Fostul premier Vlad Filat a fost reţinut pentru 72 de ore. Percheziţiile au continuat la sediul PLDM şi la locuinţa lui Filat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filat a renunţat la şefia PLDM. FOTO Alexandru Tarlev
Filat a renunţat la şefia PLDM. FOTO Alexandru Tarlev

Parlamentul Republicii Moldova a ridicat imunitatea fostului premier Vlad Filat la cererea procurorului general Corneliu Gurin. Filat este acuzat că a primit 250 milioane dolari de la afaceristul Ilan Shor căruia I-a favorizat din funcţia de prim-ministru devalizarea Băncii de Economii a Moldovei.

UPDATE 20:10 Percheziţiile ofiţerilor anticorupţie continuă. Ofiţerii CNA au descins în această seară la sediul PLDM şi la locuinţa fostului prim-ministru Vlad Filat. Informaţia a fost confirmată pentru Adevărul Moldova de către ofiţerul de presă al CNA, Angela Starinschi.

„Unde am fi putut fi şi la ce am ajuns. La sediul PLDM sunt percheziţii. Se caută liste cu membri, proiecte pentru evenimentele organizate sau oare schiţe de discursuri?”, a scris deputatul liberal-democrat Mihaela Spătaru pe pagina sa de Facebok.

Perchezitii la PLDM

UPDATE 18:20 Reprezentanţii Centrului Naţional Anticorupţie au confirmat pentru presă că deputatul PLDM Vlad Filat este reţinut pentru 72 de ore pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. Vlad Filat va rămâne în izolatorul CNA. Procurorii nu au oferit mai multe detalii jurnaliştilor.

UPDATE: 17:21 Liderul PLDM, Vlad Filat, a fost condus la sediul CNA.

UPDATE: 17:00 Şeful Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Viorel Chetraru, a intrat cu mai mulţi colaboratori în Parlament. În faţa sediului Legislativului se află o dubă a CNA.

-----

Corneliu Gurin a declarat de la tribuna Parlamentului că Procuratura Generală deţine probe concludente privind „implicarea domnului Vlad Filat în frauda bancară, iar prejudiciul este estimat la sute de milioane de dolari. „Este vorba de o crimă deosebit de gravă, influenţarea martorilor, distrugerea probelor”, a menţionat Gurin.

Potrivit rechizitoriului citat de preşedintele Parlamentului Andrian Candu, Vlad Filat a pretins şi a primit pe parcursul anilor 2013-2014 sub formă de bani şi servicii în sumă de 190 de milioane de dolari de la omul de afaceri Ilan Shor, asigurându-l că are influenţă pentru ca acesta să ajungă în fruntea Consiliului de Administraţie de la Banca de Economii, banca ulterior devalizată prin acordarea de credite neperformante, celebrul miliard furat de la Chişinău.

Procuratura îl mai acuză pe Vlad Filat că, în perioada 2010-2013, a extorcat şi a primit de la Ilan Shor bunuri şi mijloace în sumă de 60 milioane de dolari. Drept urmare, Filat i-ar fi oferit lui Ilan Shor postul de consul onorific al Republicii Moldova în Federaţia Rusă şi i-a permis comercializarea produselor petroliere în regim duty free.

Vlad Filat şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al PLDM, în care va fi înlocuit de actualul premier Valeriu Streleţ. În cadrul discursului din Parlament Vlad Filat l-a acuzat pe Vladimir Plahotniuc că s-ar afla în spatele acuzării sale şi a lăsat să se înţeleagă că este posibilă organizarea de alegeri anticipate.

Şedinţa Parlamentului care l-a lăsat fără imunitate pe Filat

 

Procurorul general, despre Vlad Filat: A extorcat şi a primit milioane de dolari de la Ilan Shor

 

Vlad Filat cedează preşedinţia PLDM lui Valeriu Streleţ

 

UPDATE Protestul liderilor proruşi, la Parlament. Usatîi: „Filat vrea să fugă din ţară”

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite