Fără slujbe religioase la festivităţile de început de an şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preoţii de la Biserica „Sf. Teodora de la Sihla“ sunt nelipsiţi la ceremoniile Liceului „Gh. Asachi“ din Chişinău FOTO: Tudor Iovu
Preoţii de la Biserica „Sf. Teodora de la Sihla“ sunt nelipsiţi la ceremoniile Liceului „Gh. Asachi“ din Chişinău FOTO: Tudor Iovu

Anul şcolar 2014-2015 va începe în Republica Moldova luni, 1 septembrie. Ministerul Educaţiei recomandă ca evenimentele dedicate sărbătorii Ziua Cunoştinţelor să înceapă cu onorarea simbolurilor de stat, să nu dureze mai mult de 45 de minute şi să excludă „ritualurile religioase“.

Recomandarea se conţine într-o dispoziţie semnată de viceministrul Educaţiei Liliana Nicolaescu Onofrei, adresată direcţiilor generale de învăţământ raionale şi municipale. Oficialul face trimitere la articolul 4 alineat 3 din Legea învăţământului care prevede că „învăţământul de stat este laic, refractar la discriminare ideologico-partinică, politică, rasială, naţională“ şi la articolul 14 din Convenţia cu privire la Drepturile Copilului, conform căruia, „statele-părţi vor respecta dreptul copilului la libertatea de gândire, de conştiinţă şi religie“.

Vestea a stârnit deja dezbateri în societate. Avocatul Iulian Rusanovschi, citat de mesager.net, susţine că această recomandare este o sfidare la adresa libertăţii de conştiinţă a copiilor şi părinţilor acestora, singurii care sunt în drept să decidă asupra educaţiei copiilor.

„Oficierea unui ritual la deschiderea anului şcolar nu aduce nicio atingere legală caracterului laic al învăţământului, deoarece nu se suprapune acestuia, nu îndoctrinează copiii şi nu vine în contradicţie cu nicio prevedere legală. În aceeaşi ordine de idei, am putea invoca şi că obiectul de studiu (opţional) Religia nu poate fi predat în şcoli, deoarece învăţământul este laic. Această logică este una autoritară, abuzivă şi discriminatorie, din simplul motiv că Religia nu îndoctrinează, iar dreptul asupra educaţiei copilului îl au părinţii. Ministerul Educaţiei nu este în drept să remită direcţiilor generale de învăţământ o asemenea recomandare fără a consulta în prealabil părinţii şi/sau odraslele acestora. O asemenea abordare a problemei poate fi comparată cu metodele sovietice de traumatizare şi manipulare grosolană a copiilor în şcoli“, afirmă avocatul.

Pe de altă parte, Victor Munteanu, director la Programul de Drept al Fundaţiei Soros-Moldova consideră că această recomandare nu încalcă în niciun fel libertatea religioasă. „Slujbele religioase se ţin în lăcaşuri de cult, învăţământul este laic. Copiii care nu sunt creştini ortodocşi. Ar trebui să stea după gard, daca nu le place, nu-i aşa?! La fel şi militarii, şi deţinuţii, pentru că peste tot avem acorduri de cooperare exclusiv cu Mitropolia Moldovei. Mai lasaţi-o cu perioada sovietică. Cei mai mari religioşi de azi sunt foştii comunişti şi ateişti de ieri. Am avut la şcoală una care plângea de emoţii vorbind de Lenin si de lupta lui cu biserica, iar acum cântă în biserică şi bate metanii“, a scris juristul într-o discuţie pe Facebook.

„Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede că părinţii hotărăsc ce învaţă copii lor până la vârsta de 12 ani. Deci legea Republicii Moldova trebuie sa se conforme cu aceste standarde. Tehnic vorbind, orice părinte ateu poate să se adreseze în judecată în cazul în care considera că îi sunt încălcate drepturile. La fel, în Moldova impozitele nu sunt utilizate pentru a acoperi bugetele bisericeşti. Ştiu că în România e altfel, dar deocamdată legislaţia română nu se aplică în Moldova“, a menţionat Alexandru Zgardan, profesor la ASEM, în aceeaşi discuţie.

Totodată, un  raport prezentat recent de Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului (CIDO) arată că în mai multe şcoli din Republica Moldova are loc „îndoctrinarea religioasă (creştin-ortodoxă) cu intensitate variabilă, deseori conjugată cu intoleranţă faţă de alte curente religioase“. În jumătate din şcolile vizitate, părinţii au confirmat desfăşurarea ritualurilor religioase, lipsa unui acord din partea lor pentru acestea, inclusiv pentru înrolarea copiilor la orele de Religie, declarate opţionale. „Se fac slujbe la sărbători, se stropeşte cu agheasmă, hramul bisericii l-au sărbătorit cu toată şcoala. De sărbători la serviciile religioase participă şi copiii. Se sărbătoresc cu toţii laolaltă, dar nimeni nu-i impune cu de-a sila. Ei rămân izolaţi“, spune unul dintre părinţii intervievaţi, potrivit portalului discriminare.md.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite