Dispută Renato Usatîi - Dorin Recean privind achiziția de gaze naturale la un preț preferențial de unele companii

0
Publicat:

Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, susține că mai multe întreprinderi cumpăra gaze naturale la preț preț mai mic față de cel de pe piață. În replică, Dorin Recean afirmă că Guvernul va interveni în situația dată.

Renato Usatîi susține că mai mulți agenți economici procură gaz la preț mai mic. FOTO: Facebook.com
Renato Usatîi susține că mai mulți agenți economici procură gaz la preț mai mic. FOTO: Facebook.com

Potrivit lui Renato Usatîi, zeci de întreprinderi din Republica Moldova plătesc până la 14 lei moldovenești pentru un metru cub de gaz, adică un tarif de peste două ori mai mic față de cel achitat de alte persoane juridice sau fizice.

,,În ziua de vineri peste 70 de întreprinderi din țară, din Republica Moldova, cele mai mari cumpără gazul între 11 și 14 lei”, a spus acesta.  

Politicianul mai afirmă că acestea îl cumpără de la distribuitori care au dreptul de import, dar și de comercializare a gazelor naturale, iar în listă ar figura, inclusiv unul care ar fi controlat în prezent de compania Moldovagaz. ,,Șmecherii cine sunt? Compania de stat pe care voi o controlați, creată de Moldovagaz și care ,,po secretu” (traducere- în secret) Ceban (n.r. -șeful Moldovagaz) cheamă oamenii și negociază prețurile: Hai, nu lua acolo cu 13 lei, ia la noi cu 11 lei. Prețul variază între 11 și 14 lei depinde de cât gaz consumă întreprinderea”, a declarat șeful formațiunii, rugându-l pe Dorin Recean să-și dea demisia din funcția de premier, în contextul acestor acuzații. 

,,Vă rog, domnul Recean dacă nu vă duce capul să faceți regulă în ceea despre ce am vorbit, dați-vă demisia!”, a conchis acesta. 

Șeful Cabinetului de miniștri a reacționat 

Șeful companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, nu a venit cu o reacție până la publicarea acestui articol. În schimb,  premierul de la Chișinău, Dorin Recean, afirmă că autoritățile sunt în căutarea soluțiilor în vederea rezolvării problemei legată de prețul gazelor naturale. 

„Guvernul monitorizează această situație și va interveni. Prețul actual la gazele naturale e dictat de necesitatea de a compensa devierile de preț și nu este echitabil ca această diferență de preț să fie acoperită doar de unele întreprinderi și de consumatorii casnici. O decizie în acest sens va fi luată miercuri de Comisia pentru Situații Excepționale. În același timp, așa cum am spus anterior, Guvernul caută furnizori alternativi și posibilități pentru a reduce costul la gazele naturale și sunt sigur că vom avea știri bune pentru toți consumatorii în cel mai scurt timp”, a menționat Dorin Recean. 

În prezent, în Republica Moldova, tariful pentru un metru cub este de 29,27 de lei moldovenești sau echivalentul a aproape 8 lei românești. 

De anul trecut, statul vecin se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa, având deficit de lumină și de gaze naturale. 

Amenințată de Gazprom că va fi lăsată fără gaze naturale, țara a întreprins diverse acțiuni pentru ca să facă față situațiilor neprevăzute. Ea cumpără gaze pe care le stochează pe teritoriul României și cel al Ucrainei, iar din luna decembrie a anului 2022 nu mai folosește gaze rusești, livrând întreaga cantitate primită de la concernul rus în Transnistria, în schimbul electricității. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite