Funcţionar din Parlament, obligat să întoarcă statului circa 6 milioane de lei prejudicii în dosarul „Legii cazinourilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
lei moldovenesti rfi.ro

Procuratura Generală anunţă că un funcţionar al Parlamentului este obligat să întoarcă statului 6 milioane de lei, în dosarul penal privind falsurile introduse în acte publice. Această sumă este prejudiciul cauzat de funcţionar bugetului de stat.

Chiar dacă funcţionarul a scăpat de pedeapsă în 2015 prin decizia instanţei de judecată, procurorii au atacat decizia, iar cauza a fost remisă de două ori pentru o nouă examinare. 

Prin urmare, în septembrie 2019, funcţionarul parlamentar a fost obligat să întoarcă în bugetul de stat suma de circa şase milioane lei – daune considerabile rezultate din depăşirea atribuţiilor de serviciu al funcţionarului. Deşi sentinţa este executorie, acesta beneficiază de dreptul de a o ataca la Curtea Supremă de Justiţie, potrivit legii.

Funcţionarul a dat dovadă de multă tenacitate în depăşirea atribuţiilor de serviciu de care a fost găsit vinovat. Acesta a schimbat conţinutul stenogramei Parlamentului din 15 iulie 2010. Apoi, acesta a redactat şi imprimat pe foi de hârtie textul final al Legii nr.176 din 15 iulie 2010, care în rezultat prevedea că pentru „întreţinerea cazinourilor până la 6 mese inclusiv, cuantumul taxei constituie 180.000 lei pentru fiecare masă de joc, iar începând cu a 7-ea, cuantumul taxei constituie 360.000 lei”. Astfel, pentru o durată de jumătate de an, preţul menţionat fusese redus la jumătate. Mai mult, acesta a schimbat şi data la care legea intra în vigoare. Prin urmare, toate aceste schimbări ilegale au devenit lege într-o formulă diferită decât ceea ce deputaţii votaseră în Parlament.

Atunci când Procuratura Generală a fost sesizată, aceasta a pornit un dosar penal în baza prevederii legale care pedepsea fapta cu detenţie în închisoare de la 6 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. Însă, după declararea neconstituţionalităţii de către Curtea Constituţională a acestei prevederi legale şi lipsa unei alte norme edictate de către Parlament, a fost creat un vid legislativ. 

Altfel spus, pedeapsa prevăzută de prevederea care a încetat să existe în fondul legislativ nu a fost prevăzută de alt text legislativ, în lumina hotărârii Curţii. Prin urmare, în faţa acestei lacune legislative, procurorii au trebuit să aplice calificarea apropiată celei care a încetat să existe. Drept rezultat, în cazul normei existente care putea fi aplicată, termenul de prescripţie este expirat şi ea nu poate fi incidentă acestui caz.

 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite