Doctorul-erou de la Rezina care a readus acasă o fostă pacientă traficată în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nina Postu de la Rezina este laureata primei ediţii a campaniei „Doctor în Moldova“, iniţiate de platforma E-Sănătate.MD şi susţinută informaţional de „Adevărul“. Distincţia i-a fost acordată pentru comportamentul ei nobil şi pentru dăruirea cu care îşi face meseria şi îşi ajută semenii.

Din iniţiativă proprie şi cu multă insistenţă, doctorul a reuşit, împreună cu autorităţile locale, să găsească şi să repatrieze din Rusia o fostă pacientă de-a sa, care a fost traficată de un grup de romi şi impusă să cerşească pe străzile din Moscova. Pentru aceasta, dar şi pentru faptul că-şi îndeplineşte munca cu dăruire de sine, că se implică în tratamentul pacienţilor săi mai mult decât îi cer obligaţiunile de serviciu, dar şi pentru că a ales să muncească şi să trateze bolnavii de acasă, Nina Postu, ftiziopneumolog la Spitalul raional din Rezina, a primit ieri premiul „Doctor în Moldova“, oferit de platforma E-Sănătate.MD, în parteneriat cu „Adevărul“ Moldova şi Clinica „Sancos“.

APRECIATĂ PENTRU IMPLICARE

„Medicul Nina Postu a fost premiată pentru că a făcut mai mult decât ceea ce este obligat să facă un doctor, s-a implicat şi ajutat o femeie să revină acasă. Pentru aceasta, platforma E-Sănătate.MD a decis să-i ofere premiul pentru păstrarea onoarei şi tradiţiei nobile a profesiunii de medic şi a respectului pentru viaţa umană“, a declarat Andrei Mecineanu, directorul platformei E-sanatate.MD, în cadrul ceremoniei de înmânare a premiului.

„Am învăţat de la tatăl meu să practic medicina în aşa fel încât să-mi păstrez halatul alb tot timpul. În activitatea mea mă ghidez de sfaturile lui. Pot spune că acest premiu este pentru el“, a afirmat emoţionată doctoriţa.

A trecut aproape un an de când a ajutat fiicele fostei ei paciente să-şi aducă acasă mama traficată în Rusia, nici acum însă nu a uitat de această familie. Deşi nu o mai leagă nicio activitate medicală de membrii ei, merge periodic să vadă cum se descurcă. „Femeia care a fost repatriată a reuşit să-şi mărite una dintre fete. Deşi au greutăţi materiale şi financiare, sunt fericiţi, deoarece sunt împreună“, povesteşte doctorul, care practica medicina de 18 ani.

Povesteşte că se implică personal în fiecare caz pe care îl are de tratat. Succesul tratamentului depinde de relaţia dintre medic şi pacient, care trebuie să fie una de prietenie, accentuează ea. „Nu poţi să ajuţi un om dacă nu ştii cu ce probleme se confruntă. Boala poate avea şi origini sociale. Starea de sănătate depinde foarte mult de atmosfera de acasă, aşa că eu mă implic, în măsura posibilităţilor, să ajut pacientul să-şi rezolve şi alte probleme, decât cele medicale“, mai adaugă ftiziopneumologul din Rezina.

image

FOTO: Nina Postu (a doua din stânga), împreună cu specialiştii de la E-Sănatate.MD şi de la Clinica „Sancos“

Deşi recunoaşte că în sistemul medical sunt foarte multe probleme şi că în Moldova e greu să munceşti în acest domeniu, medicul susţine că în ţară există o armată întreagă de doctori adevăraţi, care îşi îndeplinesc munca cu onoare şi cu cunoştinţa curată.

„MEREU O VEZI CĂ UMBLĂ PRIN SATE“

Directorul spitalului din Rezina, Maria Florea, susţine că  deţinătoarea primului trofeu „Doctor în Moldova“ este un medic deosebit. „Mereu o vezi că umblă prin sate, vizitează pacienţii la domiciliu. Este foarte greu pentru că pe umerii lucrătorilor medicali sunt şi problemele sociale, nu doar medicale, însă specialiştii noştri fac faţă“, susţine Maria Florea.

Pe lângă trofeul „Doctor în Moldova“, ftiziopneumologul din Rezina a primit cadou un abonament la ziarul „Adevărul“, un set de carte, dar şi mai multe proceduri estetice gratuite din partea clinicii „Sancos“.

A ales o specializare mai puţin atractivă

Nina Postu s-a născut pe 18 ianuarie 1972, în satul Slobozia-Horodişte, Rezina. În anul 1990 a absolvit Şcoala medicală din Orhei, iar ulterior Facultatea de Medicină Generală din Chişinău. Din 1996, munceşte la Spitalul raional din Rezina în calitate de medic ftiziopneumolog. Este coordonatorul teritorial al Programului de control al tuberculozei din Rezina. Spune că a ales ftiziopneumologia, chiar dacă majoritatea o consideră o specializare mai puţin atractivă, pentru că a vrut să arate că pentru a profesa trebuie să iubeşti cu adevărat oamenii, indiferent de domeniul în care activezi.

image

FOTO: Doctorul discutând cu fosta pacientă, repatriată din Rusia

O campanie dedicată medicilor deosebiţi

Platforma E-Sănătate.MD lansează, în premieră, o campanie de promovare a medicilor din ţară, cu genericul „Doctor în Moldova“, susţinută informaţional de ziarul „Adevărul“ Moldova. Astfel, pe parcursul mai multor luni, vă vom prezenta poveştile de viaţă ale unor medici, vestiţi sau anonimi, din sate sau oraşe, dedicaţi profesiei pe care au ales-o.

Vrem ca oamenii din Moldova să cunoască cine sunt doctorii fără de care sistemul nostru medical nu ar putea exista, iar sănătatea ne-ar fi mai şubredă. Vrem să arătăm că avem medici care se pot sacrifica pentru pacienţii lor, că se implică mai mult decât le-ar cere jurământul lui Hipocrate, că îşi fac meseria nu doar pentru a fi remuneraţi, ci pentru că altfel nu şi-ar vedea rostul în această profesie.

Personajele campaniei „Doctor în Moldova“ vor fi medici care muncesc în condiţii extreme, fac naveta dintr-o localitate în alta, încearcă să aducă tehnologiile moderne în instituţiile lor medicale, să aline suferinţe, îi fac pe pacienţi să zâmbească sau, pur şi simplu, se încăpăţânează să schimbe sistemul, sfidând stereotipurile şi practicile învechite. Mai mult, unul dintre meritele lor este că au rămas în ţară în pofida greutăţilor.

Sorina Bujarov, E-Sănătate.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite