Guvernul Leancă-2 nu a fost învestit. „A fost cel mai jenant moment din 2009 încoace”. Filat şi Lupu spun că Acordul PLDM-PD rămâne valabil. Leancă vrea o coaliţie cu liberalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iurie Leancă a prezentat astăzi Programul de guvernare FOTO: Alexandru Tarlev
Iurie Leancă a prezentat astăzi Programul de guvernare FOTO: Alexandru Tarlev

Programul de guvernare propus de Iurie Leancă şi componenţa Cabinetului de miniştri, propusă de PLDM şi PD, nu a primit votul de încredere al Parlamentului. Pentru învestirea Guvernului Leancă-2 au votat doar 42 de deputaţi, insuficient pentru ca Republica Moldova să aibă un guvern ales.

UPDATE 15:20

Reacţiile deputaţilor s-au încheiat. Serviciul de presă al Parlamentului va anunţa în zilele următoare când va avea loc a doua tentativă de învestire a Guvernului. Potrivit prevederilor constituţionale, votarea urmează să aibă loc în cel mult 15 zile.

UPDATE 15:05

Marian Lupu, PD, după şedinţa Parlamentului: Eu cred că motivele picării exerciţiului de astăzi sunt la suprafaţă. Trebuie să constat că în loc să prevaleze gândul la interesul naţional a prevalat încăpăţânarea şi orgoliul unora de la PL. Exista o condiţie foarte bună pentru a asigura stabilitatea pentru următorii patru ani, iar acest lucru deschidea fereastra pentru o majoritate parlamentară stabilă. Vreau să zic cu toată fermitatea că împreună cu PLDM vom realiza sarcina de a învesti un guvern reformator, pro-european. Vom continua discuţiile şi vom oferi un dinamism în următoarele zile. Aceste discuţii le vom purta pe baza acordului politic, care rămâne valabil în continuare. Să nu fie niciun dubiu. Înseamnă că discuţiile, consultările şi deciziile să fie formulate în maxim două zile. Nu mai târziu de marţi să venim cu a doua tentativă şi să învestim guvernul RM.

UPDATE 14:50

Mihai Ghimpu, PL, după şedinţa Parlamentului: PLDM şi PD, neavând majoritaeta s-au pornit să guverneze Republica Moldova. Mie îmi pare rău. Eu am spus că RM poate să facă reforme şi dl Leancă poate fi prim-ministru în cadrul alianţei PLDM-PD-PL. Poziţia PL-ului va rămâne aceeaşi: vom vota un guvern din care vom face parte. A existat un guvern minoritar în Danemarca, ce a activat doi ani. Dar acolo sunt partide naţionale, nu geopolitice.

UPDATE 14:35

Vlad Filat, PLDM, după şedinţa Parlamentului: Rezultatul de astăzi este rezultatul iresponsabilităţii directe a colegilor din Partidul Liberal, care au spus că vor face tot posibilul că vor proteja parcursul european al ţării. S-a demonstrat inversul. Urmează să analizăm foarte calm situaţia şi să luăm deciziile pentru viitor. Am avut speranţa că, totuşi, va fi un vot pro învestire. Nu m-am aşteptat că pentru acest guvern va vota PCRM. Credeam ca PL va vota. [...] Vreau să vă spun că Acordul semnat cu PD este unul valabil. Urmează să discutăm împreună cu colegii de la partid şi cei din alianţă ce facem mai departe. [...] Din această zi, vom avea discuţii pragmatice şi vom reieşi din realitate. Eu cred că noi trebuie să discutăm, să găsim compromis, dar decizia trebuie s-o luăm în funcţie de posibilitate.

UPDATE 14:28

Igor Dodon, PSRM, după şedinţa Parlamentului: „Eu cred că la următoarea rundă, comuniştii, Filat şi Plahotniuc vor vota şi cu Diavolul, pentru că nu vor alegeri anticipate. Noi nu vom vota nici a doua oară pentru acest guvern minoritar sau pentru această majoritate minoritară”.

UPDATE 14:15

Iurie Leancă, după votul negativ de învestire: „Nu pot nega că nu am anticipat un astfel de vot. Dar am preferat să mă ocup de alte probleme şi mai puţin de aceste zvonuri, în speranţa unui deznodământ pozitiv. Am un mesaj pentru cetăţenii din RM: Vrea să zic că, din 2009 încoace, eu nu găsesc un moment mai jenant decât cel de astăzi. Motivul este foarte simplu: este imposibil să explici cetăţenilor de ce după votul obţinut de partidele pro-europene noi nu am reuşit să clădim o societate funcţională şi am acţionat după o anumită logică. Ceea ce s-a întâmplat astăzi este expresia unei impotenţe politice. În concluzie, ceea ce trebuie să facem este să plecăm capul în faţa cetăţenilor, să ne cerem scuze. În al doilea rând, să relansăm de urgenţă privind crearea unei majorităţi pro-europene”, a declarat Iurie Leancă.

„Este o obligaţie ca liderii să se aşeze imediat să discute pentru elaborarea unui nou acord, fiindcă cel semnat de PLDM şi PD este puţin probabil ca să funcţioneze. Sunt convins  că în câteva zile se găseşte o soluţie”, a precizat Leancă. El a mai adăugat că în discuţia cu Ghimpu l-a asigurat că dacă nu vor fi susţinute inclusiv cererile liberalilor, e gata să-şi dea demisia, pentru că vrea să conducă un guvern pro-european.

„Partea bună în ceea ce s-a întâmplat astăzi e că jocurile din umbră, discuţiile netransparente cu Partidul Comuniştilor nu mai merg. Eu ieri nu le-am cerut votul. Nu cred în alianţe minoritare. Voi insista să lansăm aceste discuţii şi sper că vom face această alianţă pro-europeană funcţională”, a concluzionat Iurie Leancă.

UPDATE 14:05

„Noi am văzut abia astăzi lista nominală a guvernului, propus de PLDM şi PD. Cu această listă noi nu suntem de acord. N-o să facă ei nimic, nu sunt de treabă. N-o să hotărască întrebările”, a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin. El a recunoscut că PCRM a luat decizia în ultimul moment. Potrivit lui Voronin, candidatura pentru funcţia de ministru al Educaţiei, Maia Sandu, l-a nemulţumit cel mai mult. În legislatura trecută, comuniştii au înaintat două moţiuni de cenzură pentru demiterea acestui ministru.

UPDATE 13:55

A fost pusă la vot hotărârea Parlamentului cu privire la învestirea noului executiv. Pentru aceasta au votat 42 de deputaţi. Astfel, Guvernul Leancă-2 nu a primit votul de încredere.

vladimir  voronin

PCRM nu a votat pentru învestirea Guvernului Leancă-2 FOTO: Alexandru Tarlev

UPDATE 13:53

Andrian Candu: „PL a făcut o propunere, dar neregulamentară, de aceea nu pot s-o pun la vot”. Ghimpu a insistat ca propunerea, de amânare a şedinţei Parlamentului până marţi, ora 10.00, să fie pusă la vot. Preşedintele Parlamentului a refuzat din nou, motivând că nu poate să o facă, în conformitate cu regulamentul Parlamentului.

Astfel, urmează să fie pusă la vot învestirea guvernului.

UPDATE 13:40

Vlad Filat (PLDM) a avut un mesaj scurt. El a menţionat că „avem mult de muncit ca să avem o societate democratică”. Filat crede că în Parlament există partide care au interese străine şi „o abordare primitivă” a problemelor existente. „Cei care vin cu soluţii de federalizare a ţării, de ciopârţire, nu reprezintă decât o nouă aventură”.

„Moldova are statut de ţară europeană [...] Avem situaţii complicate, să ajungem în Parlamentul RM fără o majoritate formalizată. Însă, totodată, această situaţie a fost una, cel puţin pentru PLDM şi PD, impusă. Opt săptămâini noi am încercat să ajungem la un compromis, nu s-a reuşit. Sunt motive obiective, dar şi foarte multe subiective. Azi avem în faţă un exerciţiu de maximă responsabilitate: să ne exprimăm nu doar încrederea faţă de programul de guvernare, dar şi faţă de ceea ce urmează să se întâmple în ţara noastră”, a concluzionat Filat. El a făcut apel la deputaţi să susţină echipa Guvernului Leancă-2.

UPDATE 13:30

Oleg Reidman (PCRM) a vorbit în limba rusă. El le-a oferit replică socialiştilor, referindu-se la activitatea lor politică „îndoielnică”. Totodată, a accentuat care ar putea fi principiile care i-ar face pe comunişti să susţină guvernul coaliţiei minoritare. „Rămâne ca aceste principii să fie respectate”, a concluzionat Reidman.

UPDATE 13:23

Dumitru Diacov (PD) recunoaşte că timp de 70 şi ceva de zile „nu suntem capabili să punem punct acestei situaţii”. „Este o situaţie extraordinar de importantă pentru toţi deputaţii: să-ţi asumi guvernarea în condiţiile acestea este o responsabilitate. S-au purtat negocieri, s-a ajuns la această situaţie (coaliţia PLDM-PD - n.n.). Am avut situaţii similare în 2005, atunci când nu se ajungeau câteva voturi ca să fie ales preşedintele republicii. Şi o parte din partidele politice au votat pentru stabilitate”, a amintit Diacov.

„Dacă nu se votează Guvernul, noi ne cufundăm într-o situaţie şi mai gravă”, a adăugat democratul Dumitru Diacov.

UPDATE 13:27 „Noi nu avem nevoie de un guvern pro-european sau pro-rusesc. Noi avem nevoie de un guvern pro-moldovenesc. Hai să începem cu o practică pragmatică, pozitivă, reieşind din greşelile noastre de până acum”. În final, Diacov a chemat deputaţii „să demonstreze că se gândesc la ţara lor”.

UPDATE 13:15

Mihai Ghimpu (PL) a reiterat necesitatea aducerii unui procuror străin la conducerea Procuraturii Generale. „Sincer să fiu, nu văd astăzi decât să iau o pauză până marţi, să nu fie supus votului programul şi componenţa guvernului şi foştii mei colegi, PLDM şi PD să se aşeze cu noi la masă, să semnăm un acord, pruin care să oferim Guvernului o majoritate, pentru a scoate Moldova din acest impas. Eu nu ştiu dacă o să voteze PCRM sau nu. Fiecare deputat e în drept să voteze cum doreşte”, a declarat Ghimpu.

„Propunerea mea este să luăm o pauză până marţi, după care să venim în faţa cetăţenilor cu un acord, care oferă Guvernului o majoritate parlamentară”.

UPDATE 13:06

Socialistul Igor Dodon a declarat că „azi asistăm la un show de prost-gust”. El l-a învinuit pe Iurie Leancă de faptul că „sub conducerea dvs. s-a furat mai mult în Republica Moldova decât în toţi anii de independenţă”. Dodon a precizat că PSRM nu va vota pentru învestirea Guvernului Leancă-2. Totodată, socialistul a atenţionat că vor promova ideii alegerilor anticipate.

UPDATE 13:04

Începe sesiunea luărilor de cuvânt. Va vorbi câte un reprezentant din partea fracţiunilor.

UPDATE 12:58

Raisa Apolschi, preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a prezentat raportul cu privire la examinarea Programului de guvernare. Potrivit acestuia, Programul îşi propune creşterea bunăstării, siguranţei şi vieţii cetăţenilor [...] Apolschi a precizat că toate comisiile Parlamentului au avizat Programul, iar comisia cultură a elaborat şi câteva propuneri. Comisia juridică, cu votul majorităţii membrilor, consideră Programul de activitate al Guvernului cu un conţinut echilibrat şi oportun şi se propune spre examinare şi votare.

UPDATE 12:38

Runda de întrebări-răspunsuri continuă în Parlament. Iurie Leancă vorbeşte despre lucrurile pe care îi interesează pe deputaţi: investiţii, examinarea dosarelor penale, combaterea corupţiei etc.

UPDATE 12:18

Oleg Reidman (PCRM) spune că nu a găsit în Program indicatori concreţi, care ar ajuta oamenii să judece rezultatele activităţii fostului guvern, „nici în ceea ce priveşte economia, inflaţia, nu e clar ce rezultate se aşteaptă în anumite domenii: câţi kilometri, kilowaţi”.

Programul este un document de politici generale, i-a răspuns Leancă. „Avem alte documente, sunt strategii clare care stipulează câte drumuri naţionale vor fi construite etc. Dar conştient nu mi-am dorit să fixăm nişte obiective foarte clare, pentru că trăim într-o zonă dinamică, dar nu neapărat pozitivă. Ceea ce nu ne permite să facem prognoze concrete, pentru că nu ştim ce se va întâmpla în regiune (Ucraina) astăzi sau mâine. Acest lucru ne afectează direct - politica, economia, cursul leului. Pe acest motiv, este complicat astăzi să facem astfel de prognoze”, a adăugat Iurie Leancă.

UPDATE 12:11

Valeriu Ghileţchi (PLDM) l-a întrebat pe Iurie Leancă în ce mod are de gând să fortifice ţara noastră pentru un viitor european, ţinând cont că e divizată pe mai multe segmente. „Divizarea există, va exista tot timpul. Documentul pe care îl prezint atenţiei dvs. se axează pe necesitatea elaborării acestei strategii de integrare a tuturor categoriilor de cetăţeni. Un element este integrarea în instituţii cu oameni din toate regiunile ţării. Dar sunt multe minciuni. În ultimii ani au fost mai multe finanţări şi proiecte, dar când îi întrebi pe ei de unde vin banii sau cine ne ajută, nu ştiu. De aceea, avem nevoie de comunciare. Dar, mai mult, cetăţenii au nevoie de dezvoltare. Şi atunci vom diminua la maximum divizarea din societate”, a răspuns Leancă.

UPDATE 11:55

Socialistul Ion Ceban a vrut să ştie dacă Iurie Leancă a semnat vreo dispoziţie cu privire la creditele neperformante de la Banca de Economii. Iurie Leancă i-a răspuns că ancheta începută ieri de compania străină va răspunde la toate întrebările.

UPDATE 11:50

Iurie Leancă a dat citire listei Cabinetului de miniştri pe care o propune pentru votare. După aceasta, urmează runda de întrebări-răspunsuri.

UPDATE 11:47

Iurie Leancă: „Fără o majoritate politică stabilă acest guvern nu va putea fi susţinut”

Sunt câteva dintre princpalele repere ale Programului de guvernare. Este un program care depinde de voinţa noastră. Obiectivele corespund intereselor cetăţenilor, dar şi cerinţelor societăţii civile şi ale partenerilor sociali. Ele corespund cu angajamentele PLDM şi PD şi cred că ele consună cu angajamentele PL.

Cabinetul cu care vin în faţa dvs. este compus din profesionişti. Sunt convins că vom reuşi să oferim un nou suflu realizării reformelor. Ţin să mulţumesc colegilor din fostul Cabinet. În ceea ce mă priveşte, îmi pot asuma responsabilitaeta doar pentru conducerea unui guvern pro-european. Fără o majoritate politică stabilă nu vom putea susţine acest guvern. 

În ultimul timp au fost mai multe speculaţii cu privire la componenţa guvernului. Nu vreau să cred în planuri oculte, dar cred în voinţa partidelor pro-europene. Şi de a ne apuca de lucru chiar de astăzi. Cu aceste gânduri am venit în Parlament. Scopul final al actului de guvernare este un stat puternic, cu perspectiva de a deveni membru al UE, cu institutţii corecte şi drepte, un stat unde funcţionaeză legea, iar banul public e cheltuit în interesul public, unde corupţia şi crima sunt combătute [...]

UPDATE 11:35

Iurie Leancă: „Este necesar să creăm un guvern stabil”

Am venit nu doar a vă cere votul, dar şi a vă anunţa că trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă ca cetăţenii RM să fie cât mai puţin afectaţi de ceea ce se întâmplă în regiune. Trebuei să fie un vot raţional. Oamenii au nevoie de un mesaj de solidaritate. Prin votul de astăzi putem face un pas semnificativ în această direcţie.

Votul de astăzi vine şi într-un context politic intern foarte confuz. Deşi avem trei partide pro-europene, nu avem o alianţă majoritară. Probabil avem toţi partea noastră de vină. Este necesar să creăm un Guvern stabil.

Discuţiile cu partenerii europeni, mă fac convins să cred că avem o majoritate parlamentară pro-europeană, pe care putem să o creăm chiar astăzi. Am dsicutat cu colegii din PL şi am constatat că nu avem nicio diferenţă. În ceea ce priveşte votul dat de deputaţii PCRM, pentru că mesajele până acum au fost confuze. Dacă va fi un vot pro va fi un mesaj clar pentru care opoziţie îşi demonstrează rolul său constructiv. Dar trebuie să fie clar că membrii guvernului sunt propuşi de partidele pro-europene.

În ceea ce-i priveşte de colegii socialişti, atâta timp cât relaţiile se vor baza pe respect, vor găsi în persoana mea un partener pentru discuţii ale anumitor probleme.

iurie leanca parlament

E necesar ca semnalul pe care îl vom da astăzi să fie în spiritul angajamentelor pe care le-am acordat electoratului. Dar şi partenerilor externi trebuie să le transmitem că Moldova nu dispune de surse financiare proprii pentru a se dezvolta. Din 2009 încoace am avut suficiente exemple că atunci când promovezi reforme, primeşti susţinere în diferite domenii. Sunt multe lucruri pozitive care s-au întâmplat cu beneficii directe pentru oameni.

Mă voi referi la principalele elemente din Programul de guvernare. Primul capitol ţine de lupta cu corupţia. Corupţia este principala piedică a dezvoltării noastre [...] Guvernul va pleda pentru reintegrarea ţării. [...] Sectorul bancar este vulnerabil, de aceea pentru sectorul care necesită atenţie, mai avem multe de făcut [...] Guvenrul îşi propune să construiască o societate bazată pe modelul social european. Este necesară asigurarea şanselor egale pentru toţi. [...] În domeniul sănătăţii vom pune accent pe calitatea serviciilor [...] În domeniul social, ne aşteaptă reforme complexe şi complicate, dar necesare pentru a ajusta piaţa muncii la condiţiile moderne ale economiei. Vom adapta la necesităţile economice pregătirea Nomenclatorului profesiilor. [...] Pentru lucrătorii migranţi vom pune accent pe transferarea beneficiilor sociale.

UPDATE 11:22 Şedinţa Parlamentului este reluată. Andrian Candu propune ca Programul de guvernare să fie propus de Iurie Leancă, până la 30 de minute. Sesiunea de întrebări-răspunsuri să dureze 60 de minute. Iar luările de cuvânt să aibă loc ulterior. La tribuna Parlamentului iese candidatul la funcţia de premier, Iurie Leancă.

UPDATE 11:03 Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, anunţă o pauză de 10 minute pentru ca Iurie Leancă să se alăture echipei care ar putea face din viitorul guvern.

UPDATE 11:00 

Mihai Ghimpu, PL: „Faceţi odată o majoritate!”

mihai ghimpu parlament

Am înţeles că cu criza economică şi politică s-a terminat. De azi o să trăim bine, totul este asigurat.

Democraţie înseamnă puterea majorităţii. După şapte luni de activitate, suntem fără majoritate parlamentară. Asta înseamnă vorbe goale în vânt aruncate cetăţeanului. Noi avem cinci partide, adică pluripartidism, care au fost alese la 30 noiembrie. Iată atunci a fost adevărata democraţie. După această dată, „tiu-tiu” (adio - n.n.) democraţie. Venim cu un guvern minoritar.

Fiindcă situaţia politică, economică, socială depinde dacă în Parlament este o majoritate. Cum noi putem depăşi această situaţie, care este foarte grea? De majoritate parlamentară este nevoie pentru că nimeni nu crede într-un guvern, dacă nu are în spate o majoritate. şi atunci cum vrem noi să relizăm reformele? Sărăcia, am spus nu o dată, este mama corupţiei. 

Ori cu PL, ori cu PCRM, dar faceţi o majoritate parlamentară odată şi-odată. Să nu facem declaraţii frumoase, să călcăm în picioare adevărul.

UPDATE 10:50

Marian Lupu, PD: „Am pus la punct mecanisme de dialog cu opoziţia”

marian lupu parlament

Activitatea PD în Partid şi Guvern va respecta într-u totul solicitarea poporului. Noi am pus accentul pe două lucruri de bază: crearea locurilor de muncă şi protecţia familiei. Dar trebuie să atragem investiţii. Ocrotirea familiei este esenţială prin protecţia socială activă. Vom susţine astfel de măsuri. Dorim ca statul să fie mai atent la nevoile familiilor cu copii, să ofere surse suplimentare. Fracţiunea naostră va prezenta propuneri concrete în acest sens.

Avem o datorie moştenită de la vechiul parlament: măsuri de sprijin pentru agricultori; consolidarea societăţii moldoveneşti. Când vorbesc de viitorul european, vreau să atrag atenţia tuturor că integrarea europeană este primordială în amterie de politică internă. Vorbim de necesitatea modernizării tuturor segmentelor din ţară.

Să învăţăm de la partenerii noştri  şi să facem la fel pentru a atinge bunăstarea ţării. Din partea PD vă transmit că am pus la punct, împreună cu partenerii europeni, mecanisme de dialog şi luare a deciziilor pentru a genera constant încredere reciprocă şi să întindem o mână opoziţiei să vedem pe ce subiecte ne putem înţelege.

Să demonstrăm că un Parlament nou înseamnă un Parlament mai bun. Care se ocupă cu seriozitate de problemele cetăţenilor. 

Apropierea de Europa este un lucru logic, firesc, pentru care de 10 ani de zile se fac paşi.

UPDATE 10:40

Violeta Ivanov, PCRM: „Asistăm la o piesă supra-realistă”

violeta ivanov parlament

Mobilizarea de după alegeri rămâne un imperativ al timpului, pe fondul tensiunilor din regiune. Cu respiraţia tăiată aşteptau cetăţenii RM soluţiiile aleşilor pentru a nu rămâne unu la unu în faţa majorări preţurilor şi a lipsei măsurilor sociale. Astăzi asistăm la o piesă supra-realistă.

Noi, în calitate de opoziţie constructivă am ales calea dialogului şi conştient am mers la deblocarea activităţii Parlamentului. Am fost conştienţi că este nevoie de a depăşi divergenţele.  PCRM se arată îngrijorat cum ambiţile persoanle ale unora joacă pe degete interesele poporului moldovenesc. O asemenea situaţie nu mai poate fi tolerată. Este nevoie de curaj, voiţă politică pentru a ne respinge de la interesele persoanale. Interesele cetăţenilor trebuie să fie primordiale. În stat trebuie să fie achitate pensii, salarii, burse, spitalele trebuie asigurate cu medicamente. Cetăţenii vor siguranţă.

Azi trebuie să edificăm poduri peste tranşeele social-economice, săpate atât de dreapta, cât şi de stânga.

Noi credem că RM are viitor, dar acesta depinde de noi toţi.

UPDATE 10:30

Valeriu Streleţ, PLDM: „Propaganda anti-europeană îşi va frânge săbiile”

valeriu strelet parlament

Forţele politice din exterior vor stoarce toate puterile şi vor blama orice reformă reuşită pentru apropierea de civilizaţia europeană. Sunt profund convins că cuvintele de ordine de care erbuie să ne ghidăm noi sunt: sinceritate, implicare, fermitate şi eficienţă. Recunoaştem că am comis erori pe care trebuie să le corectăm. Avem nevoie de încrederea partenerilor europeni. Avem nevoie de implicarea fiecărui politician responsabil pentru a găsi soluţii la problemele majore. Iluziile unora că ar putea pescui voturi în apele tulburi ale discuţiilor pot duce la pierzanie. Integrarea RM în UE încă nu a atins un punct al ireversibilităţii. Dar spre asta tindem. Trebuie să fim fermi în implementarea promptă pas cu pas a Acordului de Asociere. Doar în aceste condiţii propaganda anti-europeană îşi va frânge săbiile, suferind eşec. Nu mai avem timp pentru ezitări [...]

Să ne dea Dumnezeu raţiune şi putere să le aducem oamenilor o viaţă mai bună şi încredere în viitor.

UPDATE 10:20 Deoarece e prima şedniţă din noua sesiune, fiecare preşedinte de fracţiune rosteşte câte un discurs de la tribuna parlamentară.

Zinaida Grecianîi, PSRM: „Vrem integrarea în structurile euro-asiatice”

zinaida grecianii parlament

Nu cred că în sală se află vreun deputat care n-ar fi conştient de gravitatea şi halul în care s-a pomeni ţara la acest început de an. Fracţiunea socialiştilor este gata să susţină orice iniţiativă care ar soluţiona problemele cu care se confruntă ţara. Pe de altă parte, noi avem un apchet de iniţiative. Vreau să îndemn deputaţii să le susţină la momentul potrivit. Pe lângă pachetul cu caracter economico-social, fracţiunea socialiştilor va propune şi obiective prioritare pentru noi: denunţarea Acordului de Asociere, organizarea unui referendum naţional pentru vectorul extern al ţării, păstrarea statutului neutru al RM, crearea une comisii parlamentare de anchetă care să verifice ce s-a întâmplat în sistemul bancar […] Un alt obiectiv – noi lansăm crearea unui grup parlamentar interpartinic pentru integrarea Moldovei în structurile euro-asiatice. Acest grup va întruni toţi deputaţii care susţin vectorul geopolitic.

UPDATE 10:11 Şedinţa Parlamentului a început cu intonarea imnului de stat al Republicii Moldova şi onorarea drapelului. În sală sunt prezenţi 98 de deputaţi. Lipseşte deputatul neafiliat Irina Vlah, socialista Ala Dolinţa şi liberalul Dorin Chirtoacă. Este prima şedinţă a sesiunii de primăvară-vară.

--------

Iurie Leancă se prezintă azi în Parlament cu o propunere pentru un guvern format din miniştri PLDM-PD. Negocierile cu comuniştii de ieri nu au garantat alegerea noului executiv, însă Vladimir Voronin a manifestat bunăvoinţă faţă de Iurie Leancă.

Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat şi-au prezentat reprezentanţii pentru viitorul guvern care, dacă va fi învestit, va fi condus de actualul prim-ministru, Iurie Leancă. Astfel, potrivit Acordului politic privind constituirea şi funcţionarea Alianţei Politice pentru Moldova Europeană, semnat de liderii PLDM şi PD, democraţilor le-a revenit conducerea a şapte ministere şi fotoliul de vicepremier pentru reintegrare, iar liberal-democraţilor le-a revenit nouă ministere, dar şi funcţia de prim-ministru.

Vezi aici lista completă a miniştrilor propuşi pentru cabinetul Leancă-2.

Iurie Leancă a propus un program de guvernare pro-european şi orientat către reforme, însă acesta se pare că nu a fost aprofundat de deputaţi. Vezi aici ce cred membrii Parlamentului despre programul de guvernare propus de Iurie Leancă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite