretind că sunt sfinţi, dar noi am acţionat atunci când cineva delegat noi a greşit. Suntem împotriva guvernării la telefon. PL optează pentru promovarea bunăstării pentru cetăţeni”, a spus şi liberalul Valeriu Munteanu.

UPDATE 12.10 Liberala Corina Fusu a anunţat că fracţiunea PL nu va vota moţiunea de cenzură, dar cere demisia de oanoare a premierului Vlad Filat “în numele unui viitor european”.

“Nu-mi face nicio plăcere să votez alături de PCRM, dar îmi asum acest vot care nu vine să confirme că deputaţii comunişti au dreptate, ci că voi nu o aveţi. Ultimele două luni au fost mai rele decât trei campanii electorale. Să fie acest vot împotriva Guvernului tul”, a spus şi neafiliatul Mihai Godea, fost liberal-democrat.

Ghimpu: "Trăiască alianţa pentru oameni, jos alianţa mafioţilor!"

UPDATE 11.50 „Nu am semnat pentru constituirea AIE şi nu am luptat timp de 24 de ani ca să vină cineva şi să ne folosească pe noi în numele integrării europene. În anul în care noi decidem viitorul ţării, declanşăm războiul în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. Repetăm acelaşi scenariu din 1999. Pe banii mei umblu prin Europa ca să salvez cauza. Asta este Alianţă, ăsta este premier? Eu nu vreau să fiu complice. Nu am nimic comun cu corupţia. Cu cât am majorat noi salariile cetăţenilor? Cum voi apăra eu Alianţa când cetăţenii v-au auzit ce aţi vorbit la telefon? Domnule Filat, prezenţa dumneavoastră în fruntea Guvernului înseamnă moartea Alianţei. Domnule Voronin, liniştiţi-vă, AIE va exista! Trăiască alianţa pentru oameni, jos alianţa mafioţilor”, a spus liberalul Mihai Ghimpu. 

UPDATE 11.30 „Domnule Filat aţi avut practic un mandat întreg. În primii ani aţi dat vina pe moştenirea guvernării comuniste, mai apoi pe lipsa stabilităţii politice, iar de un an vă mâncaţi între voi ca câinii. Sute de mii de tineri au văzut în dumneavoastră un lider şi v-au votat pentru că au visat la un viitor european.

Aţi profitat masiv de asistenţa externă, peste 800 de milioane de dolari credite şi granturi. Unde sunt aceşti bani, cea mai masivă asistenţă din istoria noastră? Următoarea guvernare va fi de centru-stânga, vreţi voi sau nu. AIE să se ducă în istorie, ca un vis urât. Optăm pentru un guvern tehnocrat!", a declarat socialistul Igor Dodon.

Voronin cere demisia tuturor

UPDATE ORA 11.15 Liderul comuniştilor Vladimir Voronin declară de la tribuna centrală că toţi cei din Alianţă trebuie să-şi dea demisia. "Nu numai să demisionaţi toţi, dar şi să vă ascundeţi de ruşine cât mai departe de oameni", a menţionat Voronin.

"Astăzi nu există niciun argument care ar duce la păstrarea Guvernului şi a Alianţei. Liderii ei se ceartă ca la uşa cortului. Parcursul european a eşuat. Corupţia înfloreşte şi nimeni din Guvern nu vrea s-o curme", a mai enumerat liderul PCRM.

UPDATE ORA 11.00 Liberalul Mihai Ghimpu i-a reproşat premierului că a folosit incidentul din Pădurea Domnească în scopuri politice. "Ceea ce am făcut în cazul vânătorii din Pădurea Domnească nu a fost decât  datoria de cetăţean. Când se comit crime trebuie să cadă toate înţelegerile. Asta ţine de bun simţ în primul rând", i-a răspuns şeful Cabinetului de miniştri.

image

Ce spun analiştii În cazul în care Partidul Democrat va vota moţiunea de cenzură împotriva Executivului în care sunt proprii miniştri, e ca şi cum şi-ar trage un glonţ în picior, consideră analistul Anatol Ţăranu. Alţii sunt de părere că PD îşi sapă groapa singur.

UPDATE 10.55 A început runda de întrebări-răspunsuri. Întrebat de socialistul Igor Dodon dacă ziua de astăzi nu-i aminteşte de 7 aprilie, Filat a răspuns: "În data de 7 aprilie trăiam în viaţa reală. Ne-am văzut atunci, eram însă în situaţii diferite. Noi nu am chemat oamenii în faţa Palatului Republicii. Puteţi să-i întrebaţi şi singur ce fac aici".

UPDATE ORA 10.50 "Înţeleg că nu acest raport interesează pe cei care au iniţiat moţiunea de cenzură. Noi ne-am făcut datoria. Sunt cu sufletul împăcvat. Nu am avut scopuri ascunse. Guvernul îşi are atribuţiile sale, dar înainte de toate suntem cetăţeni. Vom continua să ne facem datoria pentru a atinge obiectivele pentru care am muncit atâta timp", a concluzionat premierul.

UPDATE ORA 10.40 "Este important că am reuşit să stabilim un dialog civilizat cu reprezentanţii Tiraspolului. Nu ar fi corect să afirm că în reglementarea conflictului transnistrean totul merge bine. Deşi există probleme, este important că avem un dialog continuu", susţine şeful Guvernului.

UPDATE ORA 10.30 "Am făcut investiţii considerabile în apeducte. Ponderea populaţiei cu acces la apă a crescut, dar mai avem de lucru", susţine Filat.

"În 2009 Moldova era o ţară izolată. În aceşti trei ani am reuşit ca poblemele ţării noastre să ajungă pe agenda celor mai mari jucători din Uniunea Europeană", a adăugat prim-ministrul.

UPDATE ORA 10.20 "Avem multe de întreprins în administrarea fiscală şi cea vamală. Am tins să stimulăm şi investiţiile interne. Am prelungit programul PARE 1+1. Investiţiile în producţie ne-au oferit şansa să creştem exporturile", constată şeful Executivului. 

UPDATE ORA 10.10 "Am crezut că libertatea presei a fost unul dintre succesele guvernării, dar ceea ce a urmat şi se va întâmpla de acum încolo ne va demonstra că avem o presă controlată şi servilă, lucru care ne va duce cu câţiva ani în urmă“, a spus şeful Cabinetului de Miniştri.

UPDATE ORA 10.10 Premierul Vlad Filat prezintă în faţa deputaţilor raportul de activitate al Guvernului. Şeful Executivului vorbeşte despre reforma Justiţiei şi a Poliţiei. "Reforma Justiţiei este, probabil, cea mai dificilă. Am realizat 56 la sută din acţiuni. Chiar şi aşa rămâne a fi o restanţă", a declarat Vlad Filat. 

"Anul 2013 este decisiv pentru reforma Ministerului de Interne. De astăzi intră în vigoare noua reformă a instituţiei", a mai spus premierul.

UPDATE ORA 9.59 Premierul a intrat în Palatul Republicii, unde au loc şedinţele Parlamentului, fiind aplaudat de câteva sute de susţinători. La şedinţa Legislativului asistă Cabinetul de Miniştri in corpore.

Premierul liberal-democrat Vlad Filat va apărea astăzi în faţa deputaţilor unde va prezenta raportul de activitate al Guvernului, după care parlamentarii vor pune la vot moţiunea de cenzură înaintată Executivului joia trecută de fracţiunea PCRM.

Comunistul Mark Tkaciuk evită să facă prognoze şi spune că formaţiunea sa nu a negociat cu nimeni dintre colegii din Parlament susţinerea acestui demers. „Ne bazăm pe deputaţii cu bun simţ. Chiar dacă Executivul nu va cădea, zilele guvernării AIE sunt numărate“, crede Mark Tkaciuk.

Socialiştii spun „Da“

De „bun simţ“ ar putea da dovadă cei patru socialişti din Parlament – Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Veronica Abramciuc şi Ion Ceban - care au decis că vor pune umărul la demiterea Guvernului. „În trei ani şi jumătate, acest cabinet de miniştri nu a făcut nimic pentru dezvoltarea ţării. Situaţia s-a înrăutăţit în majoritatea domeniilor. Optăm pentru un guvern de tehnocraţi sau pentru alegeri anticipate“, a declarat Igor Dodon.

Şi cei 15 deputaţi democraţi ar putea vota moţiunea de cenzură. „În caz dacă Filat nu-şi dă demisia benevol, am decis cu votul unanim că întreaga fracţiune, in corpore, va vota pentru demisia Guvernului Filat“, a declarat Marian Lupu.

Asta deşi anterior se vehicula că fracţiunea ar fi devizată în două tabere şi că Dumitru Diacov, fondator şi preşedintele de onoare al PD, nu ar susţine demisia Cabinetului Filat.

„Nu am auzit ca Marian Lupu să fi spus că va vota moţiunea. Deocamdată, analizăm şi discutăm. Luăm în calcul toate scenariile. Pentru mine este importantă soarta de mai departe a partidului, dar şi a ţării“, s-a eschivat ieri la amiază Dumitru Diacov să dea un răspuns exact.

Şi deputatul Oleg Ţulea, lansat pe arena politică cu sprijinul lui Diacov, refuză să spună ce va face mâine. „S-a zvonit că nu voi vota, dar nu voi comenta asta. Cine spune că PD-ul ar fi împărţit în mai multe tabere să ofere şi un răspuns“, a comentat Ţulea.

PLDM: „Vom negocia un acord pentru AIE 3“

Chiar dacă soarta Guvernului Filat este incertă, Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii PLDM din Parlament, susţine că formaţiunea sa va negocia reconstituirea Alianţei pentru Integrare Europeană. „Vom face asta chiar dacă mesajul nostru nu a fost înţeles corect atunci când am vorbit că acordul de funcţionare al AIE trebuie modificat. Dacă nu se doreşte modificarea acestui document, vom insista pe un acord al AIE 3. Alte abordări ne-ar putea duce la alegeri anticipate“, a declarat deputatul.

„Adevărul“ a stat de vorbă şi cu doi foşti premieri, care au prognozat scenarii sumbre pentru Moldova, în cazul în care Guvernul va pica.

„Orice cădere de guvern înseamnă, de fapt, stoparea unei administrări eficiente a ţării. În plus, reformele ar putea stagna pentru cel puţin un an. Indiferent ce guvern va veni şi ce declaraţii va face, partenerii externi vor fi foarte reticenţi faţă de Moldova“, este de părere Ion Sturza, care, din februarie până în noiembrie 1999, a condus Guvernul ADR 2, demis cu votul a 58 de deputaţi.   

„Chiar şi Plahotniuc trebuie să fie atent“

Ion Sturza crede că politicienii de la Chişinău au ajuns într-o situaţie de criză pentru că nu s-au gândit că ţara trebuie guvernată altfel decât a făcut-o comunistul Vladimir Voronin timp de opt ani. Cu toate acestea, fostul premier are dubii că Executivul ar putea pica. „Nimeni nu-şi va închide portiţa. Nu văd unde ar fi interesul, în afară de orgoliile lui Vlad Plahotniuc, dar chiar şi el ar trebui să fie atent. Pare prea simplu să dai jos Executivul din două mişcări. E prea simplu, chiar şi pentru comuniştii care îşi doresc cu tot dinadinsul acest lucru“, adaugă omul de afaceri.

Valeriu Muravschi, primul premier al Republicii Moldova de după declararea independenţei (august 1991 - iulie 1992), crede că politicienii caută să-şi rezolve problemele de grup, uitând de responsabilitatea pe care şi-au asumat-o.

„În caz dacă va fi votată moţiunea de cenzură, ne aşteaptă un adevărat haos. Ca economist, mi-e greu să prognozez ce s-ar  putea întâmpla. Am putea fi aruncaţi cu cel puţin un an în urmă. Realizarea diferitor proiecte finanţate din exterior ar putea fi pusă sub semnul întrebării, de altfel ca şi executarea bugetului“, crede Valeriu Muravschi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite