Glume şi ironii la dezbaterea publică dintre candidaţii la Primăria Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La dezbatere au participat opt candidaţi la funcţia de primar al Chişinăului. FOTO Promo-Lex
La dezbatere au participat opt candidaţi la funcţia de primar al Chişinăului. FOTO Promo-Lex

Opt din cei 17 candidaţi la fotoliul de primar al municipiului Chişinău au participat la o dezbatere publică organizată de asociaţia Promo-Lex. Concurenţii electorali nu au ratat ocazia să-şi aducă unul altuia acuzaţii, să-şi pună întrebări incomode şi să facă glume. Unii s-au remarcat prin discursuri consecvente, în timp ce alţii s-au lovit de ostilitatea publicului.

La dezbatere au participat Oleg Brega (Partidul Democraţia Acasă), Ilian Caşu (Partidul Nostru), Mihail Cârlig (Partidul Popular), Elizaveta Moscaliciuc (Partidul Renaştere), Anatolie Prohniţchi (Partidul Verde Ecologist), Timotei Ţurcanu (Partidul Naţional Liberal), Tatiana Tomacu (Partidul Patrioţii Moldovei) şi Valerii Klimenco (Mişcarea social-politică „Ravnopravie”).

Cei opt au avut trei minute la dispoziţie pentru a se prezenta, un minut la dispoziţie pentru a spune care este cea mai mare problemă din Chişinău în viziunea lor şi cum vor să o rezolve, iar ultima parte a dezbaterii a fost sesiunea de întrebări oferite de public. 

Dacă la începutul dezbaterii, atmosfera era sobră, spre sfârşitul acesteia evenimentul s-a transformat într-o sesiune de glume şi ironizări. Unul dintre cei mai cuminţi concurenţi electorali a fost Timotei Ţurcanu (PNL). Cu o voce stinsă şi liniştită, candidatul aducea mai mult cu un bunel gata să-ţi spună o poveste, decât cu un primar puternic pe umerii căruia tronează miile de probleme ale unei primării. Spre finalul dezbaterii, reprezentantul Partidului Naţional Liberal părea dezamăgit şi uşor plictisit. De altfel, acesta a menţionat că întreaga discuţie a fost una ieftină. „Credeam că vin la un eveniment serios, dar s-a dovedit a fi un show ieftin”, a concluzionat acesta. 

Oleg Brega a fost destul de relaxat şi nu a uitat să-l taxeze de câteva ori pe actualul edil al capitalei, Dorin Chirtoacă, în absenţa acestuia. „Chirtoacă a promis că vine la dezbatere şi nu s-a ţinut de cuvânt!”, a ţinut să precizeze Brega. Chirtoacă a ajuns, totuşi, la dezbatere mai târziu.

Brega a spus că vrea să le asigure bicicliştilor un traseu sigur pe străzile din capitală şi să împiedice parcarea maşinilor pe trotuar. „Voi amplasa pe marginea trotuarului pitici, pe care să te poţi aşeza, eventual. Sunt necesare obstacole fizice în calea maşinilor”, a precizat reprezentantul Partidului Democraţia Acasă.

„Vă rog, să fim civilizaţi!”

Fiecare a încercat să-şi prezinte ideile într-un mod cât mai atractiv. Ilian Caşu s-a lăudat cu studiile sale la Universitatea Syracuse din New York. A gesticulat cel mai mult, a încercat să inspire încredere printr-o voce sigură şi răsunătoare. A evitat contactul vizual cu ceilalţi candidaţi, privind mereu înainte. S-a arătat deranjat de comentariile lui Brega. „Vă rog, fără intervenţii de la domnul Brega. Să fim civilizaţi”, s-a revoltat Caşu.

Cea mai colorată prestaţie a fost cea a Elizavetei Moscaliciuc. Aceasta a propus concedierea tuturor angajaţilor Primăriei capitalei pe motiv că ar fi corupţi. „Dacă un angajat al Primăriei va comite acte de corupţie, la răspundere va fi trasă şi familia acestuia”, a spus Moscaliciuc.

Deşi a fost foarte cochetă, declaraţiile ei au stârnit hohotele de râs ale oamenilor din sală. „Câinii ne salvează de şobolani. Nu râdeţi! La cât gunoi există în oraş, câinii sunt singurii care ne mai scapă de şobolani”, a menţionat Elizaveta Moscaliciuc. 

Tânăra candidată l-a întrebat pe Caşu dacă va fi la fel de dependent de Renato Usatîi şi în funcţia de primar. „Stimată doamnă, eu sunt o personalitate. Noi am încercat să facem un transfer de imagine. Am propriile idei”, a explicat Caşu. Reprezentantul formaţiunii politice Partidul Nostru a părăsit primul dezbaterea spunând că are un program încărcat.

Tatiana Tomacu (Partidul Patrioţii Moldovei) s-a dovedit a fi o femeie rece şi sigură. Nu a uitat să se laude, în repetate rânduri, cu abilităţi de bun manager. „Eu sunt un manager normal”, „Eu am condus firme”, „Eu promit să fac”, au fost replicile candidatei.

Tomacu l-a întrebat pe Oleg Brega dacă este botezat:

Dacă aţi fi avut decenţă nu m-aţi fi întrebat, a răspuns acesta. 

- Care va fi atitudinea dumneavoastră faţă de oamenii botezaţi şi cei nebotezaţi?

- Iată asta e o întrebare deşteaptă. Nu contează etnia, culoarea sau confesiunea religioasă a oamenilor. Toţi sunt egali, a răspuns Brega.

„Nu contribui la înmulţirea câinilor”

Dorin Chirtoacă a ajuns la dezbatere înainte de începerea rundei de întrebări venite din partea publicului. Aproape toate întrebările i-au fost acordate lui. Publicul a fost curios să ştie dacă edilul degrevat al capitalei îşi administrează singur profilul de Facebook şi dacă va face ceva în privinţa câinilor vagabonzi. Referitor la acest subiect Chirtoacă a ţinut să precizeze: „Credeţi-mă, nu contribui cu nimic la înmulţirea câinilor. N-aş avea cum.”

Valerii Klimenco (Mişcarea social-politică „Ravnopravie”) a provocat nemulţumirea publicului când a început să vorbească în limba rusă. Deşi spectatorii i-au cerut să vorbească „în limba de stat”, acesta şi-a ţinut toate discursurile în limba rusă.

Şi Mihai Cârlig a plecat mai devreme de la dezbatere spunând că trebuie să ajungă la o altă dezbatere televizată alături de Dorin Chirtoacă şi nu vrea să întârzie. „Contracandidatul este aici, nu înţeleg unde pleci dumneata”, i-a replicat Chirtoacă. „Contracandidatul nu a ajuns niciodată la timp nicăieri”, a ripostat Cârlig.

În ultima parte a dezbaterii ceilalţi candidaţi au intrat într-un con de umbră, majoritatea atenţiei fiind îndreptată către Dorin Chirtoacă. De altfel, spre finalul evenimentului, din cei opt candidaţi au rămas doar patru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite