FOTO Dulciuri pentru toate gusturile şi alte delicii culinare au bucurat astăzi vizitatorii festivalului „Mai Dulce“ din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, Chişinăul a devenit pentru câteva ore o capitală „Mai Dulce“ datorită festivalului la care orăşenii s-au putut înfrupta cu cele mai gustoase deserturi, gătite ca la mama acasă.

Zeci de gospodine şi-au arătat măiestria în ale gătitului la Festivalului Tradiţiilor Dulci. La tarabele amenajate în centrul vechi al Capitalei vizitatorii au putut gusta plăcinte, torturi, biscuiţi şi tarte care mai de care, toate preparate după reţete tradiţionale româneşti şi cu multă dragoste.

„Am adus astăzi babă neagră şi albă, pregătite după reţeta părinţilor mei, doar din produse naturale şi fără adaosuri. Ultimul timp apar foarte multe deserturi noi şi se dau uitării reţetele tradiţionale româneşti, iar acest eveniment reînvie vechile reţete“, a declarat notarul Viorica Nagacevschi. „Îmi place foarte mult să gătesc, iar la sărbători sunt lăudată de rude şi prieteni. Am decis să-mi arăt măiestria, bucurând cu bucatele mele mai multă lume“, adaugă tânăra Cătălina Spalatu care a venit la „Mai Dulce“ cu biscuiţi cu vişină, cozonac, prăjiţei, biscuiţi în formă de hulubaşi, nucşoare şi ciupercuţe, „tot ce se pregătea pe vremuri la nunţi“.

La mare căutare au fost deserturile din căpşuni, îngheţata şi băuturile răcoritoare. Preţul unei felii de tort, chec sau babă pornea de la 20 de lei, iar biscuiţii puteau fi cumpăraţi cu cinci-zece lei bucata.

„Îmi place mult să fac deserturi, mai ales cheesecake-uri: din căpşună, ciocolată, dovleac, dar şi plăcinte, tarte după reţete de sute de ani, compot de casă. Un cumpărător a revenit de trei ori, ceea ce înseamnă că avem succes“ Petru Chicu, bucătar

Vizitatorii au avut parte de o atmosferă veselă, colorată cu baloane şi ornamente de vară, şi un concert la care copiii s-au transformat în vedete: au dansat, au cântat, au prezentat haine naţionale şi branduri autohtone şi s-au întrecut în diferite concursuri. Tot în timpul evenimentului, talentatul băiat Artiom Nedelschi a primit în dar o trompetă din partea organizatorilor.

De cealaltă parte a scenei, diferite personalităţi dezvăluiau publicului secrete de pregătire a celor mai savuroase bunătăţuri, savurate ulterior de spectatori. Asta în timp ce în preajmă, mici bucătari modelau dulciuri din plastilină, îşi pictau ornamente pe faţă, adunau puzzle-uri, jucau fotbal de masă şi se distrau sărind pe saltea.

Pe lângă dulciuri de casă, la festival puteau fi găsite o multitudine de lucruri handmade, de la bijuterii, pălării şi genţi până la veselă din lut şi săpunuri naturale în formă de copturi. „Mi-a plăcut ideea de a combina bucatele de casă cu Yard Sale. Preţurile sunt accesibile, poate unii producători ar merita recompense şi mai mari. Cu siguranţă, aşa gen de evenimente sunt binevenite în Moldova“, comentează Valentina Zabrian. „E bine că se promovează producători autohtoni şi oameni talentaţi, ai unde petrece timpul cu familia, e distractiv pentru cei mici şi tânăra generaţie. Şi, desigur, ne place la nebunie dulcele“, mărturiseşte Artur Zagarschi.

Unii vizitatori s-au arătat nemulţumiţi că trebuiau să lase 40 de lei la intrarea pe teritoriul festivalului. „Îi invit pe toţi cei care au plătit, deşi nu au vrut, să facă parte din echipa de organizare şi să facă voluntariat precum am făcut-o noi. Dacă adunăm echipa ce acoperă toată forţa de muncă, facem evenimentul gratuit“, a comentat Nata Albot, organizatoarea evenimentului.

„Pentru mine, cea mai mare răsplată e să văd oameni încântaţi, care se încarcă din energia participanţilor la festival. Prin fiecare lucru gătit sau confencţionat, ei transmit mai departe o parte din sufletul lor. Sunt convinsă că, împreună, putem înmulţi şi transmite mai departe energia creată aici, mai ales că mâine e nouă săptămână de muncă şi trebuie s-o începem cu voie bună“, a adăugat organizatoarea.

mai dulce
mai dulce
mai dulce
mai dulce
mai dulce
image
mai dulce
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite