Doar 15% din populaţia R. Moldova a fost imunizată împotriva COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin Moldova

De la începutul campaniei de imunizare anti-COVID în Republica Moldova, la 2 martie, şi până în prezent, a fost vaccinată 12 la sută din populaţie, cu prima doză de ser. Totodată, 2-3 la sută din populaţia Republicii Moldova s-a vaccinat peste hotarele ţării, a anunţat astăzi Denis Cernelea, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

Potivit lui Cernelea, au fost imunizaţi anti-COVID 83 la sută dintre lucrătorii medicali. Morbiditatea prin COVID în rândul angajaţilor din medicină a scăzut cu peste 90 la sută. Cea mai înaltă rată de vaccinare se înregistrează în Chişinău, Dubăsari, Rezina, Cimişlia. Cea mai mică rată de imunizare este la Briceni şi Taraclia. În total, în Republica Moldova au fost create 535 de centre de vaccinare.

Secretarul de stat de la MSMPS a specificat că serurile Pfizer şi AstraZeneca au un termen de valabilitate de şase luni, din ziua producerii. În schimb, vaccinurile chinezeşti aduse în Republica Moldova au o perioadă de valabilitate mult mai mare – Sinovac este valabil până în anul 2024, iar Sinopharm – până în 2023.  

Potrivit lui Denis Cernelea, la începutul lunii iulie anul curent, Republica Moldova va recepţiona alte 100-150 de mii de doze de vaccin, donaţie de pe Platforma COVAX. Deocamdată, nu se ştie ce tip de ser va fi.

În ceea ce priveşte certificatele de vaccinare anti-COVID, Denis Cernelea a precizat că până în prezent au avut loc mai multe discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene privind procedura de introducere a certificatului digital al Uniunii  Europene, în statele-membre ale UE şi ţările terţe. Deocamdată, nu este definitivat integral cadrul juridic şi de proceduri care va permite preluarea certificatelor de către statele terţe, precum este Republica Moldova. Conform cerinţelor internaţionale, noi întreprindem toate acţiunile de recunoaştere a vaccinurilor şi a testelor PCR pentru determinarea virusului SARS-CoV-2, a relevat secretarul de stat de la MSMPS.

Denis Cernelea a subliniat că certificatele de vaccinare se eliberează în trei limbi – română, rusă şi engleză, iar pentru a asigura securitatea datelor, certificatului i se aplică QR-cod, semnătura şi ştampila instituţiei medicale. La solicitarea persoanei, certificatul de vaccinare poate fi expediat în variantă electronică. În timpul apropiat, va putea fi accesat şi certificatul digital de vaccinare anti-COVID, iar pentru asigurarea securităţii documentului, va fi necesară semnătura electronică, a adăugat responsabilul de la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite