Două persoane din Chişinău învinuite de implicare în „frauda bancară”, prin spălarea a peste 13 miliarde lei, trimise în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul sediu al Băncii de Economii din Moldova
Fostul sediu al Băncii de Economii din Moldova

Investigarea dosarului denumit generic „frauda bancară” este în continuă evoluţie. Recent, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a terminat urmărirea penală şi a trimis în judecată dosarul în privinţa a două persoane, învinuite de spălarea a peste 13 miliarde de lei.

Procurorii PCCOCS îi învinuiesc de faptul că, în perioada anilor 2011-2014, activând în calitate de contabili, au participat la atribuirea aspectului legal al tranzacţiilor de sustragere a mijloacelor băneşti, care au avut la bază obţinerea a peste 40 de credite bancare neperformante. Creditele au fost contractate pentru şapte companii, de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Creditele au fost acordate prin ignorarea criteriilor stabilite şi prin derogarea totală de la procedurile şi politicile băncilor comerciale şi ale Băncii Naţionale a Moldovei, inclusiv prin influenţarea de către conducătorii grupului criminal a factorilor de decizie din băncile menţionate.

Potrivit materialelor dosarului, banii au fost însuşiţi de membrii grupului criminal condus de Ilan Şor, ca parte a organizaţiei criminale conduse de Vladimir Plahotniuc.  

Banii obţinuţi erau transferaţi către companii nerezidente, cu destinaţia: plăţi pentru materiale de construcţie, echipamente digitale, vestimentaţie de brand sau mobilier. Scopul urmărit era camuflarea tranzacţiilor financiare.

Inculpaţii sunt un bărbat şi o femeie, cu vârste cuprinse între 35-45 ani. Aceştia sunt din Chişinău şi au studii financiar-bancare. Potrivit legii penale, faptele de care cei doi sunt învinuiţi se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite