Poate fi bun un părinte ateu într-o lume plină de credincioşi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru părinţii care nu îmbrăţişează religia, creşterea copiilor în acelaşi spirit este o provocare într-o lume în care sunt înconjuraţi de credincioşi. Ar trebui să urmeze ritualurile religioase de dragul celor apropiaţi sau să-şi înscrie copiii la orele de religie de la şcoală?

Venirea pe lume a unui copil aduce cu sine o mulţime de dileme pentru părinţii care neagă existenţa unei divinităţi. Ar trebui să meargă la slujbele religioase şi să urmeze ritualurile creştine de dragul celor apropiaţi, care sunt, în mare parte, credincioşi? Cum procedează atunci când bunicii sau alţi membri ai familiei încearcă să-i influenţeze pe cei mici, din dorinţa de a îmbrăţişa religia? Ar trebui să-şi lase copilul să participe la orele de religie de la şcoală sau să le insufle ateismul de la vârste mici?

Dan Arel, autorul unei cărţi intitulate „Parenting Without God“, spune că părinţii atei vor ca decizia de a îmbrăţişa sau nu credinţa să aparţină pe deplin copiilor. „Majoritatea părinţilor atei sunt de părere că trebuie să ajungi singur la decizia de a nega existenţa lui Dumnezeu. Cunoaşterea, gândirea critică, logica şi raţiunea îi conduc pe oameni către decizia de a respinge ideea de zei creaţi de omenire şi de a deveni atei. Dar, ca părinte ateu, cum insufli aceste noţiuni copiilor fără a-i obliga să le preia? Acesta este motivul pentru care am scris cartea“, spune Arel, citat de publicaţia Psychology Today. Iată câteva sugestii pe care Dan Arel le face părinţilor atei:

Nu vă obligaţi copiii să vă preia convingerile

Ar trebui să vă încurajaţi copilul să descopere diverse convingeri religioase pentru a-şi crea propiile convingeri. Puteţi avea surpriza ca el să vă ceară să participe la slujbe religioase sau să meargă la orele de religie de la şcoală şi nu ar trebui să le interziceţi aceste lucruri.   

Discutaţi totul despre religie cu cei mici

Nu evitaţi niciun subiect şi încercaţi să le satisfaceţi orice curiozitate, adaptând, desigur, explicaţiile pentru vârsta pe care o au.  

Învăţaţi copiii că trebuie să fie corecţi pentru binele lor

Cei mici sunt adesea educaţi că trebuie să facă lucrurile bine pentru a nu fi pedepsiţi sau pentru a primi o recompensă, iar această abordare nu-l va ajuta să capete discernământ.

Explicaţi-le că sunt singurii care îşi pot influenţa viaţa

La vârste mai mari, copiii trebuie să înţeleagă că sensul vieţii lor este determinat de ei înşişi şi că nu este anormal să-şi schimbe convingerile pe parcurs.

Nu vă ascundeţi convingerile

„Părinţii atei nu trebuie să-şi ascundă convingerile de teamă ca nu cumva să-şi rănească în vreun fel copiii“, crede Dan Arel.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite