Fostul adjunct al procurorului general, Andrei Pântea, a fost reţinut pentru 72 de ore în „dosarul Caramalac”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul adjunct al procurorului general, Andrei Pântea, a fost reţinut pentru 72 de ore de către procurorii anticorupţie. Acesta este suspectat că ar avea legătură cu dosarul Caramalac şi că ar fi facilitat eliberarea hoţului în lege Grigore Caramalac, alias Bulgaru.

Pântea ar fi fost reţinut pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu în procesul investigării cazului Caramalac, scrie realitatea.md

Dosarele penale deschise de procurorii de la Chişinău au fost trimite în vara anului 2013, către orga­ne­ abi­li­tate din Rusia. Aces­t fapt a fost posibil după ce Pântea şi-a pus semnătura sub sem­nă­tura lui Andrei Pân­tea pe actele necesare, în calitate de adjunct al procurorului general, conform zdg.md

După ce dosarul Caramalac a fost transmis procurorilor ruşi, aceştia l-au achi­tat. În rezultat, Grigore Caramalac poate veni în Mol­dova fără ris­cul de a fi reţi­nut sau pedep­sit pen­tru infrac­ţiu­nile pentru care a fost învinuit anterior.

Fostul procurol al oraşului Chişinău, Ion Diacov, a comentat ulterior pentru deschide.md, decizia lui Pântea privind transferul dosarului Caramalac în Rusia.

„Au existat interese. Domnul Pântea fiind în funcţia de prim-viceprocuror, ştia foarte bine despre decizia CSJ, care anula încheierea judecătorului de instrucţie de la Râşcani, Ghenadie Morozan, şi, respectiv, nu avea dreptul să transfere acest dosar în Federaţia Rusă. Dânsul a făcut abuz de serviciu şi, din câte ştiu, a semnat decizia de transfer când procurorul general Zubco nu se afla în ţară. Circulau zvonuri că, pentru acest transfer, s-au propus sume foarte mari: între 500 de mii şi 1.5 milioane de dolari, iar în cazul unor zvonuri de acest gen adevărul, de regulă, e cam pe la mijloc", a declarat Diacov.

Grigore Caramalac alias „Bulgaru” este un hoţ în lege şi este învinuit de procurori de comiterea infracţiunilor de banditism, complicitate la tentativă de omor premeditat cu circumstanţe agravante, şantaj şi sustragere în proporţii deosebit de mari din avutul proprietarului, fiind anunţat în urmărire internaţională, dar care se află pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Caramalac a fost dat în căutare prin Interpol încă în 1998, iar pe 16 septembrie 2010, el a fost arestat într-un bar din oraşul Moscova, unde, alături de alţi 23 hoţi în lege, urmau să discute despre împărţirea sferelor de influenţă şi să pună punct unor conflicte. Potrivit presei ruse, în ziua imediat următoare, Karamalak a fost eliberat de procurori, scrie timpul.md. Până în prezent acesta se află la Moscova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite