Vlad Filat, gata să revină la negocieri. Marian Lupu insistă pe varianta zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei trei lideri AIE la semnarea acordului. Foto: Tudor Iovu
Cei trei lideri AIE la semnarea acordului. Foto: Tudor Iovu

Premierul liberal-democrat Vlad Filat este gata să înceapă negocierile pentru a depăşi criza politică din ţară, în timp ce preşedintele Legislativului, democratul Marian Lupu, insistă demisia Guvernului, dar şi a sa. Reacţiile celor doi oficiali vin după ce, în această dimineaţă, Nicolae Timofti, preşedintele ţării, le-a cerut liderilor AIE să revină la masa de negocieri.

„PLDM este pregătit să înceapă negocierile, să facă totul pentru a asigura ţara cu o guvernare stabilă, pentru a evita alegerile anticipate. Dacă va fi necesar să revenim în acordul care a constituit AIE 2 şi să începem renegocierea acestuia, pentru ca el să ofere funcţionalitate, vom face acest lucru. Nu cred însă că este suficientă decizia respectivă. Este necesară voinţa tuturor partidelor“, a declarat Vlad Filat.   

La rândul său, preşedintele Legislativului Marian Lupu insistă pe varianta zero, adica demisia sa şi a Guvernului. „Insistăm pe varianata zero. Noi nu facem târg cu posturile. PD nu cere funcţii. Suntem gata să cedăm şi funcţia de preşedinte al Parlamentului. Funcţionalitate unui Guvern rezidă nu în faptul că acolo este pace şi linişte, ci în rezultate. Executivul nu are rezultate“, a spus Marian Lupu.

„Voi face tot posibilul ca Moldova să nu fie aruncată în alegeri anticipate. Daca Lupu îşi asumă acest risc, să o facă“, a spus în replică Vlad Filat.

Şeful statului insistă ca liberal-democratul Vlad Filat, democratul Marian Lupu şi liberalul Mihai Ghimpu să renunţe la învinuirile publice reciproce „la care s-au dedat de câteva săptămâni şi la actele de ostilitate în care s-au lansat“.

„PLDM să renunţe la decizia sa unilaterală de ieşire din acordul Alianţei; Partidul Democrat să nu mai insiste asupra revenirii la aşa-numita variantă zero, şi anume la demisia primului ministru şi a speakerului Parlamentului; Partidul Liberal să-şi reconfirme ataşamentul faţă de ideea de păstrare a Alianţei“, a declarat preşedintele Nicolae Timofti.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite