Gorbunţov: „Usatîi a comandat asasinarea mea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renato Usatîi, acuzat de omul de afaceri Gorbunţov că ar fi încercat să-l asasineze.
Renato Usatîi, acuzat de omul de afaceri Gorbunţov că ar fi încercat să-l asasineze.

Conflictul businessmenilor Gherman Gorbunţov - Renato Usatîi revine în public, după ce postul de televiziune Antena 1 a difuzat un interviu cu afaceristul rus, care vorbeşte despre atentatul la viaţa sa din anul 2012.

Pe 20 martie 2012, la Londra, bancherul rus, Gherman Gorbunţov, a fost împuşcat cu şase gloanţe în faţa unui bloc de către Vitalie Proca, atunci când primul tasta codul de la interfon. Businessmanul a supravieţuit, iar asasinul, care peste jumătate de an a mai săvărşit un omor la Bucureşti, a fost condamnat.

În cadrul interviului de la Antena 1, Gorbunţov declară că, de fapt, Renato Usatîi este autorul tentativei de asasinat din 2012. Usatîi, la rândul său, spune că nu are nicio legătură cu tentativa de asasinat asupra bancherului rus. Ba chiar ar fi colaborat cu poliţia pentru arestarea lui Gorbunţov.

În august, după ce autorităţile britanice au decis să nu-l extrădeze în Moldova, Gherman Gorbunţov declara, citat de Daily Mail, că „omul care a încercat să mă omoare candidează pentru preşedinţia Moldovei, el ar putea deveni cel mai influent om din ţară”.

Iar în primul său interviu, acordat ziarului Timpul, Usatîi admitea că „el (Gorbunţov - n.r.) însuşi şi-a organizat acest trist spectacol. Presupuneam că putea s-o facă, fiindcă îşi dorea să obţină cu orice preţ azil politic în Marea Britanie pentru a scăpa de pedeapsă”.

Anul acesta, pe 21 martie, la doi ani de la tentativa de asasinare, poliţia londoneză l-a reţinut pe Gherman Gorbunţov, supranumit „bancherul negru”, în baza a trei mandate emise de autorităţile din Republica Moldova, care au cerut extrădarea acestuia. Într-o notă a biroului de presă a poliţiei londoneze, trimisă redacţiei „Adevărul”, se spune că Gherman Gorbunţov este căutat în Republica Moldova pentru o serie de infracţiuni, inclusiv: şantaj, tentativă de obstrucţionare a justiţiei, furt şi complicitate în cazul unei crime (tentativă de omor asupra lui Renato Usatîi - n.r.). Se presupune că infracţiunile au avut loc în anii 2010 şi 2011 şi sunt legate de activitatea lui Gorbunţov în funcţia de preşedinte al Universalbank (Banca se află în proces de lichidare, după ce i-a fost retrasă licenţa în februarie 2012 - n.r.).

Anterior, presa de la Moscova a scris că Gherman Gorbunţov ar fi decis, în 2011, să-l elimine pe Renato Usatîi, după ce între cei doi s-ar fi iscat un conflict. Gorbunţov l-ar fi contactat pentru asta pe Ion Stratulat, fost angajat al Ministerului de Interne (ucis în centrul Chişinăului pe 19 septembrie 2011 - n.r.).

În urma examinării cazului său, autorităţile britanice au refuzat să-l extrădeze procurorilor moldoveni, deoarece nu ar fi prezentat argumente suficiente care să confirme că în Republica Moldova omul de afaceri rus este în afara pericolului şi că nu va fi supus torturii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite