Expert constituţional, despre iniţierea evaluării activităţii procurorului general suspendat: O răzbunare şi o implicare a politicului în actul justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Stoianoglo
Alexandru Stoianoglo

O răzbunare şi o implicare a politicului în actul justiţiei. Astfel califică expertul în drept constituţional Teodor Cârnaţ iniţierea procedurii de evaluare a activităţii procurorului general suspendat. De cealaltă parte, deputaţii guvernării spun că arestarea lui Alexandr Stoianoglo şi evaluarea activităţii lui sunt procese separate, notează IPN.

Mai mult, potrivit guvernanţilor, prin evaluarea activităţii procurorului general suspendat, se încearcă o restabilire a imaginii instituţiei Procuraturii în ochii societăţii.

Potrivit constituţionalistului Teodor Cârnaţ, procedura de evaluare a activităţii procurorului general suspendat este una compromisă din start, în condiţiile în care comisia de evaluare este creată din reprezentanţi ai actorilor politici.

„Un astfel de decret care vine după o reţinere, ulterior după o arestare, ulterior să mai urmeze şi evaluarea nu este ceva uman. Mai mult miroase a răzbunare. Este o evaluare iniţiată de un subiect politic, care este preşedintele Republicii Moldova, asupra unei instituţii care face parte din puterea judecătorească. Este un conflict de interese. Este o ingerinţă a politicului în activitatea unei instituţii care contribuie la înfăptuirea justiţiei. Comisia de evaluare este creată dintr-un membru delegat de Preşedinţie şi unul din partea Ministerului Justiţiei, două instituţii politice”, a spus expertul în drept constituţional, Teodor Cârnaţ în cadrul emisiunii „Întreabă Gheţu” de la TV8.

Critic la adresa deciziei şefului statului de a cere Consiliului Superior al Procurorilor iniţierea evaluării activităţii lui Alexandr Stoianoglo este şi fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Alexandru Slusari. Potrivit lui, în condiţiile în care Stoianoglo este plasat în arest la domiciliu, evaluarea ar fi una lipsită de credibilitate.

„Faptul că în comisia de evaluare sunt reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei şi Preşedinţiei denotă ingerinţă politică. Faptul că procurorul general suspendat este în arest la domiciliu, cum va avea loc această evaluare? Dânsul trebuie să vină cu explicaţii, să participe. Apare întrebarea, dacă nu cumva acesta este planul de rezervă în cazul în care ancheta nu dă rezultate?”, a spus Alexandru Slusari.

De cealaltă parte, guvernaţii şi unii comentatori politici spun că evaluarea activităţii şi arestul lui Alexandr Stoianoglo sunt procese paralele. Mai mult, Procurorul General suspendat nu ar trebui să fie exclus din procesul de evaluare extraordinară a judecătorilor şi procurorilor, proces menit să cureţe sistemul.

„Factorul politic recurge la o măsură asiguratorie. Factorul politic nefiind capabil să controleze procesul juridic în care este implicat Stoianoglo revine la promisiunea de a evalua instituţiile. Nu văd de ce Stoianoglo ar trebui să fie exceptat. Situaţia nu este una ordinară, dacă va trece un an şi Procuratura nu va începe să funcţioneze, se vor îndrepta privirile spre guvernare şi societatea va spune că nu s-a făcut nimic”, a spus comentatorul politic, Vlad Ţurcanu.

„Nu trebuie să confundăm aceste două evenimente. Evaluarea trebuia să se întâmple în urma contractului pe care-l avem noi cu societatea. Noi pentru asta am primit votul. Ceea ce se întâmplă cu ancheta este un eveniment paralel. Evaluarea oricum trebuie să se întâmple. Ancheta, arestarea ţin de activitatea procuraturii. Nimeni nu este mai presus de lege”, a spus deputatul PAS, Virgiliu Pîslariuc.

Joi, 4 noiembrie, preşedintele Maia Sandu a expediat Consiliului Superior al procurorilor solicitarea de a iniţia procedura de evaluare a activităţii procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Potrivit legii, dacă activitatea lui Stoianoglo va obţine calificativul „nesatisfăcător” din partea comisiei de evaluare, procurorul general suspendat va fi demis de către şefului statului la propunerea CSP.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite