Europarlamentar român: Pentru pre-aderarea R. Moldova la UE este nevoie de o creştere economică solidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragos Tudorache FOTO Facebook Dragos Tudorache
Dragos Tudorache FOTO Facebook Dragos Tudorache

Europarlamentarul român Dragoş Tudorache spune că pentru obţinerea statutului de ţară candidat la aderare e nevoie de unanimitate de voturi în cadrul Consiliului Uniunii Europene. Oficialul de la Bruxelles spune că, în acest sens, fiecare ţară membră va trebui să fie convinsă că Republica Moldova merită acest statut, notează IPN.

Mai mult, parlamentarul european spune că pentru pre-aderarea Republicii Moldova este nevoie de o creştere economică solidă, care să aducă ţara la nivelul statelor comunitare.

Europarlamentarul român, Dragoş Tudorache, spune că decizia Republicii Moldova de a depune cerere de aderare la Uniunea Europeană demonstrează că autorităţile de la Chişinău sunt sincere în dorinţa lor de europenizare şi modernizare a ţării. Oficialul spune că obţinerea statutului de ţară candidat este un proces anevoios, în timpul căruia fiecare stat membru trebuie convins că Republica Moldova este stat european, nu doar prin poziţionarea geografică.

„La nivelul Parlamentului European, poziţia noastră a fost una foarte deschisă şi a fost exprimată cam de toate grupurile politice, asta însemnând că toţi îşi doresc să vadă Republica Moldova stat candidat. Însă, la nivelul Consiliului este nevoie de unanimitate la acordarea statutului de candidat şi aici trebuie să fim foarte realişti. Trebuie să pregătim acest moment, cât de bine putem. Trebuie să luăm fiecare stat membru în parte şi să ducem o muncă de convingere pentru meritele pe care Republica Moldova le are. Dacă ne uităm şi la contextul geopolitic pe care îl avem, nu putem ignora această cerere şi nu putem să nu ancorăm cât mai ferm Republica Moldova pe acest parcurs”, a spus eurodeputatul Dragoş Tudorache în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chişinău.

El spune că Republica Moldova trebuie să realizeze toate reformele profunde de democratizare a societăţii şi de întărire a instituţiilor statului. De asemenea, unul dintre cele mai complexe procese este creşterea economică şi creşterea bunăstării cetăţenilor.  

„Capitolul economic înseamnă aducerea statului candidat la un grad de convergenţă socială, economică, suficientă cât să ajungă la un nivel comparabil cu cel al statelor membre. Nu este un lucru simplu. Integrarea economică a unui nou stat trebuie să se bazeze pe echilibru, altfel apar dereglări care afectează cetăţenii şi economia statului candidat. În interesul Republicii Moldova este ca pe zona economică să ajungă cât mai repede la acest nivel de convergenţă şi este în interesul cetăţenilor indiferent de aderare, pentru că asta înseamnă bunăstare, o economie performantă şi, respectiv, venituri pentru populaţie”, a mai spus Dragoş Tudorache.

Cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost semnată de preşedintele ţării Maia Sandu, preşedintele Parlamentului Igor Grosu şi de premierul Natalia Gavriliţa în data de 3 martie. S-a întâmplat după ce Ucraina şi Georgia au transmis Bruxelles-ului cereri similare.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite