Dodon, revolat pe intenţia Parlamentului de a interzice panglica Sf. Gheorghe şi alte simboluri militare: Riscăm să alunecăm în revolte interne, cum n-au mai fost în ultimii treizeci de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon
Igor Dodon

Ex-preşedintele Igor Dodon este indignat de intenţia majorităţii parlamentare de a interzice Panglica Sf. Gheorghe şi alte simboluri folosite în acţiuni militare. Potrivit fostului şef de stat, „există lucruri, valori şi simboluri care nu pot fi interzise, oricât s-ar strădui actuala Guvernare-marionetă de la Chişinău.”

Dodon consideră că, în pofida acestor interdicţii, de 9 Mai, moldovenii „vor da dovadă de caracter şi îi vor arăta acestei guvernări nesimţite că memoria istorică nu poate fi anulată prin decizii abuzive, antidemocratice şi iresponsabile.”

„De 9 Mai, eu personal voi purta la piept panglica Sfântului Gheorghe aşa ca şi in anii precedenţi, şi voi participa la marşul tradiţional spre Memorial, alături de zeci de mii de oameni care vor celebra Ziua Victoriei împotriva nazismului”, a declarat Dodon.

Dodon nu exclude că cetăţenii ar putea să iasă în stradă pentru a protesta faţă de aceste modicări de lege.

„Dacă guvernarea PAS şi preşedinta Maia Sandu personal vor încerca să frângă în mod brutal şi radical modul nostru de a fi şi de a gândi, dacă ei vor încerca să calce în picioare memoria colectivă şi libertatea noastră de a ne exprima, atunci societatea moldovenească riscă să izbucnească şi să alunece în răzmeriţe şi revolte interne, cum n-au mai fost în ultimii treizeci de ani. Iar responsabili de consecinţele grave vor fi cei de la guvernare, care în loc să calmeze spiritele, provoacă azi în societate ură, dezbinare şi conflicte”, a spus Dodon.

Dodon avertizează guvernarea să nu atenteze la „neutralitatea Republicii Moldova şi nu cumva să încercaţi să acceptaţi extinderea NATO pe teritoriul Moldovei.”

„Vă îndemn, de asemenea, să nu faceţi jocurile celor care vor să certe Chişinăul cu Tiraspolul, pentru a genera un nou conflict pe Nistru. Poate că unor forţe din străinătate le convine aşa un scenariu, dar Moldova are alt ţel – să reîntregească odată şi odată teritoriile noastre separate acum 30 de ani.

Doamnelor şi domnilor de la guvernare, lăsaţi în pace memoria istorică a acestui popor, lăsaţi în pace Ziua Victoriei, Neutralitatea şi Identitatea noastră moldovenească. Mai bine ocupaţi-vă de economie, de preţuri, de pensii şi salarii, ocupaţi-vă de nevoile fermierilor şi ale exportatorilor, ocupaţi-vă de susţinerea medicilor şi a învăţătorilor. Nu distrugeţi ceea ce a mai rămas în această ţară după 30 de ani de tranziţie dureroasă. Lăsaţi oamenii în pace şi ocupaţi-vă de promisiunile voastre electorale foarte generoase, sau, dacă nu sunteţi în stare decât de provocări şi isterii, fiţi gată să plecaţi”, a mai spus Dodon.

În Republica Moldova se interzic simbolurile şi atributele care promovează acţiuni de agresiune militară, crime de război şi crime împotriva umanităţii. Printre acestea se numără şi panglica bicoloră negru-portocaliu, cunoscută ca şi panglica „Sfântului Gheorghe”, dar şi literele „Z”, „V” etc, transmite IPN.

Persoanele care vor răspândi simbolurile interzise, inclusiv în mediul online, vor fi amendate. Prevederile se conţin într-un proiect de modificare a Codului Contravenţional.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite