Ce te costă să-ţi faci paşaport biometric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste câteva luni, moldovenii ar putea călători fără vize în UE, dar numai dacă au paşapoarte biometrice. Specialiştii îi îndeamnă pe cei care nu şi le-au perfectat încă să nu aştepte, pentru a evita îmbulzeala şi cozile.

Promisiunea călătoriilor fără vize în Uniunea Europeană, capacitatea de citire rapidă a informaţiilor şi sistemul simplificat de întocmire sunt principalele avantaje ale documentelor biometrice eliberate de CRIS Registru. Pentru întocmirea unui paşaport biometric ai nevoie de circa 20 de minute până îţi depui dosarul plus intervalul de timp pe care-l doreşti pentru perfectarea documentului.

Dacă nu vrei să te trezeşti nevoit să aştepţi la coadă pentru un paşaport, îţi recomandăm să mergi de pe-acum şi să-ţi înnoieşti documentul de călătorie cu unul biometric. Durează între 3 ore şi 30 de zile, în funcţie de cât de repede ai nevoie de el, fără să te împiedici de alţi doritori la fel de nerăbdători să fie cu paşaportul la zi. Reporterii „Adevărul“ s-au convins pe cont propriu, mergând la Secţia de evidenţă şi documentare a populaţiei a sectorului Centru din Chişinău.

Ieri, în jurul prânzului, acolo erau vreo 14 persoane la cele 21 de ghişee şi şase birouri specializate. Singura coadă, de patru oameni, e la biroul de amprentare. „Sunt în vacanţă şi-am venit să-mi fac paşaport biometric ca să plec la munte, în Ucraina. Am făcut fotografiile, am dat amprentele şi deja aştept paşaportul“, spune Viorica Sârghii, o studentă care învaţă la Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti.

„Îmi fac paşaport biometric ca să pot călători liber în Europa. E foarte uşor. A trebuit să vin doar cu buletinul de identitate. Vreau să merg la fiica mea, la Strasbourg“, afirmă şi Oleg Ojog, profesor de educaţie fizică. „Fata mea e doctor în ştiinţe în Germania. Vreau să ajung la ea şi să mă plimb prin Europa, fără viză“, mărturiseşte şi Nicolae Dorbnea, manager.

Cum să-ţi faci un paşaport nou

Pentru un paşaport biometric trebuie să mergi până la cel mai apropiat centru de perfectare a paşapoartelor, dintre cele 50 câte sunt în ţară. Prezinţi buletinul de identitate, completezi cererea tipizată, eşti fotografiat într-un birou special, ţi se iau amprentele, plăteşti serviciul la un ghişeu bancar, confirmi împreună cu un funcţionar că toate datele din buletinul tău sunt corecte şi apoi ţi se dă un bon cu ziua şi ora când să revii pentru noul tău document.

  • Cu 700 de lei îţi poţi face un paşaport biometric în 30 de zile. Dacă te grăbeşti, achiţi 1.520 de lei pentru întocmirea într-o singură zi, 1.900 de lei pentru a-l ridica în 6 ore şi 2.280 de lei ca să-l primeşti în trei ore.
  • 430 de lei este preţul unui paşaport biometric întocmit în timp de 30 de zile pentru un copil de până la 7 ani. Pentru întocmirea în 3 ore, preţul este de 1.290 de lei.
  • Paşaportul este eliberat gratuit, pentru prima dată, participanţilor la cel de-al Doilea Război Mondial, copiilor orfani, invalizi sau cu vârsta de sub un an, precum şi cetăţenilor din stânga Nistrului, înregistraţi în acest teritoriu până la data de 10 septembrie 2005.
  • Angajaţii CRIS Registru pot face până la 4.000 de paşapoarte noi într-o zi. Acestea sunt personalizate de 12 angajate ale întreprinderii, într-o secţie specială.
  • Posesorii de paşapoarte biometrice din Moldova vor putea călători fără vize în toate ţările UE, Islanda, Norvegia şi Elveţia. Viza va fi necesară pentru călătoriile în Irlanda şi Marea Britanie.
  • Paşapoartele vişinii le vor înlocui, din decembrie, pe cele albastre. Cetăţenii care doresc acest act în noua formă vor trebui să aştepte până la expirarea paşaportului actual.

„Din momentul în care solicitantul face plata, verificăm mai multe date, printre care şi starea civilă. După această etapă, trimitem comanda la oficiul central de pe strada Puşkin 42. Emitem paşaportul biometric de îndată ce primim şi aprobarea Ministerului de Interne, referitoare la cazierul solicitantului“, ne lămureşte directorul Departamentului tehnologii informaţionale din cadrul CRIS Registru, Eugen Ursu.

Specialistul susţine că, din decembrie, Registru va emite doar paşapoarte biometrice, cu copertele vişinii, la fel ca în orice altă ţară comunitară. „Primim câte 500-600 de cereri de paşapoarte pe zi. Cele non-biometrice nu vor fi anulate, dar posesorii vor avea nevoie de viză ca să meargă în statele UE. Cu paşapoarte biometrice vor putea circula în spaţiul comunitar fără această necesitate, conform dialogului privind liberalizarea regimului de vize“, mai menţionează Ursu.

Riscuri post-liberalizare

Nicu Popescu, expert în cadrul Institutului de Studii de Securitate al UE de la Paris, îndeamnă lumea, pe pagina sa de Facebook, să-şi facă paşapoarte biometrice din timp. Astfel, spune el, pot fi evitate situaţii precum cea din Macedonia când, după liberalizarea vizelor, durata de procesare a cererilor pentru  noile acte de călătorie a ajuns până la şapte-opt luni, din cauza valului mare de cereri.

Specialiştii de la Registru ne asigură însă că nu ne paşte acest pericol, deoarece, anticipând o posibilă avalanşă de cereri, au extins capacităţile de procesare. „Cele mai multe paşapoarte sunt făcute vara, când emitem chiar şi 1.200-1.500 de exemplare. Dar, la nevoie, putem face până la 4.000 de paşapoarte pe zi“, declară ofiţerul de presă al întreprinderii Registru, Tatiana Bastrîghin.

Când vor fi abolite vizele

Pe 25 februarie, urmează să fie dezbătut în plenul Parlamentului European subiectul privind abolirea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova. Experţii susţin că ţara noastră mai are de trecut două proceduri tehnice – votul din parlament şi decizia miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne, care urmează să se întrunească pe 6-7 martie. „Asta înseamnă că, practic, în aprilie cetăţenii Republicii Moldova vor călători fără vize, ăsta e timing-ul pe care eu l-am avut în cap şi pe care-l prevăd“, a declarat, săptămâna trecută, europarlamentarul Monica Macovei. Alţi oficiali europeni au dat ca termen de ridicare a vizelor pentru moldoveni luna mai sau cel târziu iunie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite