Europarlamentari români: Moldova este copilul răsfăţat al UE pe merit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Macovei este unul dintre cei mai aprigi susţinători ai Republicii Moldova FOTO: Mediafax
Monica Macovei este unul dintre cei mai aprigi susţinători ai Republicii Moldova FOTO: Mediafax

Moldova este copilul răsfăţat al UE pe merit. Întrucât sunt aşteptate presiuni din partea Rusiei înainte de semnarea Acordului de Asociere, europarlamentarii vor ajuta ţara să depăşească toate obstacolele. Cu astfel de mesaje de încurajare au venit la Chişinău europarlamentarii grupului Partidului Popular-European, Monica Macovei, Marian Jean Marinescu şi Theodor Stolojan, relevă IPN.

Monica Macovei a menţionat importanţa contactul interuman. „Şi românii care au plecat din ţară la muncă sau la studii sunt cei mai avansaţi şi sunt cei care schimbă ţara. Urmează un vot în Consiliul UE, care va avea loc în martie sau aprilie, ne ocupăm să se întâmple cât mai repede. Deja către mijlocul lunii mai sau, cel târziu, către sfârşitul lunii, va fi deja realitate circulaţia fără vize pentru moldoveni”, a subliniat europarlamentara.

Ea a adăugat că, împreună cu colegii săi, va fi foarte vigilentă să nu apară piedici în procesul de liberalizare a regimului de vize. „Statele europene şi-au exprimat susţinerea pentru aceasta încă în luna decembrie a anului trecut. Republica Moldova acum este ţara cea mai iubită de UE, care a progresat cel mai rapid, a ajuns foarte departe în 4 ani”, a spus europarlamentara, subliniind importanţa semnării, în cât mai scurt timp, a Acordul de Asociere.

Marian Jean Marinescu a menţionat că munca făcută la Chişinău i-a convins pe europeni să voteze pentru liberalizarea regimului de vize. Oficialul a mai spus că paşii următori depind de ceea ce vor face moldovenii în noiembrie, la alegerile parlamentare.

Theodor Stolojan a comunicat că europarlamentarii îşi propun ca, în următorul mandat al Parlamentului European, Moldova să obţină foaia de parcurs pentru obţinerea statutului de candidat la integrarea în UE. „Ne dorim ca Moldоva să facă parte din grupul de ţări care munceşte pentru prosperitatea oamenilor, căci astăzi vedem 3 grupuri de ţări: primul care se îndreaptă spre parteneriate cu UE şi SUA şi prosperă, altul cu state care vor să fie puternice prin dictatură şi al treilea grup de state în care este dezordine. Ne temem că Ucrainean riscă să intre în grupul al treilea”, a remarcat oficialul.

La 27 februarie, Parlamentul European a votat abolirea regimului de vize pentru moldoveni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite